facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Η σύνθεση της

Διπλή ήταν η τελετή ορκωμοσίας για τη νέα κυβέρνηση, με εννέα υπουργικά στελέχη να ορκίζονται με τον καθιερωμένο θρησκευτικό όρκο όπως επιθυμούσαν, (μεταξύ αυτών κι όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ) και τα υπόλοιπα 31 να προτιμούν τον πολιτικό όρκο.

Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Νικολούδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιάννης Πανούσης και Παναγιώτης Σγουρίδης ήταν τα μέλη της κυβέρνησης που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο.

«Ορκίζομαι να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού» ήταν ο λιτός πολιτικός όρκος των υπολοίπων μελών της νέας κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης καθυστέρησε, γιατί συντάχθηκαν τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα για τους δυο όρκους.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη στη 1 μετά το μεσημέρι συναντώνται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχει προταθεί για πρόεδρος της Βουλής διαδεχόμενη τον κ. Μεϊμαράκη.

Την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο.

Η σύνθεση της κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργός Εσωτερικών - Διοίκησης Ανασυγκρότησης: Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας
Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παναγιώτης Λαφαζάνης
Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης

Υπουργός Οικονομικών: Γιάννης Βαρουφάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Μάρδας

Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων: Αριστείδης Μπαλτάς
Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
Εργασίας: Πάνος Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής
Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Κώστας Ήσυχος
Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας

Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ
Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης



Διαβάστε Περισσότερα » "Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Η σύνθεση της"

Μέρκελ προς Τσίπρα: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή

Τα συγχαρητήριά της στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκφράζει με τηλεγράφημά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας την δύσκολη συγκυρία, στην οποία αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

«Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή, κατά την οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης», τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά της, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η συνεργασία μαζί του να συμβάλει στην εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

«Ελπίζω ότι η συνεργασία μαζί σας θα ενισχύσει περαιτέρω και θα εμβαθύνει την παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας. Για τη μελλοντική δουλειά σας ως πρωθυπουργού σάς εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία»

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ προς Τσίπρα: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή"

Την Παρασκευή στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Eurogroup τελεί εν αναμονή των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης στα οικονομικά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, o Γ. Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που μετέχουν σε αυτήν, τονίζοντας ότι το Eurogroup προσβλέπει σε συνεργασία μαζί της, όπως άλλωστε συνεργάστηκε και με την απερχόμενη κυβέρνηση. «Πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει τη θέση της και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να προχωρήσει» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Τόνισε, επίσης ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτό το έργο. Όπως είπε, υπάρχει ακόμα χρόνος έως το επόμενο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται εντός της Ευρωζώνης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει διαχωρισμός Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση χώρας με εκτεταμένα προβλήματα.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μία νυκτί επειδή έγιναν εκλογές. «Τα προβλήματα παραμένουν και υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Εμείς θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 15 λεπτών, με «τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας», το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει. Όπως είπε, ο νέος Έλληνας υπουργός του εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί άμεσα με το Eurogroup και υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας στην Ευρωζώνη. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «αυτό είναι μια καλή αρχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, εντός της εβδομάδας, την Αθήνα. Ωστόσο, εκπρόσωπός του, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, καθώς αναμένονται πρώτα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες των νέων ελληνικών αρχών. Όπως σημείωσε, δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα μέσω των ΜΜΕ και εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι και η Ελλάδα από την πλευρά της θα πράξει το ίδιο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σχηματίστηκε τάχιστα η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιάνει αμέσως δουλειά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και δύσκολες επιλογές, οι οποίες στηρίχθηκαν από την Ευρωζώνη. Όπως είπε, οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς με την επιστροφή της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγ, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ και ότι ο EFSF διακρατεί το 44% του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, ο ΕFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μέσος όρος ωρίμανσης των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 32 χρόνια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η Ευρωζώνη αναμένει να δει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στις θέσεις των εταίρων της Ελλάδας, οι οποίοι επιμένουν στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, καθώς και στην ανάγκη να ζητηθεί παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το πρώτο τρίμηνο του 2015, είναι αυξημένες. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι πριν από τις εκλογές προσδιοριζόταν περί τα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά τώρα έχει αυξηθεί, λόγω των μειωμένων εσόδων του Δεκεμβρίου και λόγω των εκλογών.

Τέλος, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει λαμβάνειν από το ΔΝΤ 9 δισ. ευρώ, ως το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Παρασκευή στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ"

Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 15.00.

Ο κ. Σουλτς, ο οποίος την Παρασκευή μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συναντήσει την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής. Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.

Ήδη, παρατηρούν οι ίδιες πηγές, είναι η δεύτερη κίνηση που γίνεται προς την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα, με πρώτη την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, που προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 12ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση, έστω ανεπίσημη, έχει ήδη αρχίσει.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Αθήνα θα επισκεφθεί και ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news