facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ν. Παππάς: Σε ένα μήνα ο νέος νόμος για την ΕΡΤ

«Όπως τόνισα τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής, το αργότερο σε ένα μήνα θα έχουμε νέο νόμο για την ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ θα ξαναλειτουργήσει από... μηδενική βάση, γιατί θέλουμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες, την ευνοιοκρατία και τις σπατάλες του παρελθόντος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «Οι διευρυμένες μισθολογικές διαφοροποιήσεις και οι έντονοι μισθολογικοί κατακερματισμοί της πρώην ΕΡΤ δεν είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή στη βάση της ισότιμης μεταχείρισης των εργαζομένων δίχως να δημιουργούνται αριστοκρατίες. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης, ανταγωνιστικής, δημοκρατικής και πολυφωνικής ΕΡΤ. Όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι μπορούν να επιστρέψουν στην ΕΡΤ αν το επιθυμούν».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Παππάς: Σε ένα μήνα ο νέος νόμος για την ΕΡΤ"

ΕΥΔΑΠ: Αναστολή πλειστηριασμών και άρση της διακοπής υδροδότησης

Νέα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, που περιλαμβάνουν προσωρινή καθολική αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων των υδροληπτών ανεξαρτήτως του οφειλόμενου ποσού και άρση κάθε διακοπής υδροδότησης για τα νοικυριά που βρίσκονται σε αποδεδειγμένα πλήρη οικονομική αδυναμία, αποφάσισε να εφαρμόσει η ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου 2015, λαμβάνοντας υπόψη τις δρομολογημένες εδώ και καιρό υπηρεσιακές εισηγήσεις, έλαβε νέα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, με διάρκεια ενός έτους, δηλαδή ως τις 11 Φεβρουαρίου 2016, όπως:

- Προσωρινή καθολική αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων των υδροληπτών ανεξαρτήτως ποσού το οποίο οφείλεται.

- Άρση κάθε διακοπής υδροδότησης όσων οικογενειών βρίσκονται σε αποδεδειγμένα πλήρη οικονομική αδυναμία για την εξόφληση ή και τη ρύθμιση των οφειλών τους προς την εταιρεία.

- Εξαίρεση από το πρόγραμμα διακοπών υδροδότησης όσων οικογενειών βρίσκονται σε αποδεδειγμένα πλήρη οικονομική αδυναμία για την εξόφληση ή ακόμα και τη ρύθμιση των οφειλών τους προς την ΕΥΔΑΠ.

- Εφαρμογή της διακοπής υδροδότησης μόνον όταν οι πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές από καταναλώσεις υδροληψίας, πάγιο, υποχρεωτική κατανάλωση, αντικατάσταση υδρομέτρου, κατ' αποκοπήν εργασίες κτλ., αθροιστικά ή μεμονωμένα, υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

- Προσωρινή αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (εξαιρουμένης της αποστολής ατομικών ειδοποιήσεων) που λαμβάνει η ΕΥΔΑΠ, με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέχρι του ποσού κύριας οφειλής 3.000 ευρώ για τους πελάτες οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, με την προϋπόθεση της έγκαιρης προσέλευσης των οφειλετών για τον διακανονισμό της αποπληρωμής των οφειλών τους σε δόσεις.

Μάλιστα, σε ειδικές περιστάσεις για ποσά κύριας οφειλής από 3.000 ευρώ ως 6.000 ευρώ, θα αποφασίζουν την ένταξη στη ρύθμιση με βάση αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια οι γενικοί διευθυντές της εταιρείας.

Σημειωτέον όμως ότι η απόφαση αφορά νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις ή δήμους.

Η εταιρεία προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, καθώς, όπως αναφέρει, αυτά «χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση, καθότι είναι κατανοητή η δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουν οι πελάτες της εταιρείας και η αδυναμία αυτών για την αποπληρωμή των οφειλών τους».

Γνώμονας και άξονας δράσης, αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, «είναι το γεγονός ότι το νερό και η πρόσβαση σε αυτό αποτελεί δημόσιο, κοινωνικό, αλλά και οικολογικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και την ανθρώπινη κοινωνία, το οποίο παρέχεται από την ΕΥΔΑΠ με υψηλό αίσθημα κοινωνικής, αλλά και εταιρικής ευθύνης».

