facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Κείμενο διαμαρτυρίας από 42 πανεπιστημιακούς: «Η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται»

Με κείμενο τους το οποίο αναρτήθηκε στην «Athens Voice» 42 πανεπιστημιακοί κι άλλοι πολίτες του «κύρους» ενός Θάνου Τζήμερου, για παράδειγμα, διαμαρτύρονται για την επίθεση στη Γερμανία από την κυβέρνηση και ζητούν εναλλακτική πολιτική λύση. Ανάμεσα σε άλλα υποστηρίζουν πως προσβάλλονται όταν λοιδορείται ο «μεγαλύτερος χρηματοδότης» της χώρας μας, η Γερμανία.

Διαβάστε όλο το κείμενο:

"Η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται"

Την ώρα που η κυβέρνηση μάς βομβαρδίζει με όλα τα μέσα ότι αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια των πολιτών, εμείς νιώθουμε ότι η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται.

Προσβάλλεται όταν για δεύτερη φορά σε μια τετραετία βρίσκεται στη διεθνή ημερήσια διάταξη το θέμα Grexit, δηλαδή η αντιμετώπιση της χώρας μας σαν παρία της Ευρώπης.

Προσβάλλεται όταν η κυβέρνηση βγαίνει στη γύρα, ζήτουλας για νέα δανεικά, και συγχρόνως υβρίζει και λοιδορεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της χώρας μας, που είναι η Γερμανία.

Προσβάλλεται όταν περισσεύουν οι κυβερνητικές γελοιότητες, που ξεκινούν από τις ενδυματολογικές εμφανίσεις, συνεχίζουν με την αμετροέπεια ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη και καταλήγουν να διαπραγματεύονται με τους ίδιους εκπροσώπους των εταίρων μας, αλλά να τους αλλάζουν όνομα, ώστε να ξορκίσουν την «τρόικα».

Προσβάλλεται όταν όχι μόνο δεν προωθούνται μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία μας και να πάψουμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά ματαιώνονται και όσα λίγα, δειλά και ανεπαρκή μέτρα ελήφθησαν στο διάστημα της κρίσης.

Προσβάλλεται όταν βλέπουμε την οικονομία να ξαναγίνεται βορά του υδροκεφαλικού κράτους και των συντεχνιών, την εκπαίδευση να ξαναγίνεται βορά των κομματικών εγκάθετων, τις λίγες ξένες επενδύσεις που με δυσκολία προσελκύσαμε να πολεμιούνται και να ματαιώνονται.

Προσβάλλεται όταν η κοινωνία μας έχει ποτιστεί με το ξενοφοβικό ψευδο-νταηλίκι τόσο, ώστε να χειροκροτεί μια κυβέρνηση που πουλάει αντι-δυτικισμό και εθνικισμό, με πρωτοπόρα στο χειροκρότημα τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή».

Για τους λόγους αυτούς κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες δημοκράτες, που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ανόρθωση της χώρας, να παραμερίσουν άλλες πολιτικές και προσωπικές διαφορές και να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια για να προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη μια εναλλακτική λύση στην απελπιστική αυτή κατάσταση. Μια εναλλακτική λύση που είναι απαραίτητη και υπάρχει σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες, αλλά όχι στη δική μας.

Τη δήλωση αυτή υπογράφουν 42 πολίτες, είναι δε ανοιχτή και σε άλλες υπογραφές. Παρακαλούμε στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση bitros@aueb.gr ή στη διεύθυνση diongus@otenet.gr

Αβραντίνης Αναστάσιος
Αδάμου Νίκος
Αναστασόπουλος Γεώργιος
Ανδριανόπουλος Ανδρέας
Αργυρίδης Κωνσταντίνος
Βεζιρτζόγλου Χρήστος
Βουρλούμης Παναγιώτης
Γιαννής Νίκος
Γουσέτης Διονύσης
Δέλλας Χάρης
Δήμου Νίκος
Εμπέογλου Νίκος
Εφραιμίδης Αντώνης
Καραμάργιου Ιωάννα
Κατσούδας Δημήτριος
Κατσούλης Ηλίας
Κελμ Ματθίας
Κουμπή Βάλλη
Κρούστης Αντώνης
Κυριαζής Δημοσθένης
Κυριακόπουλος Νίκος
Μανούσος Δημήτριος
Μαράτος Τηλέμαχος
Μεϊμάρογλου Γιάννης
Μίχας Τάκης
Μιχελής Λεωνίδας
Μπακάλης Στέφανος
Μπήτρος Γεώργιος
Μπήτρος Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Τόλης
Ξαφά Μιράντα
Παλαιολόγος Γιάννης
Παπανδρόπουλος Αθανάσιος
Παπασωτηρίου Χαράλαμπος
Παρασκευόπουλος Σπυρίδων
Περράκης Στέλιος
Πετρολέκας Σταύρος
Σαρηγιαννίδης Γεώργιος
Στεργίδης Κωνσταντίνος
Στρίγκνιτς Ανδρέας
Τζήμερος Θάνος
Τόντσεφ Πλάμεν
Τριδήμας Γεώργιος
Φαράκλας Γιάννης
Φούντας Στέλιος
Χρηστίδης Κωνσταντίνος
Ψαχαρόπουλος Γεώργιος

Διαβάστε Περισσότερα » "Κείμενο διαμαρτυρίας από 42 πανεπιστημιακούς: «Η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται»"

Μετά τον Γλέζο, αιχμές από Σακοράφα

Σε «γραμμή» Γλέζου κινείται η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα​.

«Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο» έγραψε στο Twitter λίγες ώρες μετά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου.


Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον Γλέζο, αιχμές από Σακοράφα"

Τρεις προτεραιότητες για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών μέτρων

Το πλέγμα των μέτρων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης αποκαλύπτει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Περικοπή προμηθειών, πάταξη του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα, καταπολέμηση του παρεμπορίου και αναδιοργάνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με ένταξη σε αυτό και των τελωνειακών υπηρεσιών, είναι οι πρώτες κινήσεις που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν το απαραίτητο «μαξιλάρι» στον προϋπολογισμό.

Ορισμένες από τις παραπάνω παρεμβάσεις έχουν άμεση απόδοση στον προϋπολογισμό, υποστηρίζει ο κ. Μάρδας, ωστόσο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί σε βάθος 4ετίας. «Με μία εκλογίκευση δαπανών και συγκέντρωση εσόδων από πηγές που δεν αγγίχτηκαν στο παρελθόν, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σύνολο των νέων μέτρων πολιτικής είναι εφαρμόσιμο», δηλώνει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που έχει υπό την εποπτεία του το «πορτοφόλι» του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μάρδας αναφέρει ότι εδώ και μέρες οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) ελέγχουν «γραμμή - γραμμή» τις δαπάνες του προϋπολογισμού και έχουν ήδη διαπιστωθεί περιθώρια περικοπών, χωρίς φυσικά να θιγούν μισθοί και συντάξεις. Παράλληλα, συστήνει ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές, αναφέροντας ότι «ο πανικός μπορεί να οδηγήσει ένα νικηφόρο στρατό σε συντριπτική ήττα».
Οι άμεσες προτεραιότητες του κ. Μάρδα, όπως τις εξηγεί στην «Κ», για την εξοικονόμηση πόρων που θα στηρίξουν το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι τρεις:
1. Νέο πλαίσιο για μείωση της σπατάλης στις προμήθειες. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως δήμοι και νοσοκομεία, αλλά και το σύνολο των φορέων του Δημοσίου. Οι προμήθειες που δεν ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ ανέρχονται συνολικά περίπου σε 1 δισ. ευρώ και ο κ. Μάρδας εκτιμά ότι μπορεί το 20% του ποσού να εξοικονομηθεί άμεσα. Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα υπάρχει ένας τιμοκατάλογος με όλα τα προϊόντα που χρειάζονται οι φορείς και οι υπηρεσίες του Δημοσίου, από τον οποίο θα μπορούν να επιλέγουν κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες τους. «Οποιος δεν το ακολουθήσει δεν θα παίρνει χρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι προμήθειες στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά στο 15% του ΑΕΠ της χώρας ή αλλιώς σε περίπου 30 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι χώρος για παρεμβάσεις υπάρχει και ο κ. Μάρδας θέλει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οπως δηλώνει, δε, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να «κυνηγήσει τις διαδικασίες και όχι τα νούμερα».
 
2. Λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο κ. Μάρδας υποστηρίζει ότι τα 8/10 του προβλήματος προέρχονται από το λαθρεμπόριο στα ναυτιλιακά καύσιμα. Σε διάστημα 6 μηνών στόχος είναι να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα «σλέπια», δηλαδή στα μικρά δεξαμενόπλοια που φορτώνουν το ναυτιλιακό καύσιμο από τα διυλιστήρια, συσκευές ηλεκτρονικού εντοπισμού (GPS). Μάλιστα, επειδή το κόστος είναι σημαντικό, θα θεσμοθετηθούν ειδικές φορολογικές απαλλαγές, ώστε να διευκολυνθεί η τοποθέτησή τους. Παράλληλα, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης συστήματος εισροών - εκροών στα διυλιστήρια. Με αυτές τις μεθόδους, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι αν και φέτος δεν θα υπάρχει απτό οικονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό, από το 2016 θα τονωθούν αισθητά τα έσοδα του κράτους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, μπορεί να εξοικονομηθεί από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και ιδιαίτερα στα ναυτιλιακά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
3. Αναδιοργάνωση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος – καταπολέμηση παρεμπορίου. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζει ότι το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης παρεμπορίου κινείται στη σωστή βάση, ωστόσο επιδιώκει την ενίσχυση των ελέγχων με τη μεγαλύτερη συμβολή των ανθρώπων της αγοράς. Ταυτόχρονα, το ΣΔΟΕ εισέρχεται στον προληπτικό έλεγχο, ενώ εξετάζεται οι τελωνειακές υπηρεσίες να ενταχθούν και να συνδράμουν στο έργο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στόχος του κ. Μάρδα είναι να υπάρχει ένα ενιαίο ΣΔΟΕ με επιτελική μορφή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ για φέτος, χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα. Σημειώνει, δε, ότι «όσο υψηλό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και όσο δεν θέλεις και δεν πρέπει να θίξεις τις υφιστάμενες πηγές εσόδων, τόσο περισσότερο πρέπει να περιορίσεις τη σπατάλη και να αναζητήσεις πόρους από πηγές που ήταν μέχρι σήμερα ανέγγιχτες».
Οι φορείς να προτείνουν λύσεις
Ενα νέο και πιο παραγωγικό τρόπο συγκέντρωσης των αιτημάτων διαφόρων φορέων της αγοράς προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Οπως αναφέρει στην «Κ», αντί να γίνεται αποδέκτης δεκάδων σελίδων με αιτήματα που δεν έχουν συγκεκριμένη στόχευση, καλεί τους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων να καταγράψουν πρώτα τα προβλήματα στη νομοθεσία και έπειτα να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις.

Ηδη, ο κ. Μάρδας έχει σχεδιάσει μία φόρμα την οποία παραδίδει στους φορείς και στόχος του είναι να επεκταθεί το ίδιο μοντέλο και στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Σε αυτή τη φόρμα, ο κ. Μάρδας καλεί τους ενδιαφερομένους:
1. Να περιγράψουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε 2.000 λέξεις.

