facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του για να δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και να ξανακερδηθεί η περηφάνια και η χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και της πατρίδας, όπως είπε, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας συγκινημένος, την ομιλία του που διήρκησε μιάμιση ώρα.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους δικαιώνοντας τις αξίες αυτού του λαού.

Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας για να ξανακερδίσει την ελπίδα και τη χαμένη αξιοπρέπειά του ο ελληνικός λαός», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας,

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις.



«Η δέσμευση αυτή», είπε, «είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας».

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».



«Η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας εργάζεται για να συνδυάσει τις θεσμικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τον απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες», υπογράμμισε.



«Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας».

Εξάλλου, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη το πρωί, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Η πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, όπως είπε, είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.



Μάλιστα, την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, προκειμένου, όπως είπε, να διερευνηθεί πώς έφθασε η χώρα ως εδώ.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να καταβάλουν όλοι τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014.



«Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ελεγχθεί σε βάθος το psi προκειμένου, όπως είπε, να γίνει καταλογισμός ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.



Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι ιστορική υποχρέωση η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. Είναι χρέος μας απέναντι στην Ιστορία».

Κομβικό ρόλο στη διεκδίκηση η νέα κυβέρνηση θα δώσει στην εθνική επιτροπή και τον Μανώλη Γλέζο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη συνδρομή και της Βουλής των Ελλήνων και όλων των πτερύγων του συνταγματικού τόξου», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από όλους τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης.






real

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης "

Βιβλικές οι καταστροφές στον Έβρο: Χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένα, εκατοντάδες πνιγμένα ζώα

Οι Εβρίτες μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι έντονες πλημμύρες, ενώ προετοιμάζονται για το νέο κύμα κακοκαιρίας που ήδη άρχισε από τη Βόρεια Ελλάδα

Βιβλικές καταστροφές με περισσότερα από 250.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού Έβρου έχουν καταστραφεί, εξαιτίας των έντονων πλημμυρών που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα την περιοχή.

Την ίδια ώρα, οι Εβρίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, καθώς πλημμύρισαν αντλιοστάσια, καταστράφηκαν αρδευτικά συστήματα και τα πνιγμένα ζώα επιπλέουν στο νερό…

Στις περιοχές που επλήγησαν οι αγρότες ήδη άρχισαν να ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ενώ ώρες αγωνίας συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι κατά μήκος του ποταμού Έβρου, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μπορεί να υποχωρούν σταδιακά, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, την ώρα που αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας να πλήξει την περιοχή.

Κίνδυνος να παγώσουν τα νερά
Η αγωνία όλων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μπροστά στο ενδεχόμενο όλος αυτός ο υδάτινος όγκος να παγώσει, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για τις επόμενες μέρες ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Πάντως, τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, προκειμένου να δει από κοντά την έκταση των ζημιών που υπέστησαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, σε μία επιτόπου αποτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε να αρχίσει γρήγορα η καταγραφή και οι αποζημιώσεις…

Τι γίνεται σε Λαγυνά και Πόρο
Στα Λαγυνά οι κάτοικοι περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά ώστε να καταφέρουν να μπουν στα σπίτια τους και να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από τις πλημμύρες, ενώ στον Πόρο όπου οι κάτοικοι είδαν τα νερά του ποταμού να φθάνουν μέχρι τα σπίτια τους, ελπίζουν να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί εκ νέου σχέδιο εκκένωσης του οικισμού, όπως συνέβη για προληπτικούς λόγους τα τελευταία 24ωρα. Η κατάσταση σταθεροποιείται πλέον και ιδιαίτερα στα νότια του ποταμού Έβρου, όπου η στάθμη των νερών έχει πέσει…

news.makedonias
Διαβάστε Περισσότερα » "Βιβλικές οι καταστροφές στον Έβρο: Χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένα, εκατοντάδες πνιγμένα ζώα"

Φόροι - φωτιά για 1,1 εκατ. πολίτες - Πότε θα εφαρμοστεί το αφορολόγητο 12.000 ευρώ

Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αλλά με… μέτρο λόγω της κατάστασης της οικονομίας, προετοιμάζει η νέα ηγεσία του υποιυργείου Οικονομικών. Ωστόσο, οι σφοδρές αντιδράσεις των δανειστών μεταθέτουν για αργότερα κάποιες από τις βασικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται να εφαρμοστούν σταδιακά κάποια από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για την ανακουφιση του ελληνικού λαού.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι φορολογικές ρυθμίσεις που αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση φόρων για 1,1 εκατομμύριο φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και περίπου 500.000 άτομα με συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Αγνωστο είναι ακόμη τι θα γίνει με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, από πίτε δηλαδη θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ακόμη, από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» στην Εφορία αντί για τις γνωστές εδώ και δεκαετίες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι από το επόμενο έτος όλοι οι πολίτες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν όχι μόνο τα πάσης φύσεως εισοδήματά τους, αλλά και όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους και να δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησαν για την απόκτηση της περιουσίας τους.
Οσοι «ξεχάσουν» να δηλώσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάσχεση από το δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα εισοδήματα που αποκτούν από φέτος τα φυσικά πρόσωπα, θα φορολογηθούν το 2016 με βάση μια ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει ατομικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ. Στην κλίμακα αυτή θα φορολογούνται αθροιστικά τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ να κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους εισοδήματος. Και αυτό θα συμβεί επειδή στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα ισχύουν συντελεστές φόρου 30%-50% για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι το 2010.

Όπως αναφέρεται στον "Ελεύθερο Τύπο", η φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από 8-9 φορολογικά κλιμάκια και θα προβλέπει συντελεστές φόρου από 30% έως και 50% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ.

Αν αυτή η κλίμακα συνδυαστεί σε πρώτη φάση με ενα αφορολόγητο πολύ μικρότερο των 12.000 ευρώ, πχ. με αφορολόγητο 9.550 ευρώ που ήδη ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, τότε οι μόνοι φορολογούμενοι που θα δουν φορολογικές ελαφρύνσεις είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι εκμισθωτές ακινήτων με ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ.

Πιο πιθανό είναι να μην εφαρμοστεί άμεσα η εξαγγελία για καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, καθώς το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση είναι πολύ μεγάλο -εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ- και είναι αδύνατο να αντισταθμιστεί ακόμη και με συντελεστές φόρου 30%-50% σε εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Έτσι, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ένα πιο μικρό αφορολόγητο όριο ή η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ μέσα στην τετραετία 2015-2018.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φόροι - φωτιά για 1,1 εκατ. πολίτες - Πότε θα εφαρμοστεί το αφορολόγητο 12.000 ευρώ"

Κατασχέσεις στις περιουσίες των φοροφυγάδων

Σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα φτάνουν ακόμα και στη δέσμευση ή και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση μέ στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους και τον περιορισμό της παραοικονομίας.

Η υστέρηση εσόδων, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του χρόνου, έχει κινητοποιήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπερκαλυφθούν οι απώλειες στις εισπράξεις. Το βάρος πλέον πέφτει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία και λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει θεριέψει, με τις αποδείξεις να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις «δυσεύρετο είδος».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν, αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.

Οπως είχε γράψει και την περασμένη Πέμπτη «tovima.gr»στην περίπτωση που κάποιος «ξεχάσει» να δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο στοιχείο, τότε αυτόματα αυτό θα περιέρχεται στην κατοχή του κράτους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για τα έσοδα κυρία Νάντια Βαλαβάνη καθημερινά πραγματοποιεί συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ενώ πρόσφατα συναντήθηκε και με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου και της επισήμανε τον κομβικό ρόλο της ΓΓΔΕ στην είσπραξη των εσόδων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι της είπε πως δεν επιδιώκει την παραίτησή της.

Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», τα δύο αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα είναι, πρώτον, η στάση αναμονής την οποία τηρούν οι πολίτες για να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και, δεύτερον, η πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ. Οπως εξηγεί, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν αφορούν την τελευταία δόση του 2015 που πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά αυτές που θα προκύψουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στα μέσα του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να μην εισπραχθεί από το κράτος η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ που αφορά το 2014.

Η παράταση του ΦΠΑ
Η απόφαση για την παράταση καταβολής του ΦΠΑ μπορεί να επηρέασε σε κάποιον βαθμό τα έσοδα αλλά δημοσιονομικά είναι ουδέτερη, γιατί όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου στο σύνολό του.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταστρώνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την είσπραξη των εσόδων, το οποίο θα έχει δύο στόχους: πρώτον, να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και, δεύτερον, οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με περισσότερες διευκολύνσεις.