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου του 2014, το υπόλοιπο των πελατών με προβλέψεις επισφάλειας αυξήθηκε στα 14 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες τους έτους. Έτσι, το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πελατών -πριν από τη μείωση τους με την πρόβλεψη της επισφάλειας- αυξήθηκε κατά ποσό 21,14 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει σχηματίσει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις συνολικού ποσού 32,5 εκατ. ευρώ, όμως λόγω του μεγάλου πλήθους των πελατών (άνω των δύο εκατομυρίων), ο πιστωτικός κίνδυνος είναι εν μέρει σχετικά περιορισμένος.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οι οφειλές των νοικοκυριών αποτελούν πολύ μικρό ποσό, καθώς η «μερίδα του λέοντος» των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ ανήκει σε δήμους.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΥΔΑΠ: Αναστολή πλειστηριασμών και άρση της διακοπής υδροδότησης"

Στρατούλης: «Ενοποιήσεις Ταμείων, αν χρειαστεί, χωρίς απώλεια δικαιωμάτων»

«Παράθυρο» για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, «εφόσον χρειαστεί» και «χωρίς να ισοπεδωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα», ανοίγει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στην «Ημερησία» του Σαββάτου, ο κ. Στρατούλης επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Για τα εφάπαξ τονίζει: «Για τις εφάπαξ παροχές έχουμε πει ότι θα επανεξετάσουμε τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού τους, που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να μην οδηγούν σε σφαγιαστικές μειώσεις».

Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: «Ενοποιήσεις Ταμείων, αν χρειαστεί, χωρίς απώλεια δικαιωμάτων»"

Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα από συνεργάτη της Μέρκελ

Προϋπόθεση για μια βραχυπρόθεσμη λύση αποτελεί η κατάθεση αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Michael Fuchs, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

Ο στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ τονίζει ότι η «νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο μετά από μια τέτοια δέσμευση».

Απορρίπτει, εξάλλου, την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων. Αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επιτυχημένη πορεία. Έχει πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται, η ανταγωνιστικότητα της αυξήθηκε. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και θέλουμε η Ελλάδα να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός "success story". Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο αργότερα, μετά από μια τέτοια δέσμευση» σημειώνει ο κ. Fuchs, ο οποίος επιμένει ότι για «μια βραχυπρόθεσμη λύση» «η Ελλάδα, ως δέσμευση πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».

Δεν θεωρεί ότι η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, για ανταλλαγή ομολόγων, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αποτελεί πιθανή λύση. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανταλλαγή ομολόγων για νομικούς λόγους, το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομολόγων, όπως δεν θα συμφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης του χρέους, όπως η αναβολή της απόσβεσης και σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Περαιτέρω ελάφρυνση σε ότι αφορά την ήδη εξαιρετικά μειωμένη εξυπηρέτηση του χρέους της δεν αποτελεί λύση.

Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, τόνωση της απασχόλησης και ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση της τρόικας, σημειώνει πως «το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ΄εαυτό ο όρος "τρόικα"».

«Οι "πιστωτές" της Ελλάδας είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Και οι τρεις δεν συνιστούν πρόβλημα, αλλά αναγκαίο μέρος της λύσης για την Ελλάδα», αποτελώντας πραγματικά χείρα βοηθείας για τη χώρα. Και τα τρία θεσμικά όργανα επιθυμούν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» λέει.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα από συνεργάτη της Μέρκελ"

Ισπανία: Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους

Η Ισπανία είχε δανείσει 26 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα ενώ η χώρα της Ιβηρικής διερχόταν επίσης σοβαρή κρίση και δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής της οφειλής αυτής, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος.

Η Μαδρίτη είχε εκταμιεύσει το ποσό αυτό μέσω διμερών δανείων και στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης το οποίο χορηγήθηκε μετά το 2010 στην Αθήνα από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπενθύμισε ο Λουίς δε Γκίνδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί την κατάργηση της τρόικας και θέτει επίσης ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Αλλά ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι αυτά τα 26 δισεκατομμύρια “αντιπροσωπεύουν κατά προσέγγιση το ποσό που δαπανούμε σε έναν χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα (μας), όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 23%”. Επιπλέον, η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που προσφέρει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η Μαδρίτη, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή”, επέμεινε ο Λουίς δε Γκίνδος. “Η Ισπανία λογικά θα ήθελε (...) το δάνειο αυτό να αποπληρωθεί”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, “η έκθεση των επιχειρήσεων και των τραπεζών της Ισπανίας στην Ελλάδα τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη”, συνέχισε ο Λουίς δε Γκίνδος, ο οποίος έκρινε ότι “αυτά τα 26 δισεκ. ευρώ αποτελούν την απόδειξη της πλήρους αλληλεγγύης” της Ισπανίας προς την Ελλάδα.