2. Να αναφέρουν συγκεκριμένα αν το πρόβλημα προκύπτει από υφιστάμενο νόμο, κάποια τροποποίησή του, Προεδρικό Διάταγμα, απόφαση ή εγκύκλιο.

3. Να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς καλούνται να επισυνάψουν το ή τα άρθρα των νόμων που δημιουργούν στρεβλώσεις και να περιγράψουν (χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται νομική διατύπωση) την πρότασή τους για το τι θα πρέπει να ισχύει.
Επειτα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) θα αναλάβει να εξετάσει το αίτημα ως προς την αναγκαιότητά του. Θα έχει, όμως, στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσει χωρίς γραφειοκρατικές χρονοτριβές (να βρει νόμους, άρθρα, παραγράφους κ.λπ.) για να διαμορφώσει όπου κριθεί απαραίτητο το νέο πλαίσιο που θα πάρει τον δρόμο της Βουλής.
kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις προτεραιότητες για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών μέτρων"

Το ημερολόγιο του χρέους της Ελλάδας

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal παρουσιάζει σε γραφήματα τα χρέη που καλείται να πληρώνει η Ελλάδα κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2015.

Δείτε τα ποσά που πρέπει να δαπανήσει η χώρα μας έως το τέλος του 2015 παρακάτω:


  • Από 6 Μαρτίου έως 8 Μαΐου

  • Από 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου

  • Από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου

Το ημερολόγιο χρέους της Ελλάδας μέχρι το 2054 [γράφημα]
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ημερολόγιο του χρέους της Ελλάδας"

Επεισόδιο στη Μεγαλόπολη μεταξύ Μητροπολίτη και Ζωής Κωνσταντοπούλου

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής ανάμεσα στον Μητροπολίτη Ιερεμία και τους επισήμους που είχαν πάει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Μεγαλόπολη για την επιμνημόσυνη δέηση για τους 212 εκτελεσθέντες πατριώτες.

Κατά την είσοδο των επισήμων στον ναό ο δεσπότης τους έκανε παρατήρηση γιατί άργησαν για λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Καφενείου της Μεγαλόπολης ο Μητροπολίτης Ιερεμίας δεν αρκέστηκε σε μια απλή παρατήρηση αλλά σε πολύ έντονο ύφος έκανε μακροσκελείς παρατηρήσεις που αφορούσαν και στον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, αλλά και γενικά όλους τους επισήμους που μεταξύ άλλων ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας.

Η αντίδραση των καλεσμένων ήταν άμεση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να προτρέπει και τους υπόλοιπους και τελικά να αποχωρούν όλοι από την εκκλησία.

Σύμφωνα με όσα λένε παρόντες στο επεισόδιο, πρόκειται για στιγμές με μεγάλη ένταση.
Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν και στην συνέχεια πήγαν προς το μνημείο για να κάνουν κατάθεση στεφάνων.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα διεκδικήσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις

Στο μνημόσυνο για τους 212 Έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη θέση «Βίγλες» Μαλλωτά Μεγαλόπολης, βρέθηκε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου το πρωί της Φεβρουαρίου.

Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο Γερμανικό χρέος και είπε:

«Είναι απαραίτητη και απαράγραπτη η δέσμευση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να διεκδικήσει για λογαριασμό του Ελληνικού λαού την αποζημίωση και την αποκατάσταση για τις θηριωδίες, για τις καταστροφές και τις ανθρωποκτονίες που συντελέστηκαν επί χιτλερικής ναζιστικής κατοχής. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών».

Η κα Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα επανασυσταθεί η διακομματική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και οι πρωτοβουλίες θα είναι όχι μόνο πολλές και συστηματικές αλλά και αποτελεσματικές, διότι το χρέος αυτό είναι χρέος οφειλόμενο, ιστορικό και ηθικό.


Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδιο στη Μεγαλόπολη μεταξύ Μητροπολίτη και Ζωής Κωνσταντοπούλου"

