facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματικοί οι περιορισμοί στη χορήγηση συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες των ενστόλων

Το 3ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στη χορήγηση συντάξεων στις άγαμες ενήλικες θυγατέρες των ενστόλων.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο 3865/2010 θεσπίστηκαν πρόσθετοι περιορισμοί σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς και τέθηκαν αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες των στρατιωτικών, οι οποίες ανάγονται στην οικονομική κατάστασή τους (εισόδημα) και την προσωπική τους κατάσταση (ηλικία, ασφάλιση για σύνταξη σε οργανισμό κύριας ασφάλισης, κ.λπ.).

Μια από τις ρυθμίσεις αυτές προβλέπει ότι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αναγκαία είναι η συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους κατά την 31.12.2010.

Τα νέα κριτήρια συνταξιοδότησης ελήφθησαν υπό το πρίσμα των νεότερων κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων και δημοσιονομικών αναγκών.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η νομοθέτηση των νέων κριτηρίων δεν παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου.

Τους δικαστές απασχόλησε περίπτωση 46χρόνης άγαμης κόρης στρατιωτικού, της οποίας ο πατέρας απεβίωσε το 2011. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ενέκρινε την χορήγηση της σύνταξης, καθώς δεν είχε συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας της κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010, όπως προέβλεπε ο νόμος 3865/2010.

Ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η 46χρονη υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντίθετος στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς αντιμετωπίζει «αδικαιολόγητα δυσμενώς» τις άγαμες θυγατέρες που δεν είχαν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31.12.2010 και οι οποίες για το λόγο αυτό και μόνο αποκλείστηκαν από τη λήψη της σύνταξης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματικοί οι περιορισμοί στη χορήγηση συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες των ενστόλων"

Η ΕΚΤ αυξάνει στα 65 δισ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Την αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού της χρηματοδότησης που μπορούν να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA της ΤτΕ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Πλέον το συνολικό διαθέσιμο ποσό για τον ELA φθάνει τα 65 δισ. ευρώ και θα επανεξεταστεί στις 18 Φεβρουαρίου, με την κεντρική ευρωτράπεζα να αυξάνει τις πιέσεις προς την Αθήνα και όλα τα εμπλεκόμενη μέρη για επίτευξη συμφωνίας πριν τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος.

Την είδηση για την αύξηση του ορίου του ELA μετέδωσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και επιβεβαίωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters. Εγκρίθηκε επέκταση του ορίου του ELA κατά μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, είπε πηγή της ευρωζώνης στο Reuters.

Νωρίτερα, και δεδομένης της αποτυχίας του χθεσινού (Τετάρτη) έκτακτου Eurogroup να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν όσον αφορά την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για το ελληνικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, για το θέμα του ELA και για πόσο θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όμως δύο πηγές, ενήμερες για όσα διημείφθησαν, ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το κύριο θέμα ήταν η διαθεσιμότητα του μηχανισμού ELA της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ όταν σταμάτησε να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας τις ελληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι προσωρινά παρέχεται η λύση του ELA.

Ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ διαμηνύουν ότι επαφίεται στην Ελλάδα να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις δεσμεύσεις για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις εάν θέλουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ο Πέτερ Πράετ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης θα εφαρμόσει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του ELA στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Το κλειδί είναι οι τράπεζες που επωφελούνται από την έκτακτη χορήγηση ρευστότητας να παραμένουν φερέγγυες», είπε ο Πράετ στην εφημερίδα Financial Times.

Τα σχόλια Πράετ αφήνουν να εννοηθεί πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τη χορήγηση ρευστότητας εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ως τα τέλη αυτού του μήνα, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, και να αφήσει εκτεθειμένες τις ελληνικές τράπεζες στον κίνδυνο της φυγής κεφαλαίων και της κατάρρευσης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυνητικά πολύ ευρύτερες συνέπειες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν ξανά τη Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Δεν θα υπάρξουν, αφού η ελληνική πλευρά επέμεινε για αυτό, προπαρασκευαστικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της διεθνούς τρόικας των πιστωτών.

Έλληνας αξιωματούχος προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τον κίνδυνο να διακοπεί η χορήγηση ρευστότητας μετά την 28η Φεβρουαρίου.

«Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα αναφέρει πως εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ή βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν θα υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας», είπε στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΚΤ αυξάνει στα 65 δισ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες"

Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα, πιθανότατα από αύριο, το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Αρχίζουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις οι τεχνικές επιτροπές Ελλάδας - δανειστών με στόχο μια νέα συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα, πιθανότατα από αύριο, το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Η συμφωνία, που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως σοβαρή μετατόπιση εκ μέρους του Ντάισελμπλουμ, ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά θα αναζητήσουν κοινό έδαφος για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας.

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που προέκυψε χθες το βράδυ όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ και άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κεφάλαιο αυτό έκλεισε σε καλό κλίμα και η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με τις κινήσεις της να αποφύγει μια κρίση, λόγω του γεγονότος ότι δεν ζητά παράταση του προγράμματος.

Οι τεχνικές επιτροπές θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί στους υπουργούς.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, αποδεικνύει ότι «δεν τελεσφόρησαν τελεσίγραφα», ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις δεσμεύσεις της ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέα ελλείμματα, να ελέγξει τις δαπάνες και γενικότερα να τηρήσει όσα δημοσίως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας "

Εως το τέλος του 2016 η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και η κατάργηση της επιστράτευσης των απεργών -δύο μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος- είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα προωθήσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει μέσω της συλλογικής διαπραγμάτευσης στα 751 σταδιακά έως το τέλος του 2016», επεσήμανε ο υπουργός, μιλώντας την Πέμπτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η αγορά αλλά και ο προϋπολογισμός καθώς τα επιδόματα ανεργίας είναι συνάρτηση του ύψους του κατώτατου μισθού»

Ο κ. Σκουρλέτης συναντάται αυτήν την ώρα με το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕΕ. Η συνομοσπονδία έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Εκφράζει, ωστόσο, φόβους ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να ανταποκριθούν και θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Την ίδια ώρα έρευνα της εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού People for Business δείχνει ότι το 89% των επιχειρήσεων δεν βλέπουν αρνητικά την αύξηση του βασικού μισθού, με την προϋπόθεση όμως ότι η αύξηση αυτή συνδέεται με την ενίσχυση των δεξιοτήτων που αναζητούν στην ελληνική αγορά εργασίας και που επί του παρόντος δεν βρίσκουν εύκολα.

Ειδικότερα, το 75% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του βασικού μισθού θα επηρεάσει σε βραχυπρόθεσμη βάση το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, όμως μακροπρόθεσμα δεν συμβάλλει, εφόσον εφαρμοστεί μεμονωμένα, στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και στην μείωση της ανεργίας.

Μόλις το 4% ανέφερε ότι η αύξηση του βασικού μισθού συμβάλλει μεμονωμένα στην ανάπτυξη, ενώ επιφυλάξεις εκφράζει το 21% των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η μεμονωμένη αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, όσο η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή.

Στο μέτωπο της ανεργίας , τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το μήνα Δεκέμβριο 2014 ,δείχνουν μικρή κάμψη του αριθμού των ανέργων κατά 5413 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2013. Συγκεκριμένα το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ( αναζητούντων και μη αναζητούντων εργασία) ανήλθε σε 1063.928 άτομα τον μήνα Δεκέμβριο 2014 ενώ το Δεκέμβριο του 2013 ο αριθμός των ανέργων ανερχόταν σε 1069.341 άτομα.

Το 52,80% είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ όσοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας δεν ξεπερνούν τα 173.526 άτομα από τα οποία οι 103.548 (ποσοστό 59,67%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 69.978 (ποσοστό 40,33%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 342.696 είναι άνδρες (ποσοστό 39,94%) και οι 515.429 είναι γυναίκες (ποσοστό 60,06%).

Στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 9.455 άτομα (ποσοστό 1,10%), στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών ανήλθε σε 78.478 άτομα (ποσοστό 9,15%), στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών ανήλθε σε 123.111 άτομα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εως το τέλος του 2016 η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ"

Υπέρ της εισαγωγής μεταναστών, ομογενών και Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. ο Γιάννης Πανούσης

Υπέρ της ένταξης μεταναστών, ομογενών ποντίων, Ρομά και πομάκων στην ΕΛ.ΑΣ. τάχθηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 1η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Αθήνα.

