facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό είναι το σχέδιο που απέρριψε η Αθήνα

Ολόκληρο το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup που απέρριψε η ελληνική πλευρά έχει ως εξής:

To Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβάλει η Ελλάδα και οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.


Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους για μία ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο σταθερά βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) καθώς και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθετικότητας του χρηματοοικονομικού τομέα. Συγκεκριμένα οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή των χρονιζόντων επί μακρόν μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την απαρέγκλιτη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι όλων των πιστωτών τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πλέον αποτελεσματική χρήση των συνεχιζόμενων προβλέψεων της τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης επί τη βάσει της συνεργασίας που είχαν οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές. Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι σε μία σειρά τομέων οι ελληνικές προτεραιότητες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές υπέδειξαν ότι προτίθενται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα κυβερνητικά πλάνα. Στο πλαίσιο αυτό προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπάρχουσα ενσωματωμένη ευελιξία του υπάρχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν την ισχυρή υπόσχεση να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες και να εργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του ασφαλιστικού.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την επίτευξη των κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων και δημοσιονομικών αποτελεσμάτων ώστε να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, στο πλαίσιο των στόχων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, τα όποια νέα μέτρα πρέπει να είναι προϋπολογισμένα και να μην θέτουν εν κινδύνω τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν μια τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά έξι μήνες, ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Η περίοδος αυτή θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές και στο Eurogroup να εργαστούν για μια επακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα στυνεχίσει να παίζει το ρόλο του και σε αυτή τη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά στο αίτημα αυτό των ελληνικών αρχών.

Επίσης, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ήταν συνετό να επεκταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο μηχανισμό «μαξιλάρι» του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) για έξι μήνες, παράλληλα με την επεκτάση του προγράμματος του EFSF. Κατόπιν του αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF θα μπορούσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Το Eurogroup δίνει έμφαση στο ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαλαιοποίηση των τραπεζών και για το κόστος εκκαθάρισης, θα αποδεσμευτούν δε μόνον στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μετά από απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρι να επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της, στο συμφωνημένο πλαίσιο.


ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το σχέδιο που απέρριψε η Αθήνα"

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Η Ελλάδα θέλει αλλαγή, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε

Πρέπει να αποφύγει μονομερείς δράσεις η Ελλάδα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη χώρα και τους εταίρους της, υποστήριξε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως δεν υπήρχε καταληκτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και τόνισε πως όποιος είναι μέλος της Ευρωζώνης πρέπει να σέβεται τους κανόνες της.

«Πρέπει να αποφύγει μονομερείς δράσεις η Ελλάδα, αλλά να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη χώρα και τους εταίρους της» είπε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης».

Όλοι οι εταίροι θα συνεργαστούν, συμπλήρωσε ο επίτροπος, αλλά είναι σαφές, είπε, ότι εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Η Ελλάδα θέλει αλλαγή, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε"

Ναυάγιο στο Eurogroup - Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας προς Ελλάδα

«Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την επέκταση του προγράμματος - με την απαραίτητη ευελιξία αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό του» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το αποψινό «ναυάγιο» στις συνομιλίες του συμβουλίου με την ελληνική πλευρά. Εθεσε μάλιστα νέο αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να εξεταστεί πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί το πρόγραμμα και πώς θα μπορούσαν να γίνουν αναπροσαρμογές.

Πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες της ευρωομάδας ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και ότι υπήρξε «μια γενική αίσθηση απογοήτευσης», καθώς δεν καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα στοιχεία του προγράμματος σε βάθος και κατά συνέπεια, πρόσθεσε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν ότι πρέπει να ζητηθεί μια παράταση του προγράμματος.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές αρχές» είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ και έδωσε χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να κατατεθεί το σχετικό αίτημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθεί το ελληνικό αίτημα. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αυτό, αλλά αυτό είναι όλο» σημείωσε.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η παράταση του προγράμματος θα μπορούσε να δώσει χρόνο ώστε να επιδειχθεί η ευελιξία από πλευράς των θεσμών στις συζητήσεις για τα μέτρα του προγράμματος, αλλά ήταν σαφής στο ότι το πρόγραμμα απαιτεί δεσμεύσεις από μέρους της Ελλάδας.