Δέκα ελληνικά νησιά ζητούν επειγόντως γιατρούς

Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται σε πολλά νησιά της χώρας μας, ακόμα και σε μερικά που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο "τουριστικά".
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", οι κάτοικοι πολλών νησιών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ακόμα και απλά προβλήματα υγείας, αφού οι δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών παραμένουν τεράστιες.
Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών νησιών που εκπέμπουν "SOS" για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν:
Άνδρος: Μέχρι και ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσιος Σουσούδης, ο οποίος είναι ορθοπεδικός, συμμετέχει στις εφημερίες προκειμένου να καλυφτούν όσο είναι δυνατόν τα κενά από τις ελλείψεις σε γιατρούς. Υπάρχουν συνολικά μόλις έξι μόνιμοι γιατροί. Ο καρδιολόγος πήρε σύνταξη και δεν έχει αναπληρωθεί, ενώ το ακτινολογικό είναι κενό εδώ και δύο μήνες, επειδή ο τεχνικός πρέπει να παίρνει τις άδειές του. Από το 2009 δεν υπάρχει μικροβιολόγος και η στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων είναι ελλιπής σε μεγάλο βαθμό.
Σάμος: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νησί από την έλλειψη πληρωμάτων για ασθενοφόρα, επειδή δεν "βγαίνουν" οι βάρδιες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται μόνο το ένα από τα δύο οχήματα του ΕΚΑΒ στο νησί. Από το νοσοκομείο λείπει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος και ψυχίατρος. Μαζί με τους κατοίκους της Σάμου, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι σε Ικαρία και Φούρνους.
Σκιάθος: Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Νίκος Σακελαρόπουλος, δήλωσε στο "Έθνος" ότι δουλεύουν με το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη έστω και ενός οδηγού ασθενοφόρου.
Λήμνος: Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ειδικοτήτων, αλλά ο μικρός αριθμός παθολόγων και γενικών γιατρών, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος, Σαράντης Πανταζής.
Σαντορίνη: Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη εάν λειτουργούσε το νεόδμητο νοσοκομείο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Ωστόσο, ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί και ως εκ τούτου δεν παραδίδει το έργο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ρούλα Μπελώνια. Επίσης, παρατηρείται έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων, ενώ υπάρχουν οι μισοί νοσηλευτές από όσοι χρειάζονται.
Λέσβος: Παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, οι καρδιογράφοι δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει καν οινόπνευμα, γάζες και ράμματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, Γιώργο Ψάνη. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος και ογκολόγος, ενώ έφεραν ένα μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι σε αχρηστία και ο κόσμος υποχρεώνεται να πηγαίνει σε ιδιώτες.
Μύκονος: Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν δύο νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες, ενώ υπάρχουν μόλις δύο άνθρωποι για τις βάρδιες των ασθενοφόρων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά. Επίσης, σε ολόκληρο το Κέντρο Υγείας υπάρχουν μόλις πέντε γιατροί, χωρίς καρδιολόγο και χειρουργό. Ακόμα και για ένα κάταγμα στο πόδι, απαιτείται αεροδιακομιδή.
Κως: Ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής αναφέρει ότι το νέο κέντρο υγείας είναι υπερσύγχρονο αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει παιδίατρος και γυναικολόγος, ενώ προβληματική είναι η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο καθώς υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό ασθενοφόρο, το οποίο δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.
Τήνος: Η αντιδήμαρχος Αναστασία Δεληγιάννη υποστηρίζει ότι οι ακτινολόγοι και οι χειριστές των αντίστοιχων μηχανημάτων πηγαίνουν στο νησί με δίμηνες συμβάσεις και έτσι έχει υπάρξει περίοδος ακόμα και έξι μηνών που δεν υπήρχε ακτινολόγος. Προβλήματα υπάρχουν και με τους αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι φαίνεται πως φεύγουν πολύ γρήγορα από το νησί.
Χίος: Η στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής είναι ελλιπής. Υπάρχει μόλις μία μόλις μία παιδίατρος για 55.000 κατοίκους. Επίσης κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αν τύχει να συμπέσουν δύο περιστατικά, το ένα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επίσης, υπάρχουν αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι στελεχωμένα, επειδή οι γιατροί δεν τα επιλέγουν.


Διαβάστε Περισσότερα » "Δέκα ελληνικά νησιά ζητούν επειγόντως γιατρούς"

Reuters: Ο Τσίπρας εγκατέλειψε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις

Ψυχραιμία... συνιστά ο αρθρογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι μπορεί να μετατρέψει την ήττα της συμφωνίας του Eurogroup σε νίκη, εάν κάνει μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι εγκατέλειψε αρκετές από τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Ο επικεφαλής του Breaking Views του πρακτορείου, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να εκπλήξει τους εταίρους με τις μεταρρυθμίσεις.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία του. Διέβη τον Ρουβικώνα ζητώντας επέκταση του μισητού, στη χώρα του, προγράμματος, εγκαταλείποντας προεκλογικές υποσχέσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει γυρισμός. Αλλά μπορεί να πετύχει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν υιοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις με σθένος».

Σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας υποχώρησε την Παρασκευή όταν έγινε ξεκάθαρο ότι κέρδιζε έδαφος ένα bank run και ότι η κυβέρνηση θα κατέρρεε σε εβδομάδες, γι' αυτό αναγκάστηκε να αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα που οι δανειστές, με επικεφαλής τη Γερμανία, απαιτούσαν. Αλλά η Αθήνα εξασφάλισε μία σημαντική υποχώρηση, θα μπορέσει να προτείνει τη δική της λίστα μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει δραστικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της ευρωζώνης με το ζήλο, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους που έγινε κομμάτια μετά από τις περίεργες τακτικές διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο μήνα», προσθέτει.

Το άρθρο κάνει αναφορά στο πού πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στις προτάσεις που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στους εταίρους.

«Ο Τσίπρας εδώ και καιρό λέει ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τα ειδικά προνόμια, όπως και να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία. Τώρα είναι η ευκαιρία του να δείξει ότι το εννοεί. Στην κορυφή θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Ο Αντώνης Σαμαράς έδιωξε τον επικεφαλής της αρχής. Στηρίζοντάς την με ισχυρές νομικές δικλείδες, θα δείξει ότι σοβαρολογούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας» αναφέρεται.

Παράλληλα, προτείνει φορολογική αμνηστία, κατάργηση προνομίων- φορολογικών και συνταξιοδοτικών- για δικαστές, στρατηγούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του δημοσίου. «Επίσης, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν πρέπει να εξαιρείται από το φόρο περιουσίας. Ούτε πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις και μισθών ιερέων. Η εκκλησία πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται» επισημαίνει.

Προτείνει ακόμα να αναβιώσει την ιδέα, που εγκαταλείφθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά όπως σημειώνει, για τη φορολόγηση των εφοπλιστών, όπως και να προτείνει απελευθέρωση αγορών και δημιουργία bad bank, μεταξύ άλλων.

«Αν ο Τσίπρας μπορέσει να εκπλήξει τους εταίρους με δραστικές μεταρρυθμίσεις, εκείνοι θα είναι πιο πρόθυμοι να βρουν στην Αθήνα το ρευστό για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει κάποιες πολιτικές κατά της φτώχειας. Θα είναι πιο δεκτικοί στην ανακούφιση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας» λέει.