Ωστόσο ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν οι πολίτες τις αποδείξεις που μαζεύουν, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ζήτημα.

Παράλληλα η προσοχή εστιάζεται σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και σε υποθέσεις απάτης ΦΠΑ, ενώ η κυρία Βαλαβάνη εξετάζει να μεταβιβάσει ελεγκτικές αρμοδιότητες στο ΣΔΟΕ, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο πλέον και με το κυνήγι έκδοσης αποδείξεων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις στις περιουσίες των φοροφυγάδων"

Σουλτς: Ο Τσίπρας να συμπεριφερθεί σαν πρωθυπουργός

«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα την στηρίξουν. Αν μια πλευρά αθετήσει τις συμφωνίες, θα το πράξει και η άλλη. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει η Ελλάδα στην παρούσα φάση», υποστηρίζει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tagesspiegel» που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο έχει ήδη συναντήσει αφότου ανέλαβε, λέει: «είναι λογικός άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις. Θα πρέπει όμως να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, που του επιβάλλει να εφαρμόσει με κάθε κόστος το πρόγραμμα του κόμματός του και να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού».

«Κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί. Υποσχέθηκε πράγματα που θέλει να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει γιατί πάγωσε το πρόγραμμα προσαρμογής», αναφέρει ο κ. Σουλτς. Αφού τονίζει πως κατανοεί την δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου καλεί, για ακόμη μια φορά, την Αθήνα να φορολογήσει τους πολύ πλούσιους και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, συμπληρώνοντας πως στο εγχείρημα αυτό η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη «ολόκληρης της Ευρώπης».

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Ο Τσίπρας να συμπεριφερθεί σαν πρωθυπουργός"

Λαπαβίτσας: Να ερωτηθεί ο λαός αν οι δανειστές δεν κάνουν πίσω

Την άποψη ότι εάν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προσκρούσουν σε αδιαλλαξία εκ μέρους τους, τότε θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός για το τι πρέπει να γίνει από εκεί και πέρα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

«Αν φτάσουμε σε μία κατάσταση όπου όντως ο δανειστής δεν κάνει πίσω και τα πράγμα είναι πολύ σκληρά, αν φτάσουμε εκεί βεβαίως πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς την ξεκάθαρη συγκατάθεση του ελληνικού λαού. Να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, να δείξει προς τα πού κινείται και αυτός θα αποφασίσει» δήλωσε ο κ. Λαπαβίτσας στο Mega.

O ίδιος δεν απέκλεισε ο λαός να εκφραστεί είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές. «Δεν θέλω να πάρω θέση για αυτό. Θα πω ότι όλα είναι ανοιχτά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός. Αυτό θα φανεί και θα αποφασιστεί μέσα από τη διαδικασία» δήλωσε.

Το ίδιο το ερώτημα «θα προκύψει μέσα από τις διαδικασίες που έχουμε πει, δεν θα το προκαταλάβουμε» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ερωτηθείς αν μπορεί να είναι «επώδυνος συμβιβασμός ή έξοδος από το ευρώ;» απάντησε: «Δεν ξέρω εάν θα είναι ακριβώς αυτό το ερώτημα, αυτό θα είναι η ουσία του, ή κάποια μορφή του».

Ο Κ.Λαπαβίτσας δεν θέλησε επίσης να τοποθετηθεί στο ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης σε περίπτωση που ερωτηθεί ο λαός. «Αυτό θα το δούμε εκεί, δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή» είπε.

Τέλος, ο κ. Λαπαβίτσας εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του με την άποψη του Γιάνη Βαρουφάκη ότι συμφωνεί με το 67% του προγράμματος.

«Το μνημόνιο ούτε διαιρείται, ούτε τεμαχίζεται, ούτε έχουμε υποπολλαπλάσια. Είναι όλο αποτυχημένο. Αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτή είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως το να βάλουμε ένα ποσοστό δεν ισχύει. Πιστεύω ότι αυτό που είπε ο κ. Βαρουφάκης μεταφέρθηκε λάθος» δήλωσε.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαπαβίτσας: Να ερωτηθεί ο λαός αν οι δανειστές δεν κάνουν πίσω"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news