Οι συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που θεωρούν ότι έχουν πλέον ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση που αντιμετώπισαν το 2014 αφού εφάρμοσαν τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που τους ζητήθηκαν σε αντάλλαγμα για τα προγράμματα στήριξης τους, αντιμετωπίζουν μάλλον με κακό μάτι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί πάνω από €40 δισεκ. για να υποστηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, τα οποία πρέπει τώρα να αποπληρώσει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους"

Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει, ο νέος ΦΜΑΠ... έρχεται - Αφορολόγητο μόνο για την πρώτη κατοικία

Την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, αλλά τη φορολογική επιβάρυνση όλων των υπολοίπων ακινήτων κάθε ιδιοκτήτη θα προβλέπει ο νέος φόρος ακινήτων που σχεδιάζει να καθιερώσει η κυβέρνηση καταργώντας τον ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος φόρος θα ονομάζεται «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), και το αφορολόγητο όριο θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη».

Δηλαδή το αφορολόγητο θα αφορά ένα και μόνο ακίνητο.

Αν η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο, θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο.

Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο εκτιμάται ότι αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας θα οριστεί στις 200.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει το φόρο για το εξοχικό.

Φορολογούμενος που έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα δεύτερο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ δεν θα πληρώνει φόρο για το ακίνητο των 180.000 ευρώ, αλλά θα πληρώνει για το δεύτερο ακίνητο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει, ο νέος ΦΜΑΠ... έρχεται - Αφορολόγητο μόνο για την πρώτη κατοικία"

Γιατί Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ δεν βλέπουν συμφωνία...

Μακριά από μια συμφωνία βρίσκεται η Ελλάδα με το Eurogroup εκτιμούν οι Ευρωπαίοι. Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στην ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίζονται επιφυλακτικοί και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας για τα νούμερα και τα τοξικά μέτρα που θα ακυρωθούν και θα αντικατασταθούν με άλλα δεν έχει ξεκινήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και της ελληνικής πλευράς που εργάζονται στις Βρυξέλλες δεν μπαίνουν στην ουσία της διαβούλευσης. Γίνεται μία καταγραφή των μέτρων που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν, που υπάρχει συμφωνία και που διαφωνία.

Τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.

Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν μόνο τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν και εντοπίζουν τις αποκλίσεις έτσι ώστε στο Eurogroup να υπάρχουν δύο κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

Άλλωστε στο έκτακτο Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπουργοί άσκησαν κριτική στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για το γεγονός ότι επέλεξε να κάνει μια προφορική παρουσίαση, δεν έδωσε γραπτές θέσεις, στοιχεία, νούμερα και γραφήματα.

Έτσι δεν είναι βέβαιο ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει κάποια συμφωνία.

«Είμαστε μακριά από μια συμφωνία, είμαστε μακριά από αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε πολιτικό συμβιβασμό αλλά τώρα είμαστε στο σημείο της ουσίας των αποκλίσεων που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των απόψεων του Eurogroup και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει πριν τη σύνοδο κορυφής και τώρα θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής για να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup.

Σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πράγματι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα και έχουμε ένα πρόγραμμα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

Δεδομένης μάλιστα της ανάγκης που έχει η Ελλάδα για να αλλάξει μερικά στοιχεία του προγράμματος -όπως είπε- υπογράμμισε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γύρω από μια ιδέα κοινής λογικής που σημαίνει ότι αυτά τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κόψει πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που θα οδηγούν στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με τα μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να περικόψει.
Έκανε μάλιστα σαφή λόγο για τη μεγάλη σημασία του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Απαισιόδοξος για ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα τη Δευτέρα εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμμπλουμ.

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα» είπε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS.

«Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν γνωρίζω εάν θα καταλήξουμε (σ.σ. σε μια συμφωνία) τη Δευτέρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ δεν βλέπουν συμφωνία..."

