facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Κόντρα Καμμένου - Γερμανικού υπ. Άμυνας για τη Ρωσία

«Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που αντικαθιστούν θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είναι, όχι μόνο ανεπίτρεπτες, αλλά και εκβιαστικές» απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας την εκτίμηση της γερμανίδας ομολόγου του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι η Ελλάδα βάζει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ με την προσέγγιση προς τη Ρωσία.

«Υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτός κι αν η Γερμανία έχει στόχο να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος αφού υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντοτε στο πλευρό των συμμάχων όταν αντέκρουαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής» παρατήρησε ότι «πάντως η Ελλάδα δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τη Γερμανία στις προνομιακές της σχέσεις με τη Ρωσία».

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Καμμένου - Γερμανικού υπ. Άμυνας για τη Ρωσία"

Βλάβη στο πλοίο «Μυτιλήνη» - Προσωρινή λύση από άλλο πλοίο

Βλάβη σημειώθηκε στην ηλεκτρομηχανή του πλοίου Μυτιλήνη, τρία ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι του Εύδηλου Ικαρίας, με αποτέλεσμα να φτάσει με καθυστέρηση στο λιμάνι Καρλοβάσου της Σάμου το πρωί της Πέμπτης, με 109 επιβάτες.

Εκεί αποβιβάστηκαν όλοι και άμεσα έφτασε η επιθεώρηση για να διαπιστώσει αν μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά.

Οπως ανακοίνωσε η ΝΕΛ, τα δρομολόγια του πλοίου, στη γραμμή του βορειοανατολικού Αιγαίου, διακόπτονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, μεταφέρει «την αγωνία των κατοίκων των νησιών του νομού μας για τον κίνδυνο αποκλεισμού.

«Σας παρακαλούμε άμεσα να ενεργήσετε όπως βρεθεί λύση για εκτέλεση επιπλέον δρομολογίων, αφού είναι αδύνατον ο Νομός να εξυπηρετηθεί μόνο με δύο δρομολόγια από το πλοίο Νήσος Μύκονος και παρακαλούμε όπως διενεργήσετε άμεσα, ώστε ο αποκλεισμός των Φούρνων να αποτραπεί» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το «Νήσος Μύκονος» στη θέση του «Μυτιλήνη»

Με ένα επιπλέον δρομολόγιο την εβδομάδα από το «Νήσος Μύκονος» της «Hellenic Seaways» θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Σάμου και των Φούρνων, μετά τη βλάβη του «Μυτιλήνη».

Το «Νήσος Μύκονος» πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή κάθε Τρίτη και Παρασκευή το δρομολόγιο Πειραιάς, Σύρος, Μύκονος, Αγ. Κήρυκος, Βαθύ, Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος, Καβάλα.

Τώρα, θα πραγματοποιεί άλλο ένα δρομολόγιο, κάθε Δευτέρα, και θα προσεγγίζει και τους Φούρνους.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Βλάβη στο πλοίο «Μυτιλήνη» - Προσωρινή λύση από άλλο πλοίο"

ΔΝΤ: «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ιδέες και προτάσεις της Ελλάδας»

«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εξετάσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής που θέλει να λάβει η νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα.

Ο κ. Ράις επανέλαβε για «μια ακόμη φορά», όπως είπε, ότι υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» για το χρέος.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας ότι ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας» και ότι «συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Στη συνέχεια είπε ότι «μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπήρξαν άλλες επαφές υψηλού επιπέδου» και πως «δεν έχουν προγραμματιστεί», ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να αποχωρήσει από την τρόικα, επανέλαβε την «υποστήριξη και τη βοήθεια» που προσφέρει το Ταμείο, με βάση το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι για μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να υπάρξει εκτενής συζήτηση.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, επανέλαβε ότι υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση» με τις ελληνικές Αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτοντας ότι όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει για να φθάσει το χρέος κάτω του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, «για όσο η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος», όπως είπε.

Σε ερωτήσεις για πιθανές επιλογές και λύσεις του ζητήματος του χρέους, ο Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ενώ για την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα, επανέλαβε ότι είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα και την ΕΚΤ.

