facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

www.pothen.gr για διαδικτυακό «Πόθεν Έσχες»

H πρόσβαση για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (∆ΠΚ) και δήλωσης οικονοµικών συµφερόντων (∆ΟΣ) στο πληροφοριακό σύστηµα «ΠΟΘΕΝ», θα είναι δυνατή από το διαδίκτυο µέσω της διεύθυνσης (url) https://www.pothen.gr από την Τρίτη 15 ∆εκεµβρίου. Πίσω από την ολοκλήρωση του έργου αυτού κρύβεται ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστηµα είναι εγκατεστηµένο και λειτουργεί στις υποδοµές της Γενικής Γραµµατείας Πληροφορικών Συστηµάτων και ∆ιοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονοµικών και διασφαλίζει το απόρρητο της διαδικτυακής επικοινωνίας του υπόχρεου µε το σύστηµα µε τη χρήση ψηφιακού πιστοποιητικού. Τα στοιχεία των ∆.Π.Κ. είναι απόρρητα και τηρούνται κρυπτογραφηµένα στην ηλεκτρονική βάση δεδοµένων του συστήµατος. Το ηλεκτρονικό σύστηµα συνοδεύεται από πολιτικές ασφάλειας, που καλύπτουν όλους τους εµπλεκόµενους φορείς και εξασφαλίζουν την εµπιστευτικότητα και ακεραιότητα των στοιχείων.

Υπόχρεοι υποβολής του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες είναι:

α) Τα µέλη όλων των Σωµάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του ∆ηµοσίου (άρθρο 1 παρ. 1 περ. λ).

β) Οι προϊστάµενοι των οργανικών µονάδων οποιασδήποτε υπηρεσίας Επιθεώρησης, Εσωτερικού Ελέγχου ή Εσωτερικών Υποθέσεων του ∆ηµοσίου, των Ν.Π.∆.∆. και των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθµού, καθώς και οι υπάλληλοι των φορέων αυτών που ασκούν οποιαδήποτε ελεγκτικά καθήκοντα (άρθρο 1 παρ. 1 περ. λ).

γ) Οι προϊστάµενοι διευθύνσεων των Υπηρεσιών ∆ηµοσιονοµικού Ελέγχου (Υ.∆.Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 1 παρ. 1 περ. µδ).

Από τις προαναφερόµενες κατηγορίες υπόχρεων:

- Όσοι ανέλαβαν για πρώτη φορά καθήκοντα εντός του 2015, θα υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τη δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του νόµου 3213/03 (αρχική δήλωση) στην οποία θα καταχωρίσουν λεπτοµερώς το σύνολο των υφισταµένων κατά την ηµεροµηνία υποβολής της περιουσιακών στοιχείων των ιδίων, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

Επισημαίνεται ότι όσοι θα αναλάβουν καθήκοντα από 1/1/2016 και εφεξής, θα υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τη δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του νόµου 3213/03 (αρχική δήλωση) µέσα σε ενενήντα (90) ηµέρες από την απόκτηση της ιδιότητας βάσει της οποίας είναι υπόχρεοι.

- Όσοι άσκησαν καθήκοντα στις παραπάνω υπηρεσίες για οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα κατά το 2014 θα υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης, στην οποία θα καταχωρίσουν λεπτοµερώς όλα τα υφιστάµενα κατά την 31 ∆εκεµβρίου του 2014 περιουσιακά στοιχεία των ιδίων, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους δεδοµένου ότι, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 5 της παραπάνω ΚΥΑ, κατά την πρώτη εφαρµογή της ηλεκτρονικής υποβολής ∆ΠΚ η δήλωση θεωρείται ως αρχική και ως εκ τούτου περιλαµβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου και όχι µόνο τις µεταβολές, καθώς και την προβλεπόµενη από το άρθρο 229 του ν.3213/03 όπως ισχύει δήλωση οικονοµικών συµφερόντων, η οποία περιλαµβάνει τα συµφέροντα και τις δραστηριότητες εντός του έτους 2014.

Επισηµαίνεται ότι από το επόµενο έτος (2016), οι υπόχρεοι, στην ετήσια ηλεκτρονική δήλωσή τους θα καταχωρούν µόνο τις µεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το χρονικό διάστηµα που αφορά η δήλωση, διατηρώντας αναλλοίωτα τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν µεταβληθεί.

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται για ένα έτος µετά την για οποιοδήποτε λόγο απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου (µετακίνηση, µετάθεση, απόσπαση, µετάταξη, ολοκλήρωση ή όχι θητείας προϊσταµένου, συνταξιοδότηση), δηλαδή η υποχρέωση υποβολής ∆ΠΚ αφορά στο αµέσως επόµενο ηµερολογιακό έτος από το έτος απώλειας της ιδιότητάς του.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονοµικών συµφερόντων των υπόχρεων είναι κοινές µε τους/τις συζύγους αυτών.

Οι υπόχρεοι καθώς οι σύζυγοι αυτών θα συνδεθούν στο πληροφοριακό σύστηµα στην προαναφερόµενη διεύθυνση (https://www.pothen.gr) κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών τους στο TAXISnet. ∆ιευκρινίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση και η διαχείριση των κωδικών αυτών γίνεται αποκλειστικά από το σύστηµα TAXISnet.

Οι υπόχρεοι πρέπει να συµπληρώσουν υποχρεωτικά όλους τους πίνακες, εφόσον έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία.

∆εδοµένου ότι οι ∆ΠΚ πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος του φορολογικού έτους 2014, και από το έντυπο Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου Ε9, οι υπόχρεοι κατά τη διαδικασία υποβολής της ∆ΠΚ και µέσω σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, µπορούν είτε να αποδέχονται η αρµόδια Αρχή Ελέγχου να αντλήσει τα στοιχεία από το σύστηµα TAXIS, είτε να επισυνάπτουν οι ίδιοι τα ηλεκτρονικά αρχεία των εντύπων Ε1 και Ε9 στη ∆ΠΚ.

Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης από τον υπόχρεο είναι απαραίτητη η έγκριση της δήλωσης από τον/τη σύζυγο.

Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων είναι διαθέσιµη η τηλεφωνική γραµµή εξυπηρέτησης (Help desk) 214-4164-384 από 08:00 έως 15:00.

Παράλληλα, στην αρχική σελίδα του συστήµατος (κάτω δεξιό άκρο), παρέχεται στον υπόχρεο η δυνατότητα αποστολής µηνύµατος/ερωτήµατος, ενώ παρέχονται απαντήσεις σε βασικές πιθανές ερωτήσεις στο µενού/επιλογή ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

Αρχικές και συνοπτικές οδηγίες χρήσης παρέχονται στο µενού/επιλογή ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΧΕΙΑ.

Επίσης, στην αρχική σελίδα του συστήµατος, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να ενηµερωθούν από το αναλυτικό ΕΓΧΕΙΡΙ∆ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news