Podemos: Ελλάδα και Ισπανία δεν είναι συγκρίσιμες χώρες

Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν είναι συγκρίσιμες και μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ελληνική οικονομία θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των ισπανικών βουλευτικών εκλογών, υποστήριξε την Παρασκευή ο ηγέτης του αντιφιλελεύθερου κόμματος Podemos που ορισμένες δημοσκοπήσεις το φέρνουν να προηγείται στην προτίμηση των ισπανών ψηφοφόρων.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη νίκη (του ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές (της Ελλάδας) και δεν θα μας οδηγήσουν αυτές στη νίκη ή στην ήττα» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι «δύο πολύ διαφορετικές χώρες», πρόσθεσε ο 36χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών που το τελευταίο διάστημα βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να ανεβαίνουν και να καταλαμβάνει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Διαφορετικοί όροι στη διαπραγμάτευση

«Κατ' αρχήν, η Ισπανία είναι η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης και αυτό συνεπάγεται ότι έχει μια διαφορετική θέση όσον αφορά τους όρους της διαπραγμάτευσης», απάντησε ο Ιγκλέσιας σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η εκλογική τύχη του κόμματός του συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Το ό,τι δείχνουμε συμπάθεια στην κυβέρνηση της αλλαγής (στην Ελλάδα) δεν σημαίνει ότι οι πραγματικότητές μας είναι παρόμοιες. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά για την ελληνική κυβέρνηση, όμως αυτή είναι μια παράμετρος που θα έχει πολύ περιορισμένες συνέπειες για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Το αμέσως προσεχές διάστημα το Podemos έχει μπροστά του πολλά εκλογικά ραντεβού, ξεκινώντας από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου και συνεχίζοντας με τις βουλευτικές στο τέλος του έτους. Οι δύο κυριότεροι αντίπαλοί του, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) αλλά και το Σοσιαλιστικό (PSOE) το κατηγορούν για λαϊκισμό και ό,τι το πρόγραμμά του είναι πολύ ασαφές.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Podemos: Ελλάδα και Ισπανία δεν είναι συγκρίσιμες χώρες"

Ποια η αποτίμηση της κυβέρνησης Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο την ενημέρωση των υπουργών σχετικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Νωρίτερα, σε ανεπίσημο σημείωμα της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε γίνει αποκάλυψη ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων». 

Στο ανεπίσημο σημείωμά της η κυβέρνηση παρουσίασε δέκα σημεία με πολιτικό και τεχνοκρατικό περιεχόμενο, με τα οποία αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προσδιορίζει σε γενικές γραμμές και τις κατευθύνσεις των εργασιών που θα γίνουν μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Ειδικότερα, η αποτίμηση της κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:

  • 1. Η κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια.
  • 2. Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, αλλά και Υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά είχαν πολιτική ουσία.
  • 3. Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση- παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη, επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και ΕΕ, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.
  • 4. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν- εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα - ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.
  • 5. Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω.
  • 6. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει και, όπως διαφαίνεται, συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.
  • 7. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες- δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.
  • 8. Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.
  • 9. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.
  • 10. Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια η αποτίμηση της κυβέρνησης Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους"

Φλαμπουράρης: Kατά 99,9% συμφωνία στο Eurogroup, ειδάλλως Σύνοδος Κορυφής

«Το βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης που κάνουμε είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό»

Για το ενδεχόμενο ακόμη και μιας νέας Συνόδου Κορυφής μόνο για την Ελλάδα μίλησε το πρωί ο υπουργός Επικράτειας Αλέκος Φλαμπουράρης, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση πιστεύει πάντως, είπε ο κύριος Φλαμπουράρης στο Mega, πως στην Σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα η συμφωνία θα κλείσει κατά 99,9%.

Δήλωσε επίσης ότι το 1,5% στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει σχεδόν γίνει αποδεκτό από τους εταίρους.

Ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι «μέχρι χθες το βράδυ που συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο ήμασταν ικανοποιημένοι από την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της επιτροπής τεχνικών εμπειρογνώμων που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πανε τα πράγματα μέχρι τέλους καλά». «Το βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης που κάνουμε είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό» διευκρίνισε πάντως.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα επιμένει στα εργασιακά, και την άρνηση του στόχου 3% στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις η θέση της κυβέρνησης είναι πως ό,τι έχει συμβασιοποιηθεί δεν αλλάζει.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Kατά 99,9% συμφωνία στο Eurogroup, ειδάλλως Σύνοδος Κορυφής"

Βαρουφάκης στον Guardian: Δεν έχουμε plan B, ας έρθει ο Αρμαγεδδών

Αν δεν αισθανόμουν φόβο, τότε θα ήμουν επικίνδυνος με πολύ άσχημο τρόπο, λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που έδωσε στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Helena Smith, αναφέρεται εκτενώς στο πώς ο νυν υπουργός έχει στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και επισημαίνει την μεγάλη αλλαγή από την θέση του καθηγητή σε αυτή του υπουργού, από τα λεγόμενα του οποίου «κρέμονται» όλοι.

«Δεν προμοτάρω με κανέναν τρόπο την εικόνα μου. Με κατηγορούν πως καβάλαω μηχανή, αλλά αυτό το κάνω από όταν ήμουν 15 χρονών. Είμαι αυτός που είμαι» λέει ο κύριος Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως η πίεση που δέχεται από όταν ανέλαβε καθήκοντα είναι πολύ μεγάλη και πως πλέον δεν ο χρόνος δεν του φτάνει: Γυμναστική κάνει στις 6 το πρωί λέει και τη γυναίκα του πλέον την βλέπει σπάνια.

«Ο Βαρουφάκης από κοντά είναι μυώδης, γυμνασμένος, συμπαθής και ελαφρώς εκτός μέσου όρου, δηλαδή όλα όσα δείχνει η κάμερα» σημειώνει η αρθρογράφος και συμπληρώνει πως «αυτό που δεν δείχνει η κάμερα είναι ότι «έχει ενέργεια, συγκέντρωση και ένταση. Μια ώρα κοντά του σε πηγαίνει σε διάφορα πεδία, από τον Μαρξισμό μέχρι τις χαρές της τζαζ και από την Ευρωζώνη στην ποίηση».

«Κάποτε μου είχαν πει πως ως μαρξιστής, θα πρέπει να κάνω δυο πράγματα: να είμαι πάντα αισιόδοξος και να έχω άποψη για τα πάντα. Θεωρώ πως αυτή η συμβουλή μου κάνει», λέει ο κύριος Βαρουφάκης.

«Στα 53 του "καταλαβαίνει τον κόσμο καλύτερα" επειδή έχει διαβάσει Μαρξ, αλλά δεν αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως Μαρξιστής» αναφέρει ο Guardian. «Δεν νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις τον καπιταλισμό, χωρίς ή μέχρι να καταλάβεις τις αντιθέσεις του και εάν δεν αναρωτηθείς αν αυτή είναι η φυσική κατάσταση. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι, γι' αυτό είμαι αριστερός» λέει ο ίδιος.

«Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να διαχωρίσω τη θέση της χώρας από την μοίρα της Ευρώπης. Για κάποιο λόγο, πολλά πάρα πολύ άσχημα πράγματα συνέβησαν εδώ και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν. Ο ψυχρός πόλεμος είναι ένα από αυτά. Δεν άρχισε στο Βερολίνο, άρχισε στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1944» σημειώνει ο υπουργός στην συνέντευξη αυτή.

«Τώρα έχουμε χάσει τα πάντα», τονίζει, «γι' αυτό μπορούμε να μιλήσουμε λέγοντας αλήθειες, και είναι ώρα να το κάνουμε αυτό».

«Το πρόγραμμα διάσωσης το 2010 δεν ήταν για την Ελλάδα, ήταν για την διάσωση των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών. Το κοινό στη Γερμανία παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως τα χρήματα πήγαν στους Έλληνες, το ελληνικό κοινό παραπλανήθηκε πιστεύοντας πως αυτό ήταν η σωτηρία μας», εκτιμά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσο για το περίφημο «plan B», ο κύριος Βαρουφάκης είναι κάθετος: «Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έρθει ο Αρμαγεδδώνας. Η απάντησή μου είναι "ας έρθει". Δεν υπάρχει plan B. Αυτό είναι το plan B».

Κι αν τελικά έρθει η καταστροφή, τι θα γίνει τότε, ρωτά η δημοσιογράφος του Guardian: «Αυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία»!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης στον Guardian: Δεν έχουμε plan B, ας έρθει ο Αρμαγεδδών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news