Η ένταξη των παραπάνω ομάδων του κοινωνικού συνόλου θα γίνεται σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εισακτέων στο Αστυνομικό Σώμα, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις εισαγωγής. Ο κ. Πανούσης είπε πως στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας είναι αναγκαία η προσέγγιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ένταξή τους στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα, στις αστυνομικές σχολές. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του ποσοστού εισαγωγής τους, με τη δική του πρόταση να είναι 5% από το σύνολο των εισακτέων.

Παράλληλα ζήτησε «διαφάνεια παντού, διαφθορά πουθενά», επαναλαμβάνοντας ότι στις αποτυχίες τους θα αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και εκείνοι τις επιτυχίες τους. Ο κ. Πανούσης ανέφερε επίσης, ότι δεν εξήγγειλε στη Βουλή την επιστροφή των αναδρομικών τους γιατί τη θεωρεί δεδομένη, εξηγώντας πως «για ποιό κράτος μιλάμε αν δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις», ενώ πρόσθεσε πως έχει μιλήσει σχετικά με τους κυρίους Τσίπρα, Δραγασάκη και Βούτση, ωστόσο χρειάζεται λίγος χρόνος λόγω των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της εισαγωγής μεταναστών, ομογενών και Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. ο Γιάννης Πανούσης"

Πρόγραμμα ρύθμισης δανείων φτωχών νοικοκυριών προανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης

Τη μεταφορά των στεγαστικών δανείων νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά και κάτω από το όριο της φτώχειας από τις τράπεζες, σε δημόσιο φορέα που θα αναπροσαρμόσει τα δάνεια αυτά στα πραγματικά εισοδηματικά δεδομένα, περιλαμβάνει πρόγραμμα που προανήγγειλε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Σημειώνεται πως σχετικές αναφορές είχαν γίνει και στις αρχές της εβδομάδας στη συνάντηση του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων. Σε αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στη διαχείριση των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί φορέας που θα αποτελέσει το όχημα μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα ή οργανισμού διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων - δεν πρόκειται για bad bank- όπου εκεί θα μεταφερθούν όλα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο φορέας που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα θα εποπτεύει την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου ρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.

Το πρόγραμμα ρύθμισης θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα στεγαστικά, αλλά όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία και θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα ρύθμισης δανείων φτωχών νοικοκυριών προανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης"

Νέος ιός στο facebook

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook».

​​Συγκεκριμένα,​ ​η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει ​κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» ​και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν ​με ετικέτα (tag) μέχρι ​και είκοσι (20) φίλοι ​του.

Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ​ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «​κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe)​, όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του​μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να ​υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. ​κωδικοί e-banking, ​αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.​ά.).

​Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά ​αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη ​το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. ​Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, ​μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.

​Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να ​τους προσθέσει με ετικέτα (tag) χωρίς να το εγκρίνουν.​

Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.​​​

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος ιός στο facebook"

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία

Να σεβαστεί τη δημοκρατία κάλεσε σήμερα την Ευρώπη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο κ. Τσίπρας -ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη- δήλωσε σε δημοσιογράφους -σύμφωνα με το Reuters- ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι «η  Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις».

«Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στις αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν, να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που έχει πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ωστόσο,  δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με συνεργάτες του. 

Επίσης, θα δει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντησή του μαζί του από την ημέρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Αντίθετα ακυρώθηκε η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο κ. Ποροσένκο παραμένει στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. 

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), με καθυστέρηση δύο ωρών, εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 





Η έλλειψη συμφωνίας στο χθεσινοβραδινό Eurogroup ρίχνει βαριά τη σκιά της στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται έτοιμος ακόμη και για σύγκρουση με τους άλλους ηγέτες εάν υπάρξει πίεση να αποδεχθεί συνέχιση του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην δεχθεί την απαίτηση των εταίρων να ολοκληρώσει ενα προγραμμα, που καταδικάστηκε απο τον ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές και αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση αυτή. 