Ανάλογη δήλωση έκανε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι αυτή την ώρα «δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της επέκτασης του προγράμματος» και κάλεσε την ελληνική πλευρά να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία ώστε να της δοθεί χρόνος να εξετάσει τις απαραίτητες αλλαγές, στο πλαίσιο του σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού και των κανόνων της ΕΕ.

«Η αξιολόγηση θα αρχίσει ξανά σύντομα, αν ζητήσει η κυβέρνηση μια επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Τότε θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα δούμε αν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και αν δεν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία με μια ανανεωμένη δέσμευση» δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τήν ίδια δήλωση για εκταμίευση των δόσεων, μόνο εφόσον αξιολογηθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας, έκανε και ο κ.Ντάισελμπλουμ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυάγιο στο Eurogroup - Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας προς Ελλάδα"

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή της Χρυσής Αυγής για την αναστολή χρηματοδότησης

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής που έγινε το 2013.

Η Χρυσή Αυγή είχε προσφύγει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και ζητούσε να ακυρωθούν η σχετική υπουργική απόφαση και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Με τις εν λόγω αποφάσεις ανεστάλη η καταβολή κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης προς τη Χρυσή Αυγή, λόγω της εμπλοκής της με τη Δικαιοσύνη και την προφυλάκιση του αρχηγού της, Νίκου Μιχαλογιάκου και βουλευτών της.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή είχε λάβει την πρώτη δόση της χρηματοδότησης του 2013 ύψους 873.114 ευρώ. Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για τη δράση της κ.λπ. και ανεστάλη η χρηματοδότηση της β΄ δόσης του 2013, ύψους 320.012 ευρώ και της γ΄ δόσης του ίδιου έτους, ύψους 553.102 ευρώ.

Επίσης, με τον νόμο 4203/2013 προβλέφθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης αρχηγού κόμματος ή του ενός πέμπτου των βουλευτών ενός κόμματος για τα αδικήματα της εγκλήματα οργάνωσης, κ.λπ., αναστέλλεται προσωρινά η κρατική χρηματοδότηση και η οικονομική ενίσχυση.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό την προεδρεία του αντιπρόεδρου Φιλοκτίμονα Αρναούτογλου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, αναφέρει στην απόφασή της ότι «η ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της ηγεσίας πολιτικού κόμματος, τα οποία δεδομένης της φύσεως αυτού ως νομικού προσώπου, προδήλως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δράση του, σε εγκληματικές ενέργειες των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (σ.σ.: σύσταση εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης, κ.λπ.), αποτελεί ενόψει της φύσεως των αδικημάτων και της συνάρτησής της προς την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, σοβαρό λόγο, ο οποίος καθιστά συνταγματικώς ανεκτή την αναστολή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης προς το εν λόγω πολιτικό κόμμα, δεδομένου μάλιστα ότι η αναστολή έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποφανθούν αμετάκλητα τα κατά το Σύνταγμα αρμόδια ποινικά δικαστήρια, η δε επιβολή της δύναται να αμφισβητηθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ».

Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι η αναστολή της κρατικής επιχορήγησης «συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, σκοπός του οποίου είναι να αποφευχθεί η παροχή κρατικών πόρων σε πολιτικό κόμμα, καθ΄ όν χρόνο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί τελέσεως εκ μέρους της ηγεσίας του και στα πλαίσια της δράσης αυτού αξιοποίνων πράξεων των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα και κατ΄ επέκταση το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης καταχρηστικής χρήσης των πόρων αυτών για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Σε άλλο σημείο της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ σημειώνεται ότι η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης «παρίσταται αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από τον νομοθέτη σοβαρού δημοσίου σκοπού» και «δεν παρεμποδίζει τη συμμετοχή του κόμματος στην πολιτική ζωή και την εκλογική διαδικασία». Κατόπιν αυτών, κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι ο ισχυρισμός της Χρυσής Αυγής περί παραβίασης του άρθρου 29 του Συντάγματος (ελεύθερη ίδρυση κομμάτων, κ.λπ.) και της αρχής της αναλογικότητας είναι απορριπτέος ως αβάσιμός, ενώ απορρίφθηκε και ο ισχυρισμός της Χρυσής Αυγής ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4) και η επίσης συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26), καθώς η σχετική ρύθμιση που προβλέπει την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης έχει «φωτογραφικό χαρακτήρα».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής ότι η επίμαχη αναστολή παραβιάζει την ΕΣΔΑ. Οι δικαστές έκριναν ότι η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης «δεν συνιστά διακοπή ή αναστολή της λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, ούτε συνεπάγεται προσωρινή ή οριστική παρεμπόδισή του προς συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά συνίσταται στην προσωρινή αναστολή της καταβολής ενός από τους πλείονες πόρους του, ενώ εξάλλου το παρακρατούμενο ποσό αποδίδεται σε αυτό αναδρομικά σε περίπτωση αθωώσεων των κατηγορουμένων».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή της Χρυσής Αυγής για την αναστολή χρηματοδότησης"

Ολάντ σε Μέρκελ: Δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ένα Grexit

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Europe 1

Ουδέτερη στάση φαίνεται πως κρατά το Παρίσι και η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικού μέσου ενημέρωσης, φέρεται να είπε στη καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πως δεν θα προέκυπτε κανένα πρόβλημα εάν η Ελλάδα έβγαινε από τους κόλπους της Ευρωζώνης.

«Εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη πριν από πέντε χρόνια, θα είχαμε προβλήματα με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Σήμερα δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», φέρεται να είπε στην κ. Μέρκελ ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταδίδει ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

«Είτε είναι στις Βρυξέλλες είτε σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια το ερώτημα τίθεται με σοβαρότητα και μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος ο ίδιος φαντάζεται αυτό τo σενάριο. Μου εκμυστηρεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι πριν από πέντε χρόνια, εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, αυτό θα είχε παρασύρει την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία. Σήμερα λέει ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πιο ξεκάθαρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει», ανέφερε η διαπιστευμένη στα Ηλύσια Πεδία δημοσιογράφος, Καρολίν Ρου.

«Σε άλλο... πλανήτη ο Βαρουφάκης»

Η ίδια δήλωσε για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη, ότι ως καθηγητής Οικονομίας «έχει την τάση να θέλει να δίνει μαθήματα» και πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρέσει ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στους υπουργούς. Μάλιστα, τόνισε πως υπάρχει εκνευρισμός στις Βρυξέλλες για την προσωπικότητα του κ. Βαρουφάκη.

«Είναι σε άλλον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά ένας Γάλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον Έλληνα υπουργό.

Τέλος, η Κ.Ρου είπε ότι η Κομισιόν περιμένει από την ομάδα του Αλέξη Τσίπρα να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν από τους προκατόχους του. «Και εδώ είναι που υπάρχει εμπλοκή» τόνισε.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ σε Μέρκελ: Δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ένα Grexit"

ΠΑΣΟΚ: Είχαμε εξασφαλίσει 4,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Δεν χρειάζονται «παίγνια» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αναφέρει ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Απάντηση στην κυβέρνηση για τα περί εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης δίνει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό ποσό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και κονδύλια για την παροχή επισιτιστικής και υλικής συνδρομής, αλλά και προώθηση στην απασχόληση μέσω προγραμμάτων εργασιακής (επαν)ένταξης.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, “η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν χρειάζεται την έγκριση των δανειστών. Έχει ήδη συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση”. Υπογραμμίζει δε ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα παίγνια εντυπώσεων, θέτει υπό αμφισβήτηση αυτά που έχουμε ήδη εξασφαλίσει (προγράμματα και χρηματοδότηση) μετά από διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. Οφείλω να επισημάνω, επιπλέον, ότι με τα «παίγνια» ενδέχεται να μπουν εμπόδια σε ήδη δρομολογημένα προγράμματα και δράσεις και σε κάθε περίπτωση, να οδηγήσουν σε αναβολή υλοποίησης σχεδιασμένων, χρηματοδοτούμενων και δρομολογημένων δράσεων εις βάρος των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας”.