Στη συνέχεια, όταν ο κ. Ράις ρωτήθηκε αν το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2010 είχε γίνει για τη διάσωση της Ευρώπης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν ευσταθεί αυτό, σημειώνοντας ότι «πρώτα από όλα έγινε για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός την κρίση. Και δευτερευόντως, για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τη διάχυση της κρίσης».

Τέλος, σε ερώτηση για την πρόσφατη επιστολή του πρώην διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ, στη εφημερίδα Financial Times, με την οποία υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε ελάφρυνση 50% του ελληνικού χρέους και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις», ο κ. Ράις επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα και άρθρα.

Στο μεταξύ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση «Ταμείου Συγκράτησης Καταστροφής και Αρωγής», το οποίο θα στηρίξει τις τρεις πληγείσες αφρικανικές χώρες από τον Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, μέσω αυτού του Ταμείου θα δοθούν επιχορηγήσεις για ελάφρυνση του χρέους των τριών αυτών χωρών.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου για τη σύνοδο των G20, που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ιδέες και προτάσεις της Ελλάδας»"

Βαρουφάκης-Σόιμπλε: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο. Αν και  η συνάντηση ξεκίνησε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή χειραψίας μεταξύ των δύο υπουργών, ωστόσο από τις δηλώσεις του δεν φαίνεται να διεξήχθη και τόσο άσχημα.
"Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κ. Βαρουφάκη με τον οποίο συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία αλλά ήταν στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών", είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.
"Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Ο δρόμος δεν είναι απλός, είχαμε μεγάλα προβλήματα -αν και διαφορετικά- από τη τραπεζική κρίση στην ευρωζώνη. Ευτυχώς βγήκαμε κατά ένα μεγάλο μέρος από τη τη κρίση. Η Ελλάδα έχει το πιο δύσκολο δρόμο, πρέπει να δείξουμε το σεβασμό μας για τη πρόοδο που σημείωσε, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Έχω παρακολουθήσει τον προεκλογικό αγώνα που διεξήχθη στην Ελλάδα, όμως τα προβλήματα δνε έχουν επιλυθεί και αυτό δεν το παραβλέπει κανείς", τόνισε και προσέθεσε ότι όσον αφορά την ανεργία θα υπάρξει μείωση αυτό το χρόνο για πρώτη φορά, η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.
"Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη αν και συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή είπε και συμφωνώ ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε, και για το λόγο αυτό είναι καθήκον να ψάξουμε κοινές λύσεις", υπογράμμισε.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους 3 οργανισμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει διαρκώς. Πρέπει λοιπόν και καλούμε να δώσουμε την απάντηση στα σημερινά δεδομένα. Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και στη καταπολέμηση της διαφθοράς, και επανέλαβα μια πρόταση, τη δική μου πρόταση να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Πρότεινα λοιπόν εκ νέου στον κ .Βαρουφάκη-παλιότερα δεν είχε γίνει αποδεκτή η προσφορά μου- να στείλουμε εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα εμείς. Συζητήσαμε και την ενίσχυση της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο".
"Όμως στη συζήτηση αυτή ο συνάδελφος με ενημέρωσε ότι δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις για κάποια ζητήματα. Επίσης, μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των χωρών", υπογράμμισε και συνέχισε, λέγοντας ότι "έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβέρνησης για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται πιστοποίηση από τα κοινοβούλια. Όμως αυτό που προέχει είναι η τήρηση των ανηλλειμμένων συμφωνιών. Για το πρόγραμμα σταθερότητας είπα ότι η προσφορά μας άγγιξε ένα σημείο που δεν μπορούμε να πάμε περαιτέρω. Έγινε λόγος και για αυτοβοήθεια. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο που δημιουργήθηκαν".
"Και για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μια συμφωνία και να δούμε πως θα μπορέσει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος δεν τίθεται τώρα στην ατζέντα, τώρα προέχει η πρόσβαση στις αγορές"", είπε και προσέθεσε: "Και θέλω να επισημάνω το εξής: υπάρχει μια κοινή ευθύνη από τους ευρωπαίους για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον και να μπορέσουν να πείσουν τις επόμενες γενιές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα".
