facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα, δεν αναγνωρίζουμε το πρόγραμμα

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα και να μην διαπραγματευτεί με την τρόικα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και ο δεύτερος αρκέστηκε να δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει τη θέση της, να βρει λύσεις και μετά να συζητήσει με την Ευρωζώνη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της Ευρώπης και μιας Επιτροπής, ενταγμένης στη λογική του προγράμματος και εντεταλμένης με την παρακολούθηση και την εφαρμογή ενός προγράμματος που εμείς απορρίπτουμε.

Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη:



Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι θα επιδιώξουμε την μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμοθετημένους φορείς, αλλά με μια σαθρά δομημένη Επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

Από την πλευρά του, ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν σχολίασε αυτή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, αλλά νωρίτερα είχε επισημάνει ότι θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εκφράσει τις θέσεις της και μετά να υπάρξει κοινή συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά δε στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης για το χρέος που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε ότι «ήδη υπάρχει και λέγεται Eurogroup».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.

Ακόμη, σημείωσε ότι δεν μπορούν να αγνοούνται οι συμφωνίες και ότι οι εκλογές δεν έλυσαν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε τονίσει:

«Σήμερα είχα αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις και συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, τον κ. Τσίπρα, τον κ. Δραγασάκη, τον κ. Σταθάκη, τον κ. Τσακαλώτο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος, είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας. Ο σκοπός μου είναι διττός να ακούσω και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Ως μέλη της Ευρωζώνης έχουμε αμοιβαία συμφέροντα. Και οι δύο θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της, την οικονομική βιωσιμότητα. Το Eurogroup είχε αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους στόχους.

Αυτό προϋποθέτει μία δέσμευση για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον για να υπάρξει ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα. Ωστόσο, έχουν γίνει βήματα και είναι σημαντικό να μην πάει χαμένος αυτός ο κόπος. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς, μαζί με την κυβέρνηση να κινηθούμε προς το μέλλον της ευρωζώνης. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για πρώτη διαδικασία γνωριμίας που θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομιτική και αποτελεσματική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως τόνισε θα γίνουν αποφασιστικά και χωρίς φόβο και πάθος, με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Συνάντηση με Τσίπρα

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι και στη συνέχεια είχε συνάντηση περίπου μισής ώρας με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. κ. Νταϊσελμπλουμ περί κινδύνου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην συμβεί κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις και σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη-μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Eurogroup, σήμερα στην Αθήνα, στο Υπουργείο μας. Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της ευρωζώνης και το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συζήτησή μας έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, για μια Ελλάδα η οποία μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται και που αποτελεί τον κοινό τόπο, κοινής ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Από την δική μου μεριά, αναφέρθηκα εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα στην αποφασιστικότητα με την οποία σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής αφαίμαξης που τόσο βάναυσα πλήττει εδώ και πολλές δεκαετίες, ακόμη και πριν από την δημιουργία της Ευρωζώνης, τη χώρα αυτή. Τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτής της χώρας.
Αναφέρθηκα ακόμα στην εγγύηση που η κυβέρνησή μας προτίθεται να προσφέρει κατ’ αρχάς στον ελληνικό λαό και σε δεύτερη φάση στους εταίρους μας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.
Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πορευτούν τους επόμενους μήνες. Και τέλος, του κατέστησα γνωστό ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους.
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Ντάισελμπλουμ που είναι εδώ κοντά μας. Η σημερινή μας συνάντηση θα είναι το πρόκριμα για μια αποτελεσματική, εποικοδομητική και ιδιαίτερα θετική συνεργασία του Eurogroup με την ελληνική κυβέρνηση.