Ο Χ. Νίξον αναγνωρίζει ότι όλα αυτά δεν θα είναι εύκολα για τον κ. Τσίπρα, αλλά προσθέτει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αρκετά δημοφιλής για να το κάνει, ειδικά, όπως λέει, αν εξασφαλίσει νέα εντολή, με δημοψήφισμα ή εκλογές. «Τώρα είναι η ώρα για ρήξη με τις φατρίες και το έννομο συμφέρον του κόμματός του και να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των Ελλήνων», καταλήγει στο άρθρο του.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Ο Τσίπρας εγκατέλειψε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις"

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός T. Abbott προανήγγειλε πιο αυστηρούς ελέγχους των μεταναστών

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ προανήγγειλε ότι η χώρα θα επιβάλει πιο αυστηρούς ελέγχους στους μετανάστες μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης για την ομηρία τον Δεκέμβριο σε ένα καφέ του Σύδνεϋ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δύο όμηροι και ο δράστης.

Το νομικό σύστημα «απογοήτευσε τη χώρα», είπε ο Άμποτ σχεδόν δέκα εβδομάδες αφού ο Ιρανός μετανάστης Μαν Χαρόν Μονίς εισέβαλε σε ένα καφέ στο Σύδνεϋ και κράτησε ομήρους 18 ανθρώπους επί 17 ώρες.

Η κοινή έκθεση που εκπόνησε η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχές σε σχέση με τον Μονίς ήταν σωστές βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, αν και πρότεινε αλλαγές στην αντιμετώπιση των μεταναστών αλλά και στους όρους για την παροχή υπηκοότητας στους μετανάστες και καταβολής εγγύησης για προσωρινή αποφυλάκιση.

«Πολύ απλά, αυτό το τέρας δεν θα έπρεπε να είναι στην κοινωνία μας», σχολίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

«Δεν θα έπρεπε να του έχει επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός φυλακής με εγγύηση. Δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του όπλο και δεν θα έπρεπε να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί», υπογράμμισε.

Ο Μονίς ζήτησε άσυλο στην Αυστραλία ένα μήνα αφού έφτασε στη χώρα με επαγγελματική βίζα το 1996, αργότερα έλαβε και την αυστραλιανή υπηκοότητα.

Όταν κράτησε ομήρους τους 18 πολίτες στο καφέ, ο αυτοαποκαλούμενος σεΐχης που είχε προσπαθήσει να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, βρισκόταν ελεύθερος αφού είχε καταβάλει εγγύηση καθώς κατηγορούνταν για τον φόνο της πρώην συζύγου του.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει έκτοτε υιοθετήσει νέους νόμους σχετικά με την παροχή εγγύησης στους κατηγορούμενους.

Η έκθεση προτείνει να σκληρύνουν οι νόμοι αυτοί προκειμένου να λάβουν υπόψη τους τις σχέσεις ενός κατηγορούμενου με τρομοκράτες ή βίαιους εξτρεμιστές.

Ο Μονίς είχε καταδικαστεί το 2012 επειδή είχε στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες των Αυστραλών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν και ήταν γνωστός στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Επίσης το όνομά του είχε αναφερθεί αρκετές φορές από το 2008 ως το 2014 σε συζητήσεις της αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ πολίτες είχαν τηλεφωνήσει 18 φορές μία εβδομάδα πριν την ομηρία σε μια εθνική γραμμή καταγγελιών διαμαρτυρόμενοι για τις αναρτήσεις του στο Facebook.

Οι αρχές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του Μονίς μετά τα τηλεφωνήματα αυτά εκτίμησαν ότι δεν αποτελεί άμεση απειλή.

Η έκθεση δείχνει ότι η ισορροπία μεταξύ της προσωπικής ελευθερίας και της προστασίας της κοινότητας πρέπει να επανεξεταστεί, σχολίασε ο Άμποτ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμούς στη μετανάστευση και την παροχή κοινωνικών επιδομάτων σε μια έκθεση για την εθνική ασφάλεια που αναμένεται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Από τους 57 Αυστραλούς που ταξίδεψαν πέρυσι στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους οι 55 λάμβαναν κοινωνικά επιδόματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός T. Abbott προανήγγειλε πιο αυστηρούς ελέγχους των μεταναστών"

Γερμανία: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η έγκριση

Τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε η Ελλάδα αναμένει το γερμανικό κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει - κατά πάσα πιθανότατα - την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την χώρα μας για τέσσερις μήνες, φέρεται να δήλωσε ένας στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

"Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους", είπε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η δήλωση αυτή έγινε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο Κυριακή στην εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. "Κατόπιν, η παράταση του προγράμματος βοήθειας μπορεί να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ", πρόσθεσε.

"Η Ελλάδα κατάλαβε επιτέλους ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα", τόνισε ο Κάουντερ.

Με επιφύλαξη δέχτηκαν τη συμφωνία και άλλοι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές, επιμένοντας ότι ακόμη υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

"Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη δεν φτάσαμε στον τερματισμό", είπε ο Ραλφ Μπρίνκχαους, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Το αν το κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τετράμηνη παράταση εξαρτάται από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας, σημείωσε.

"Η Ελλάδα έχασε ένα μέρος της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της τους τελευταίους μήνες. Η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης", κατέληξε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά η έγκριση"

Μαξίμου για Γλέζο: Πιθανόν να μην είναι καλά πληροφορημένος

Πηγές από του Μαξίμου έσπευσαν να σχολιάσουν τις σημερινές δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου σε άρθρο του.

«Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού». Αυτό απαντά η κυβέρνηση στο σκληρό άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κατά το οποίο άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου για Γλέζο: Πιθανόν να μην είναι καλά πληροφορημένος"

Γλέζος: Ζητώ συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό που συνήργησα στον συμβιβασμό

Κεραυνοί Μανώλη Γλέζου από τις Βρυξέλλες κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την αλλαγή της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ

O κ. Γλέζος τονίζει ότι «πέρασε ένας μήνας και δεν έγινε πράξη η εξαγγελία κατάργησης της τρόικας» σημειώνοντας ότι «όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση».

«Από την πλευρά μου ζητώ συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄ αυτή την ψευδαίσθηση» έγραψε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου στο site της Κίνησης Ενεργοί Πολίτες:

Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.
Κρίμα και πάλι κρίμα.
Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.
Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.
Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.
Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.
Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης.

Μανώλης Γλέζος Βρυξέλλες 22-2-2015

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλέζος: Ζητώ συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό που συνήργησα στον συμβιβασμό"

Αλ. Μητρόπουλος: Αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα η συμφωνία του Eurogroup, ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα

Προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Πρόκειται για προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα με πολλές δεσμεύσεις, πολύ σαφείς για την ελληνική πλευρά και πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τους όρους του κειμένου για το ζήτημα του χρέους, την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον προσβλητικό, όπως τον χαρακτήρισε, όρο για τα 11 δισ. τα οποία «ούτε καν λογιστικά δεν θα είναι εδώ πλέον».

Αν και τόνισε ότι δεν έχει καμία διάθεση κριτικής στην κυβέρνηση σπεύδοντας μάλιστα να της δώσει συγχαρητήρια, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι οι όροι της συμφωνίας είναι σε βάρος της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για μίσος, μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση των δανειστών και κυρίως της γερμανικής πλευράς.

«Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα περιμένουν την περιγραφή σκληρών μέτρων. Αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα και τη σκληρότητά του αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι η τελική συμφωνία δεν μπορεί να περιέχει φράσεις όπως «οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευση για τήρηση οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους στο ακέραιο και εγκαίρως», η οποία περιλαμβάνεται στο κείμενο της Παρασκευής για το χρέος, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι εταίροι εκβιάζουν την Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συντάξει λίστα καθ' υπαγόρευσιν των δανειστών, υπογραμμίζοντας, επίσης ότι η νέα συμφωνία δεν μπορεί να περιέχει φράσεις που να δεσμεύουν έναν περήφανο λαό.

Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος εκτίμησε ότι οι δανειστές θα επιμείνουν να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι. «Θεωρώ ότι οι δανειστές θα επιμείνουν όχι μόνο στο να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι, που ταλανίζουν ακόμη την κοινωνία μας, αλλά θα επιμείνουν στη ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Μητρόπουλος: Αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα η συμφωνία του Eurogroup, ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα"

Γ. Κατρούγκαλος: «Θα φύγω αν δεν τηρηθούν οι "κόκκινες γραμμές"»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε, πως η Κυβέρνηση θα τηρήσεις όλες τις "κόκκινες γραμμές", που "χάραξε", προεκλογικά, λέγοντας, παράλληλα, πως σε αντίθετη περίπτωση «θα φύγει από την Κυβέρνηση», μιλώντας, σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ.

«Δεν τέλειωσαν οι "κόκκινες γραμμές" μας, επειδή υπογράφηκε αυτή η συμφωνία - εκεχειρία. Αν πέσουμε πάλι σε τοίχο, τότε ενδεχομένως θα έχουμε ρήξη μετά. Αν οι εταίροι μας επιμείνουν να πάρουμε πίσω τις δικές μας "κόκκινες γραμμές", εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και δεν θα υπάρξει συμφωνία τότε» τόνισε, χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Εγώ, προφανώς, δεν θα μείνω στη θέση μου, όσο αυτά που θεωρώ "κόκκινες γραμμές" δεν γίνουν σεβαστά. Αλλά δεν είναι προσωπικό θέμα. Η Κυβέρνηση πρόκειται να σεβαστεί τις "κόκκινες γραμμές" της».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε, πως το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα εφαρμοσθεί σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ για άλλη μία φορά επανέλαβε, πως όχι μόνο δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα θα γίνουν προσλήψεις, όπως είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε απολύσεις. Εγώ πρόκειται να ξαναπάρω πίσω αυτούς που απέλυσε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν το προσωποποιώ, η προηγούμενη Κυβέρνηση» τόνισε.

«Αυτό που κερδίσαμε το τελευταίο διάστημα του τετραμήνου, είναι ένα διάστημα εκεχειρίας, δεν είναι οριστική λύση των προβλημάτων» είπε ο κ. Κατρούγλαλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία για την Ελλάδα, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κατρούγκαλος: «Θα φύγω αν δεν τηρηθούν οι "κόκκινες γραμμές"»"

Spiegel:Το τρικ του Χ. Κολ για να αποφύγει η Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις

Την τακτική του και τα τρικ που χρησιμοποίησε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ προκειμένου η Γερμανία να αποφύγει την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων αποκαλύπτει το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, που επικαλείται έγγραφα από την εποχή εκείνη τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, κράτησε το 1990 μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας χώρες και κατάφερε να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα το 1990 κατά τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση, ο Κολ ζήτησε από τους διαπραγματευτές να αποφύγουν τον όρο «Ειρηνευτική Συνθήκη», ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για πολεμικές αποζημιώσεις.

Αντί γι' αυτό υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Για να γίνει κατανοητό το τρικ θα πρέπει να τρέξουμε το χρόνο προς τα πίσω.