Συνεργάτες του εκτιμούν μεν ότι μπορεί να βρέθει λύση, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ο κ. Τσίπρας ούτε την παράταση του μνημονίου, ούτε πολιτικές που να επιβαρυνούν κι άλλο την ελληνική κοινωνία. Ορισμένοι μάλιστα υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν οτι πρέπει να ειναι έτοιμος ακόμη και να αποχωρήσει απο τη σύνοδο, εάν η πίεση αυτή λάβει προσβλητικές διαστάσεις για τη χώρα.

Η ανυποχώρητη διάθεση του κ. Τσίπρα φάνηκε απο το γεγονός οτι βρέθηκε στις Βρυξέλλες απο νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για να έχει τη διεύθυνση της ελληνικής παρουσίας στο Εurogroup, ενώ παράλληλα εξυμνούσε την μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος!

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες και Ευρωπαίους παράγοντες πριν τη σύνοδο, που ειναι προγραμματισμένη για τη 1 μετά το μεσημέρι, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με την Άνγκελα Μερκελ, παρά την επικοινωνία των δυο κυβερνήσεων.

Ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να υποχωρήσει απο τις γνωστές κόκκινες γραμμές, που εχει θέσει, ενώ βλεπει τη σημερινή σύνοδο ως ευκαιρία για να αναλάβουν όλοι στην Ευρώπη τις ευθύνες τους, καθώς εκτιμά οτι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια πολιτική που ειναι αδιέξοδη και καταστροφική για τις κοινωνίες.

Θα διαμηνύσει ωστόσο ότι αποδέχεται το βασικό ευρωπαϊκό πλαίσιο και ότι είναι διατεθειμένος να κάνει μεταρρυθμίσεις και να μην διολισθήσει σε πολιτικές που επιστρέφουν στα ελλείμματα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία"

FT: To προσχέδιο της κοινής δήλωσης που ποτέ δεν έγινε

Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που απορρίφθηκε από το Eurogroup - Η απάντηση Βαρουφάκη στο Twitter - Ολο το παρασκήνιο


Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που επρόκειτο να εκδοθεί από το χθεσινό έκτακτο Eurogroup αλλά τελικά απορρίφθηκε δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο κοινό ανακοινωθέν διατυπωνόταν ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.
Επίσης αναφερόταν στο ανακοινωθέν ότι σε περίπτωση που η συνεργασία είναι επιτυχής,θα υπάρξει χρονικό διάστημα-γέφυρα ώστε ελληνικές αρχές και eurogroup να συμφωνήσουν σε ενδεχόμενες νέες ρυθμίσεις.
Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δέσμευση της για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές της καθώς και για μία ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που απορρίφθηκε από το Eurogroup - Η απάντηση Βαρουφάκη στο Twitter - Ολο το παρασκήνιο
H λέξη για την επέκταση (extending) ήταν αυτή που προκάλεσε το αδιέξοδο αφού η ελληνική πλευρά δεν την αποδέχθηκε. Ομοίως και η πλευρά του γερμανικού μπλοκ δεν αποδέχθηκε τη λέξη amend, δηλαδή «τροποποίηση».
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που κράτησαν 2,5 ώρες έγιναν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη όπου αποφασίστηκε να μη δοθεί το «πράσινο φως» για κοινό ανακοινωθέν.
Το παρασκήνιο της κατάρρευσης
Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που απορρίφθηκε από το Eurogroup - Η απάντηση Βαρουφάκη στο Twitter - Ολο το παρασκήνιο
Όπως γράφουν οι Financial Times οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση. Η εφημερίδα γράφει ότι αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη δήλωση είχε ακόμη υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.
Μόλις το κοινό ανακοινωθέν εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά τότε τελευταία στιγμή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση προς τον πρωθυπουργό και σε στελέχη της κυβέρνησης για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.
Η δήλωση που παρουσιάζουν οι Financial Times:
«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».
anakoinwsi
Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη στο Twitter
«Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε» έγραψε στο Twitter ο Peter Spiegel των FT για να λάβει άμεσα την απάντηση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. «Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις, βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές» ήταν το tweet του κ. Βαρουφάκη.
tweets
Γνώση του κειμένου επικαλείται και το Reuters, αναφέροντας επίσης πως την αντίθεση της Αθήνας προκάλεσε ιδιαίτερα η αναφορά περί παράτασης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το κείμενο ανέφερε:
«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
«Με επιτυχή κατάληξη, αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε πιθανές νέες συμβατικές συμφωνίες».
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "FT: To προσχέδιο της κοινής δήλωσης που ποτέ δεν έγινε"

Deutsche Welle:Σοβαρή εμπλοκή στο Eurogroup

Η Ελλάδα βρέθηκε χθες χωρίς συμμάχους στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup με τους εταίρους της να συντάσσονται με τις γερμανικές θέσεις. «Η παρουσίαση Βαρουφάκη ήταν γενικόλογη.»