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης βαίνουν εναντίον άλλων. "Στο παρελθόν με είχε επισκεφτεί ο κ. Τσίπρας και του είχα μεταφέρει και την άποψη πολλών ευρωπαίων διότι οι εκλογές και η δημοκρατική νομιμοποίηση υπάρχουν σε όλες τις χώρες για αυτό και η Ευρώπη λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο".
Τέλος, αναφερθείς στη διαφθορά, είπε πως αν και δεν αναφέρεται συχνά σε αυτή, γνωρίζει ότι και στη Γερμανία υπάρχει και τη καταπολεμούν.
"Ο καθένας πρέπει να καθαρίζει και να τακτοποιεί την περιοχή που βρίσκεται έμπροσθεν και γύρω του οίκου του, όπως είπε και ο Γκαίτε", κατέληξε.
Βαρουφάκης: Χρησιμοποιείστε μας για να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία, σε ότι με αφορά, συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μια κοινά αποδεκτή λύση για τα προβλήματα. Μια συμφωνία που θα βάλει στο πηδάλιο τα συμφέροντα της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε το χρέος, την αποπληρωμή ή την απομείωση. Διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα τέλος σε μια αέναη και ατελείωτη κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα. 
Ο υπουργός μίλησε για την Ελλάδα και "τα οικονομικά της προβλήματα που απασχολούν πολλά χρόνια τον Τύπο και έχουν οδηγήσει στην απαξίωση. Οι συμπολίτες μου στην Ελλάδα επιθυμούν να σταματήσει αυτή η απαξίωση και το ίδιο συμμερίζονται και στη Γερμανία", όμως συμπλήρωσε πως "η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο". 
Στο κομμάτι που τον αφορά τόνισε πως "η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει σε τίποτα προκείμενου να καταπολεμήσει την αναποτελεσματικότητα, τη σπατάλη τη φοροδιαφυγή και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το πολιτικό ήθος" και σε αυτό τόνισε πως: "Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας. Από τότε που κατέρρευσε το μοντέλο της Ελλάδας έχουν κατασπαταληθεί πολλές ευκαιρίες. Χάθηκε το 2010 μια ευκαιρία να λυθεί το θέμα. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σαν να ήταν απλά θέμα ρευστότητας. Σε ένα κράτος που είχε προβλήματα φερεγγυότητας δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία. Στη συνέχεια μετακύλησαν αυτό το λάθος και το έσπειραν σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης".
Για την Ελλάδα τόνισε πως "οι Έλληνες πολίτες έδιωξαν τα προηγούμενα κόμματα και επέλεξαν εμάς που συνδιαλεγόμαστε με τους εταίρους για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο" τόνισε πως "Το μήνυμα μου είναι απλό από τη δική μας κυβέρνηση. Είναι αναμενόμενο ότι δεν θα γίνει μόνο προαγωγή στα συμφέροντα του Έλληνα, αλλά και του μέσου Ευρωπαίου. Σθεναρή δέσμευση μας είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι, χωρίς να υποχωρούμε, με ετοιμότητα να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις μακροοικονομνικές οι οποίες δουλεύουν".
Αυτό που ζητούμε είναι ίσως ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά: Χρόνος. Μικρή περίοδος χρονική, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά και ένα πρόγραμμα γέφυρα, μεσοπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο.
Είναι άμεση η ανάγκη σεβασμού στις εγκαθιδρύσει συνθήκες και συμφωνίες της ένωσης, χωρίς να συνθλίψουμε το ευαίσθητο άνθος της δημοκρατίας. Είπα την Κυριακή στο Παρίσι, πως η Ευρώπη και η Γαλλία είναι ένα από τα πνευματικά σπίτια για την Ελλάδα. Το ίδιο και για τη Γερμανία, η χώρα του Γκαίτε. Οι δεσμοί που δένουν τα έθνη μας είναι πάρα πολύ βαθείς. Από την πρώτη μέρα όμως των άγριων αυτών πολιτικών, μόνο ένα έθνος μπορεί να μας καταλάβει καλύτερα από κάθε έναν στην Ευρώπη πως μια οικονομία με σθεναρή ύφεση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού. Όταν επιστρέψω στο ελληνικό κοινοβούλιο που το τρίτο κόμμα είναι ένα ναζιστικό κόμμα. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι σε ένα μνημείο στην Καισαριανή. Η Γερμανία μπορεί να είναι περήφανη πως ο ναζισμός έχει εξουδετερωθεί και είναι άσχημο πως έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα. Να δώσουμε τον αγώνα κατά της μισανθρωπιάς. Για να μην ξαναζήσουμε ποτέ περιόδους ύφεσης.
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης-Σόιμπλε: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν"