Στις 14 Ιανουαρίου 1946 στο Παρίσι συζητήθηκε και ψηφίστηκε το Σύμφωνο Αποζημιώσεων, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία όφειλε να καταβάλει αποζημιώσεις στους νικητές για τις καταστροφές που προκάλεσε κατά τον πόλεμο συνολικού ύψους 7,1 δισ. δολαρίων με βάση την αγοραστική δύναμη του 1938.

Στην Ελλάδα επιμερίστηκε το 3,5% αυτού του ποσού ως αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα την περίοδο του πολέμου, συν το δάνειο που εξαναγκάσθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος να χορηγήσει το 1942 στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής για την κάλυψη των εξόδων τους, τουτέστιν 106,5 δισ. δολάρια σε τιμές του 2010, δηλαδή 78,958 δισ. Ευρώ.

Ωστόσο η εξυπηρέτηση των χρεών για τις αποζημιώσεις που όριζε η Συνθήκη των Παρισίων του 1946, αναβλήθηκε μέχρι την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.

Η συνθήκη όμως δεν υπογράφηκε ποτέ με αποτέλεσμα αν το 1990, υπογραφόταν έστω και καθυστερημένα τότε το Βερολίνο με βάση τη συνθήκη του Παρισίου θα έπρεπε να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκε το υποκατάστατο της «Δυο συν Τέσσερα Συνθήκης» που σηματοδότησε την κατάρρευση του πάλαι ποτέ «υπαρκτού σοσιαλισμού» και άνοιξε το δρόμο για την επανένωση των δυο Γερμανιών, της Ανατολικής Γερμανίας (DDR) και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (BRD), αλλά και που άφησε τις χώρες που είχαν υποστεί τις ολέθριες καταστροφές της ναζιστικής Γερμανικής κατοχής, χωρίς αποζημιώσεις.

Γι αυτό επίσης και τώρα, το Βερολίνο ισχυρίζεται πως η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημά της για πολεμικές αποζημιώσεις το 1990.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel:Το τρικ του Χ. Κολ για να αποφύγει η Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις"

Επανεξετάζεται το θέμα των αεροδιακομιδών ασθενών

Την ανάγκη επανεξέτασης του θέματος των αερομεταφορών ασθενών από μέσα των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στη διάρκεια των εργασιών του 24ου Πολυθεματικού Ιατρικού Συμποσίου στο Αμφιθέατρο 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

«Θα πρέπει -είπε- να επανεκτιμηθεί το θέμα των αεροδιακομιδών και σε πολεμικές συνθήκες και σε συνθήκες ειρήνης και να υπάρξει στενότερη σύνδεση με τα νοσοκομεία των άλλων Κλάδων».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην πρόσφατη συνάντηση γνωριμίας με τους στρατιωτικούς συντάκτες είχε παρατηρήσει σχετικά, ότι εάν υπάρξει ορθολογικός καταμερισμός όλων των ιπταμένων μέσων και πολιτικών, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις αερομεταφορές ασθενών, τον έλεγχο για πυρκαγιές και τη δασοπυρόσβεση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον περασμένο χρόνο περί τους 1.400 ασθενείς, κυρίως βρέφη και έγκυοι, μεταφέρθηκαν με τα ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαίτερα από τα νησιά του Αιγαίου σε μεγάλα ιατρικά κέντρα.

Ο κύριος όγκος των αερομεταφορών έγινε με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν 928 αποστολές με αεροσκάφη C-130, C-27J, ΕΜΒ-135, καθώς και ελικόπτερα Super Puma, ΑΒ-205, A-109, ΑΒ-212, με τις οποίες μεταφέρθηκαν 1.334 ασθενείς. Από αυτές, 9 αποστολές ήταν προς ιατρικά κέντρα του εξωτερικού και 9 αποστολές μεταφοράς μοσχευμάτων. Συμπληρώθηκαν 2.198,8 ώρες πτήσης.

Τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού πέταξαν 76 ώρες και 10 λεπτά για να μεταφέρουν ασθενείς καθώς και μοσχεύματα σε μεγάλα ιατρικά κέντρα. Επτά ασθενείς, 4 μέλη πληρωμάτων εμπορικών πλοίων, 2 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων και 1 τραυματία ορειβάτη, μετέφεραν ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πραγματοποίησης τακτικών ελέγχων για την εύρυθμη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος.

onmed
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεξετάζεται το θέμα των αεροδιακομιδών ασθενών"

Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά αλλαγή ηγεσίας και χαρακτηρίζει «υποταγή» τη συμφωνία στο Eurogroup