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, μέχρι την 31/12/2014 η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε συμφωνία με την Επιτροπή Απασχόλησης της ΕΕ για την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη μέχρι το 2020, την οποία επεξεργάστηκαν το 2ο εξάμηνο του 2014 και υπεβλήθη εμπρόθεσμα στις 29/12/2014.

Κύριοι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη:
-Η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας
-Η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας
-Η διασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής

1. Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (ΕΚΕ) που προβλέπει:
-Οικονομική ενίσχυση
-Παροχή υπηρεσιών και Αγαθών (Κοινωνικό Τιμολόγιο Ενέργειας, ΕΥΔΑΠ, Κοινωνικά Δημοτικά Τιμολόγια, Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένταξη σε προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας κτλ)
- Προώθηση στην Απασχόληση μέσω προγραμμάτων εργασιακής (επαν)ένταξης.

Το ΕΚΕ ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά για τους 13 δήμους. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων που είναι 15 Μάρτη και μετά την αξιολόγηση του, προβλέπεται η διεύρυνση του για όλη την Ελλάδα, με κόστος 1,5 δισ. ευρώ., από τον προϋπολογισμό (πλεόνασμα) και από το ΕΚΤ, ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους πάνω από 700-750.000 συμπολίτες μας που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.


2.Παροχή επισιτιστικής και υλικής συνδρομής με προϋπολογισμό 330 εκατ. από ΤΕΒΑ σε πάνω από 165.000 οικογένειες με το εγκεκριμένο από 15/12/2014 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους οικονομικά αδύναμους. Για τη υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία σε κάθε τόπο Κοινωνικής Σύμπραξης, (κράτους, αυτοδιοίκησης, εκκλησίας και κοινωνίας των πολιτών).

3. Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας προϋπολογισμού 1,3 δις € από ΕΚΤ, Περιφερειακά Προγράμματα (ΠεΠ) και Εθνικούς Πόρους.
Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ παιδιών, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Δράσεις Αυτόνομης και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρίας, Κέντρα Διημέρευσης ΑμεΑ, ΣΥΛ κτλ

4. Νέα επιδόματα παιδιών για 650.000 οικογένειες με χρηματοδότηση από κρατικό προϋπολογισμό περίπου 700 εκατ. ευρώ.

5. Στέγαση και Επανένταξη για άστεγους. Οι συμβάσεις υλοποίησης μέσω 62 φορέων (αυτοδιοίκηση, εκκλησία, κοινωνία των πολιτών) υπεγράφησαν από αρχές Δεκεμβρίου και το πρόγραμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, για εξασφάλιση στέγης στους αστέγους και εργασίας για το 40% των επωφελούμενων, προϋπολογισμού 9,4 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα.

6. Παροχή Τροφίμων και Γευμάτων, σε άπορους-άστεγους. Για το πρώτο διάστημα του 2015, μέχρι την έναρξη του ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με 100 φορείς (Περιφέρειες, Εκκλησία, Κοινωνία των Πολιτών κτλ) προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα.

7. Εμπροσθοβαρείς δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Κοινωφελή Εργασία, προγράμματα Εγγύηση για τη Νεολαία, κτλ που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν άμεσα με τα 600 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση.

“Όπως εύκολα συμπεραίνει κάθε καλόπιστος, αυτό που χρειάζεται δεν είναι να επαδιαπραγματευτούμε όσα έχουμε ήδη εξασφαλίσει, ούτε να μεταθέσουμε το χρόνο υλοποίησης των δρομολογημένων προγραμμάτων, επειδή πιθανόν δεν συμφωνούμε ιδεολογικά ή επειδή θέλουμε να τα καρπωθούμε πολιτικά. Τα «παίγνια» αυτά των εντυπώσεων, μπορεί να ωφελούν προσωρινά την εικόνα των superstar, αλλά δυστυχώς επιβαρύνουν περαιτέρω τους ήδη επιβαρυμένους συμπολίτες μας, στην πλάτη των οποίων παίζονται. Η επανάληψη της ερώτησης: Ποιος δημιούργησε την κρίση; Είναι απλή υπεκφυγή για τις ευθύνες της άμεσης αντιμετώπισης της, μέσω της έτοιμης δουλειάς που παραδώσαμε”, καταλήγει ο κ. Κεγκέρογλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Είχαμε εξασφαλίσει 4,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης"

Συμφωνία Μάνου-Βαρουφάκη υπέρ της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ

Υπέρ της πρότασης του Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Στέφανος Μάνος σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, ωστόσο τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

«Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας». Σημειώνει δε πως καθώς ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κλπ).

Θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μέσω twitter απάντησε τα εξής: «Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω».

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Μάνου-Βαρουφάκη υπέρ της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ "

Κουρουμπλής: Όποιος επιλέγει ιδιωτική κλινική, θα την πληρώνει

Το δημόσιο δεν θα καλύπτει τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, σημειώνοντας «όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο».

Αυτό δήλωσε σε κυριακάτικες συνεντεύξεις του, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ενώ όπως επανέλαβε στο "Βήμα της Κυριακής" καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ για επισκέψεις στα δημόσια νοσκομεία αλλά και το 1 ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή. Ο κος Κουρουμπλής σχεδιάζει να υλοποίησει αυτές τις εξαγγελίες ποντάροντας στην επαναφορά του χονδρεμπορικού κέρδους υπέρ ΕΟΠΥΥ, όπως είχε πει στις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή.

Το εισιτήριο θα παραμείνει και μάλιστα θα αυξηθεί για τους τουρίστες που κάνουν χρήση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, ο κος Κουρουμπλής είπε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες θα ισχύσει ό,τι και στις χώρες της ευρωζώνης. Το εισιτήριο δεν θα είναι πέντε ευρώ. Θα είναι υψηλότερο. Οι Έλληνες πηγαίνουμε σε νοσοκομείο του Βελγίου και πληρώνουμε εισιτήριο 20 ευρώ και θα πληρώνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα μόνο πέντε ευρώ;» αναρωτιέται.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Όποιος επιλέγει ιδιωτική κλινική, θα την πληρώνει"

Χουντής: Δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στο σημερινό Eurogroup

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Νίκος Χουντής. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega εξέφρασε την άποψη ότι δύσκολα να βρεθεί κοινός τόπος σήμερα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη στο Eurogroup.

«Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί η κοινή βάση σε πολλά σημεία, θα είναι δύσκολο με βάση τα στοιχεία που έχω. Και όχι μόνο με βάση τα στοιχεία που έχω, είναι και το βασικό θέμα που πια είναι και το αντικείμενο της πολιτικής διαπραγμάτευσης» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ή πάμε με σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία και στη δημοκρατία, δηλαδή εμείς ζητούμε την διευκόλυνση, την στήριξη σε κάθε περίπτωση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, και λέω τη διευκόλυνση και τη στήριξη γιατί υπάρχει και το χρηματοδοτικό μέρος ή οι εταίροι μας θα επιμείνουν ότι εφόσον υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δανειακή σύμβαση θα κάνετε αυτό που εμείς ζητούμε. Αυτός ο τύπος της διαπραγμάτευσης που υπήρχε μέχρι τώρα».

Ο κ. Χουντής είπε επίσης «ότι η Ελλάδα έχει φύγει «από τους μονοδρόμους αυτούς και γίνεται συζήτηση, καταθέτουμε προτάσεις, υπάρχει φωνή και δεύτερο έχει φύγει από το μνημονιακοτροϊκανό πλαίσιο η συζήτηση και τίθεται πάνω σε βάση ότι υπάρχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και υπάρχει ένα ισότιμο μέλος της ΕΕ».

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής: Δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στο σημερινό Eurogroup"

Σόιμπλε: «Λυπάμαι για τους Ελληνες - Η νέα κυβέρνηση συμπεριφέρεται ανεύθυνα»

Επιφυλακτικός και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

«Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.

O κ. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων.

Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της.

«Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: «Λυπάμαι για τους Ελληνες - Η νέα κυβέρνηση συμπεριφέρεται ανεύθυνα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news