«Βόμβα» από την ΕΚΤ: Σταματά να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν θα δέχεται ως ενέχυρα (collateral) ελληνικά ομόλογα

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω τουμηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πως η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. 

Πρακτικά, από τις 11 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ σταματάει να παίρνει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδωθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση αυτή επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, δηλαδή μετά το τέλος της δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου. Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ, που σταματά να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από τις 11 Φεβρουαρίου, είναι ένα ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση και αναθεώρηση του προγράμματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, συνεπώς δεν υπήρχε -προφανής- λόγος να τεθούν οι ελληνικές τράπεζες, εκτός των πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ, 17 μέρες νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος.

Τι σημαίνει η απόφαση Ντράγκι - Το παρασκήνιο και οι ερμηνείες
- Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα και ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τον Μάριο Ντράγκι. 

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση, ανακοίνωση κ.τ.λ μετά τη συνάντηση και λίγες ώρες μετά ακολούθησε ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις τακτικές πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, αποτελεί προφανή έκφραση δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας των όσων είπε ο κ. Βαρουφάκης στον κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι.

- Έχει ενδιαφέρον, επίσης, η χρονική σύμπτωση ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Δηλαδή, την ημέρα που η ευρωζώνη συγκεντρώνεται για να συζητήσει εκτάκτως ειδικά για την Ελλάδα, ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες τίθενται εκτός χρηματοδότησης.

- Οι ελληνικες τράπεζες, από τις 11 Φεβρουαρίου, βρίσκονται πλέον στο έλεος του Μάριο Ντράγκι, καθώς η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την έγκριση του ELA, που θα δίνει η ΕΚΤ.

- Να σημειωθεί ότι, στις 13 Φεβρουαρίου, υπάρχει έκδοσης εντόκων 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση, για να καλύψει το μέρος των εντόκων που θα ζητήσουν να πληρωθούν στη λήξη τους, οι ξένοι επενδυτές.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα αγγλικά

4 February 2015 - Eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations

ECB’s Governing Council lifts current waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic

Suspension is in line with existing Eurosystem rules, since it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review

Suspension has no impact on counterparty status of Greek financial institutions

Liquidity needs of affected Eurosystem counterparties can be satisfied by the relevant national central bank, in line with Eurosystem rules

The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to lift the waiver affecting marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The waiver allowed these instruments to be used in Eurosystem monetary policy operations despite the fact that they did not fulfil minimum credit rating requirements. The Governing Council decision is based on the fact that it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review and is in line with existing Eurosystem rules.

This decision does not bear consequences for the counterparty status of Greek financial institutions in monetary policy operations. Liquidity needs of Eurosystem counterparties, for counterparties that do not have sufficient alternative collateral, can be satisfied by the relevant national central bank, by means of emergency liquidity assistance (ELA) within the existing Eurosystem rules.

The instruments in question will cease to be eligible as collateral as of the maturity of the current main refinancing operation (11 February 2015).



Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» από την ΕΚΤ: Σταματά να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα"

Σοβαρή βλάβη στο πλοίο «Μυτιλήνη»

Βλάβη υπήρξε στην ηλεκτρομηχανή του πλοίου Μυτιλήνη τρία ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι του Εύδηλου με αποτέλεσμα να φτάσει με καθυστέρηση στο λιμάνι Καρλοβάσου το πρωί τη Πέμπτης με 109 επιβάτες. Εκεί αποβιβάστηκαν όλοι και άμεσα έφτασε η επιθεώρηση που βρίσκεται ακόμη επιτόπου για να διαπιστώσουν αν μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά η πρέπει να ταξιδέψει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες κενό επιβατών.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στις δύο κύριες μηχανές, οπότε και θα χρειαστεί η ρυμούλκηση στο λιμάνι του Πειραιά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρή βλάβη στο πλοίο «Μυτιλήνη»"

Ζημία 5 εκατ. σε ΙΚΑ και ΔΟΥ από τρεις επιχειρήσεις

Νέα μεγάλη απάτη με εικονικές ασφαλίσεις εργαζόμενων, αποκάλυψε η Οικονομική Αστυνομία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μετά από καταγγελία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων διενεργήθηκε έρευνα και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία για εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από τρεις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ραφής και εμπορίας ενδυμάτων.

Οι εταιρείες προέβαιναν σε ασφαλίσεις εργαζομένων, χωρίς να καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ επιπλέον δεν κατέβαλαν και τους αναλογούντες φόρους στις οικείες ΔΟΥ. Μάλιστα, οι δύο από τις επιχειρήσεις αυτές ασφάλισαν προσωπικό, το οποίο ουδέποτε εργάστηκε σε αυτές ή εργάσθηκε για λογαριασμό άλλων εργοδοτών.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ορισμένες δεν υπήρξαν ποτέ. Η ζημία από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 2.340.000 ευρώ, ενώ οφείλουν συνολικά στην εφορία 2.730.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζημία 5 εκατ. σε ΙΚΑ και ΔΟΥ από τρεις επιχειρήσεις"

Σακελλαρίδης: Η Ελλάδα δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή πως “η απόφαση της ΕΚΤ «είναι πολιτική και δεν επηρεάζει την οικονομία της χώρας”.

Στη συνέχεια ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι: “Έχουμε καλή θέληση. Ολοι στις συζητήσεις συμφώνησαν ότι πρέπει να μας δοθεί ο χρόνος. Προσερχόμαστε στον διάλογο με διάθεση συναντίληψης. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει,ούτε εκβιάζεται.’Εχει βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελή λύση”.

Ακόμη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση της ΕΚΤ ενεργοποιείται στις 11 Φεβρουαρίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, οπότε δεν αποκλείεται να συγκληθεί το Γιούρογκρουπ, εκτιμώντας ότι η πίεση της ΕΚΤ ειναι πολιτική και ασκείται προς όλα τα μέρη να βρεθεί σύντομα συμφωνία.

Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση που δεν θα παραβιάζει την κόκκινη γραμμη που πήρε ως εντολή, απο τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού υπαρχει η χρηματοδότηση από τον ELA. Υπάρχουν δυο γραμμές στους εταίρους: Εμμονή στα προηγούμενα ή μια συμφωνία μεταβατική χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση”, είπε μεταξύ άλλων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαρίδης: Η Ελλάδα δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται"

Ορκίστηκε η νέα Βουλή:Τρεις διαφορετικοί όρκοι για τους νέους βουλευτές

Ανοιξε η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο παλαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, που διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.

Ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος ευχήθηκε στους βουλευτές σύνεση και πνεύμα αφοσίωσης. O Αρχιεπίσκοπος δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Εν συνεχεία ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ) επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

Η χωροταξία στην Ολομέλεια

Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε στα «ορεινά» της Ολομέλειας.

Από τα δεξιά προς τα αριστερά, τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η ΝΔ, τις δύο επόμενες, δηλαδή στο κέντρο και τα αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Στις «ορεινές» πτέρυγες άκρα δεξιά βρίσκεται η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι.

Το πρόγραμμα

Η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου την Παρασκευή (ώρα 11:00) για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ναι» αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ θετική ψήφος αναμένεται και από το Ποτάμι.

Το απόγευμα της Παρασκευής, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου -αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.

Επίσης, την ίδια ημέρα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί ότι με εισαγγελική άδεια επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες στην ορκωμοσία, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.



Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκε η νέα Βουλή:Τρεις διαφορετικοί όρκοι για τους νέους βουλευτές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news