J. DIJSSELBLOEM: Καλησπέρα σας κύριες και κύριοι. Σήμερα είχα πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις με τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Εκτός από τον Υπουργό κ. Βαρουφάκη, μίλησα και με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, τον Υπουργό κ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσακαλώτο. Ελπίζω να πρόφερα σωστά τα ονόματα. Το όνομά μου είναι επίσης δύσκολο, οπότε συγχωρήστε με. Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας το συντομότερο δυνατό. Άρα λοιπόν είμαι ευγνώμων γι’ αυτή τη συνάντηση σήμερα. Ο σκοπός της συνάντησής μου είναι διττός. Να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας.
Ως μέλη της Ευρωζώνης έχουμε αμοιβαίο συμφέρον. Την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης. Ήταν θετικό το ότι άκουσα σήμερα πως αυτό αποτελεί και φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης. Και τα δυο μέρη θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατό, να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της.
Το Eurogroup δήλωσε το 2012, όπως ξέρετε, ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτής έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό τον όρο βεβαίως και εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους. Είναι υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας εντός πορείας ανάκαμψης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια δέσμευση για την διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση προηγούμενων συμφωνιών δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν ούτε άλλαξαν εν μια νυκτί με αυτές τις εκλογές. Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον, προκειμένου να υλοποιηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για τη νεολαία, για τους νέους.
Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει ή να υποστεί σκληρά μέτρα. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την επαναφορά της Ελλάδας εντός τροχιάς. Είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις και να είναι αποδοτικές και για τις δυο πλευρές. Για την Ελλάδα και το λαό της, αλλά και για την Ευρωζώνη. Και είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες γι’ αυτό.
Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση, τη νέα ελληνική κυβέρνηση, να καθορίσει τη θέση της και εναπόκειται σε εμάς από κοινού μαζί με τη νέα κυβέρνηση και τους εταίρους στην Ευρωζώνη, να κινηθούμε προς το μέλλον. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Ευχαριστούμε πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν εσείς αποδέχεστε την τρόικα ως ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεδομένου ότι υπάρχει παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αυτή τη στιγμή, για να μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα για το οποίο προτείνει η ίδια. Σήμερα μαθαίνουμε ότι υπήρχαν και κάποιες δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι μπορεί να δοθεί παράταση εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό άπτεται στην τρόικα, όπως είπε.

J. DIJSSELBLOEM: Φυσικά μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός ενός προγράμματος το οποίο πήρε παράταση. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι για τη συνέχιση του προγράμματος ή την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν υπήρξαν συμπεράσματα ή τελικές αποφάσεις. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε για το ζήτημα αυτό περαιτέρω για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε.
Όπως είπα και στο τέλος της δήλωσής μου, εναπόκειται κατ' αρχάς στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το θέμα αυτό, να εκφράσει τη θέση της και εμείς ως εταίροι της Ευρωζώνης θα συζητήσουμε περαιτέρω για να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση. Θα αξιοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε για να συζητήσουμε περαιτέρω. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση.

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε στη βάση μιας αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Ένα πρόγραμμα το οποίο δεν μας επιτρέπει όχι μόνο ως κοινωνική οικονομία να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας, αλλά ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στους εταίρους μας.
Αυτή ήταν η πλατφόρμα πάνω στην οποία πετύχαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η πρώτη μας πράξη ως κυβέρνησης δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής της αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για επέκτασή του.
Η δική μας πρόθεση είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας- είτε οι εταίροι μας αυτοί βρίσκονται στη Φιλανδία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Γερμανία- ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη, εξυπηρετείται μέγιστα και βέλτιστα από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των Ευρωπαίων, στις οποίες θα προσέλθουμε με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ντάισελμπλουμ αν τελικά δώσει μια παράταση η Ευρωζώνη στην Ελλάδα πόση θα είναι αυτή η παράταση; Και επίσης θα ήθελα να πω αν οι Βρυξέλλες θα έβλεπαν και την πιθανότητα μιας ανακούφισης του χρέους. Και ποια είναι η θέση για ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο χρέους και τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με τη μη ύπαρξη τρόικας πλέον και τη μη αποδοχή της πέμπτης αξιολόγησης.

J. DIJSSELBLOEM: Αυτές ήταν τέσσερις ερωτήσεις και εφόσον δεν έχω χρόνο να απαντήσω σε τέσσερις ερωτήσεις, με διευκολύνετε γιατί τώρα μπορώ να επιλέξω. Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί, λήγει η παράταση αυτή τέλη Φεβρουαρίου και θα αποφασίσουμε προηγουμένως τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτή είναι η θέση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτά συζητήσαμε. Όπως είπαμε δεν καταλήξαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις ακόμη.
Ως προς τη σκέψη για μια διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι μια τέτοια διάσκεψη ήδη υπάρχει, λέγεται Eurogroup.

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο μυαλό μας ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οργανισμοί και θεσμοί με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις και τους οποίους θεωρεί εταίρους της.
Αλλά να ξεκαθαρίσουμε, να διαχωρίσουμε αυτό από μια Επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη στο σχεδιασμό αυτού του προγράμματος, του οποίου τη λογική η κυβέρνησή μας έχει απορρίψει, είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση και εφαρμογή αυτού του προγράμματος που εμείς έχουμε απορρίψει.
Η κυβέρνησή μας θα πορευτεί με γνώμονα την καλύτερη δυνατή συνεννόηση με τους θεσμοθετημένους, νόμιμους θεσμούς της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά με μια τριμερή επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος του οποίου εμείς θεωρούμε ότι τη λογική είναι αντιευρωπαϊκή, με αυτή που σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα, δεν αναγνωρίζουμε το πρόγραμμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news