Ανακοίνωση –  κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, εξέδωσε η Κουμουνιστική Τάση του κόμματος. Στο κείμενο που ανέβηκε μετά τη συμφωνία στο Eurogroup στην ιστοσελίδα marxismos.com καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την απόφαση-συμφωνία του Eurogroup και κάνουν λόγο για υποταγή.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στο Eurogroup.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το σημερινό «Eurogroup» συνιστά υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας. Η συμφωνία προβλέπει 4μηνη παράταση - όχι απλά της «δανειακής σύμβασης» - αλλά όπως αναφέρεται ρητά, του «προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου. Με τον προκλητικό όρο της «αποφυγής μονομερών ενεργειών» η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην καταργήσει κανένα από τα βασικά μέτρα των Μνημονίων και να μην λάβει επίσης κανένα από τα μέτρα του προγράμματος που ενέκρινε στις εκλογές και υποστηρίζει μαζικά ο ελληνικός λαός, χωρίς την άδεια των πιστωτών. Τη Δευτέρα κιόλας μάλιστα, καλείται να υποβάλει έναν κοστολογημένο κατάλογο «μεταρρυθμίσεων», που θα πρέπει να κινούνται μέσα στο πνεύμα του Μνημονίου και να υποστεί την ταπεινωτική διαδικασία της αξιολόγησής τους από τους πιστωτές – κηδεμόνες. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι και τα τέλη του Απρίλη θα κριθεί μετά από διαρκείς αξιολογήσεις της τρόικας, το αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς τίποτα να μπορεί να προϊδεάσει ότι το περιεχόμενο του δεν θα συνιστά ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση δεσμεύεται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για χαλάρωση των σχετικών υφιστάμενων εξωπραγματικών, ποσοστιαίων στόχων. Ακόμα, αποδέχεται «ντε φάκτο» τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου χρέους, χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την τρόικα για χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα, γεγονός που γεννά το ερώτημα για το που θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την εξυπηρέτηση των ασφυκτικών αναγκών του κράτους και τη ματαίωση μιας στάσης πληρωμών. Τέλος, απορρίφθηκε και το αίτημα για ελεύθερη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του περιβόητου υπολοίπου του δανείου του ΤΧΣ που λήφθηκε το 2012 για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι σημαίνουν πολιτικά όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται στο ελάχιστο να υποστηρίζει ότι τα Μνημόνια τελείωσαν και ότι η τρόικα φεύγει από τη χώρα. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη και όσο οι κυβερνητικοί απολογητές της νέας συμφωνίας προσπαθούν με φτηνά επικοινωνιακά τρυκ να «κάνουν το άσπρο μαύρο», τόσο εντείνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του εργαζόμενου λαού. Η κυβέρνηση σήμερα συνυπέγραψε τη ματαίωση της εφαρμογής της εντολής που έλαβε από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις 25 Γενάρη, αλλά και των ίδιων των Προγραμματικών της Δηλώσεων, που μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισε η νέα Βουλή. Με τη σημερινή συμφωνία έχει ήδη αποδεχθεί μια παράδοση «άνευ όρων» στην τρόικα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.

Η διαδικασία της «διαπραγμάτευσης» με τους πιστωτές σαν μέσο για την ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων, μέχρι και αυτή την καθοριστική στιγμή της πρώτης συμφωνίας στο «Eurogroup», αποδείχθηκε φιάσκο. Όπως οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούμε υπομονετικά εδώ και καιρό, φάνηκε στην πράξη ότι δεν υπήρχε καμία πραγματική δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Ακόμα δυσκολότερη δε, θα είναι από εδώ και στο εξής κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης, μετά και από τη σημερινή άτακτη κυβερνητική υποχώρηση. Πλέον η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί στην πράξη για τους επόμενους μήνες το πλαίσιο του Μνημόνιου, τους ταπεινωτικούς ελέγχους της τρόικας, τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του χρέους, οπότε τα περιθώρια για «ελιγμούς» και ουσιαστικές διαπραγματευτικές επιτυχίες είναι ακόμα λιγότερα. Η κατάργηση των Μνημονίων και το διώξιμο της τρόικας από τη χώρα ήταν και παραμένει ένας σκοπός που μπορεί να κατακτηθεί μονάχα με «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή με τη διαγραφή του χρέους και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού προγράμματος, ικανού να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης και κοινού πολιτικού αγώνα ενάντια στην λιτότητα και τον καπιταλισμό από τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη.

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την πλήρη διαφωνία της με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας από την κυβέρνηση. Η υπογραφή αυτή, αποτελεί ανοικτή αθέτηση των πολιτικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του λαού και παραβίαση των στοιχειωδών ιδρυτικών προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο ομόθυμο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού θα έπρεπε να είχε σταθεί ανυποχώρητη στις δεσμεύσεις της για άμεση κατάργηση του Μνημονίου και της λιτότητας και να μην θυσιάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο βωμό των εκβιασμών των πιστωτών, ταυτόχρονα συμπληρώνοντας το και χρηματοδοτώντας το μέσα από ένα σχέδιο κοινωνικοποιήσεων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Καλούμε τους αριστερούς βουλευτές να καταψηφίσουν στη Βουλή την απαράδεκτη συμφωνία. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν συνεπάγεται και υποχρέωση υπερψήφισης πολιτικών που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Όταν τέτοιες πολιτικές έρχονται για έγκριση στο Κοινοβούλιο οι αριστεροί βουλευτές έχουν στοιχειώδη υποχρέωση να τα καταψηφίζουν.

Καλούμε κάθε αριστερό αγωνιστή σε κοινό, οργανωμένο αγώνα για την άμεση αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της «μονομερούς» εφαρμογής ενός γνήσιου αριστερού, σοσιαλιστικού προγράμματος. Στοιχειώδης πρώτος σταθμός σε αυτό τον αγώνα είναι η διεκδίκηση ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, που θα οδηγήσει σε άμεση αλλαγή πολιτικής, αλλά και ηγεσίας.


Ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στο Eurogroup - 20/2/2015

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά αλλαγή ηγεσίας και χαρακτηρίζει «υποταγή» τη συμφωνία στο Eurogroup"

Πάτρα: Βρήκαν ναυτική νάρκη βάρους 400 κιλών στο λιμάνι

Μία θαλάσσια νάρκη σε προχωρημένη διάβρωση, εντοπίστηκε στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας. Σύμφωνα με το λιμενικό, η ναυτική νάρκη έχει βάρος 400 κιλών και φυλάσσεται από άνδρες του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, μέχρι να την παραλάβουν ειδικοί πυροτεχνουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η νάρκη να είχε ποντιστεί στο λιμάνι κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Βρήκαν ναυτική νάρκη βάρους 400 κιλών στο λιμάνι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news