facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Frontex: Δεν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών της ΕΕ

Δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «προστασία των εθνικών συνόρων», εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι.

Ο Ιταλός αξιωματούχος αναρωτιέται ωστόσο τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφθάνουν στα σύνορά τους περί τους 20.000 μετανάστες ανά εβδομάδα, τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν, ούτε να ελέγξουν, όπως αναφέρει.

Επισημαίνει ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξηγώντας περαιτέρω ότι ο νέος φορέας θα κάνει αρχικά συστάσεις, στη βάση «ανάλυσης κινδύνου», προς τα κράτη - μέλη, ως προς τους συνοριακούς ελέγχους και μόνο στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος δεν συμμορφωθεί, θα μπορεί η Επιτροπή να παρέμβει. Προσθέτει επίσης ότι «όλοι δεσμευόμαστε από τις συνθήκες».

Ο κ. Λετζέρι εκφράζει την πεποίθηση ότι, παρά τις αντιδράσεις, το σχέδιο θα προχωρήσει, ενώ τονίζει ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν τη διάσωση του χώρου Σέγκεν ή αν προτιμούν να μείνει η Ε.Ε. στη μέση της διαδρομής. Συγκρίνει μάλιστα την τρέχουσα συζήτηση για τη Σέγκεν με αυτή για το ευρώ, σημειώνοντας ότι όπως δεν μπορεί να υπάρξει εν μέρει ενιαίο νόμισμα, κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει και εν μέρει ελεύθερη μετακίνηση.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news