Στοιχεία θρίλερ προσδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις του χθεσινού Eurogroup. Αντί όμως να υπάρξει μια πρώτη σύγκλιση μετά από σκληρές πολύωρες διαπραγματεύσεις, το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης παρέμεινε στο συρτάρι.
«Γενικόλογη παρουσίαση»
Πολλά χαμόγελα, αλλά...
Πολλά χαμόγελα, αλλά...
Όπως μεταδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες μέχρι σε ένα χρονικό σημείο αργά το βράδυ φαινόταν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων είχε πάρει θετική κατεύθυνση, υπήρχαν σημάδια προόδου και ότι μετά την έκθεση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων θα έβγαινε ένα κοινό ανακοινωθέν. Το κοινό ανακοινωθέν θα περιελάμβανε δύο βασικά σημεία: ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν να συνεργαστούν και ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από τους δανειστές και την Ελλάδα, θα προχωρούσε σε μια λεγόμενη «τεχνική διαπραγμάτευση» για το επόμενο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Σύμφωνα με τη γερμανική εκδοχή τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε για το Βερολίνο με την πεποίθηση ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Λίγο αργότερα ωστόσο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να κάνει πίσω και να ανακαλεί. Οι γερμανοί ανταποκριτές επικαλούνται πηγές από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν γενικόλογος στις θέσεις του, ότι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που έφερε το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει εναλλακτικές κοστολογημένες προτάσεις. Εκείνο που παραξένεψε μέχρι και ενόχλησε τους ομολόγους του κ. Βαρουφάκη ήταν ότι δεν έδωσε γραπτώς τις θέσεις του, αλλά ότι τις εξέθεσε μόνο προφορικά.
Χωρίς συμμαχίες η Ελλάδα
Ντάισελμπλουμ: χωρίς κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: χωρίς κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup
Το κλίμα στο Eurogroup, όπως το περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ήταν από πολύ συγκρατημένο μέχρι και εχθρικό για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών επέμεναν ότι υπάρχουν συμφωνίες που θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι τέλους. Χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς - Γιεργκ Σέλινγκ υπογράμμισε ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να ακυρώσει υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε στις γνωστές «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, δηλαδή διαπραγμάτευση εντός του συμφωνημένου πλαισίου λέγοντας ότι «κάθε χώρα είναι εντελώς ελεύθερη να κάνει αυτό που θέλει, αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα ή θα το φέρουμε μέχρι τέλους σε πέρας ή δεν θα υπάρχει πρόγραμμα».
Φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών συντάχθηκε με τη γερμανική θέση, που είναι η τήρηση των συμφωνιών ως απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της βοήθειας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει καλά χαρτιά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Διότι καταρχήν χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση ήδη από τον επόμενο μήνα για να μην χρεοκοπήσει, με απαγορευτικό το ενδεχόμενο δανεισμού από τις αγορές, ενώ οι αναφορές που έγιναν από την Ελλάδα για δανεισμό από χώρες εκτός ευρωζώνης δεν φαίνεται να βρήκαν την ανταπόκριση των χωρών αυτών. Η Ελλάδα χρειάζεται και χρήματα και χρόνο. Και τα δύο δεν τα έχει.
Από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χάσουν την Ελλάδα ως εταίρο ιδιαίτερα στην τωρινή γεωπολιτική κατάσταση αλλά και διότι τυχόν grexit θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες στις αγορές. Άρα και οι δύο πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, να συμβιβαστούν και κυρίως η Ελλάδα, σε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί την Αθήνα, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ουσία του υπάρχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να τείνουν ευήκοο ους στην ελληνική πρόταση για επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle:Σοβαρή εμπλοκή στο Eurogroup"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news