facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ενστάσεις για τη «νέα» Frontex από Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία

Από τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις τεσσάρων χωρών αναφορικά με το σχέδιο της Κομισιόν για την αντικατάσταση της Frontex «σημαδεύτηκε» η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας συζήτηθηκε η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, εκ μέρους της Κομισιόν, ενημέρωσε τους υπουργούς για το σχέδιο δημιουργίας της «European Border and Coast Guard», που θα αντικαταστήσει τη Frontex.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα, κατά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν, αυτή προβλέπει ότι η νέα συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή θα έχει αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πόρους και τη δυνατότητα να επεμβαίνει -σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης- ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κράτους-μέλους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν επιφυλάξεις και ενστάσεις από ορισμένους υπουργούς Εξωτερικών, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως υπήρξαν υπουργοί που δεν τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα στο θέμα, εκφράζοντας όμως τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να εκφραστούν περισσότερες ενστάσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση που ξεκινά χρειάζεται πολλούς μήνες για να καταλήξει -ίσως και ένα χρόνο. Η διαδικασία περνάει από το Κολλέγιο Επιτροπών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του, δε, στην αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ", ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σημείωσε πως οι Έλληνες δεν θα αφήσουν να τεθούν κάτω από χρονική πίεση και δεν θα αφήσουν να αιφνιδιαστούν.

Επιπλέον, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη και μόνιμη επίσημη θέση, πως δηλαδή η διασφάλιση των συνόρων ενός κράτους εναπόκειται στο εκάστοτε κράτος, αυτό είναι ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας και όλα όσα το τροποποιούν χρήζουν μιας εντατικής διερεύνησης, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Χίο και την Λέρο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών, προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών.

Από τη Λέρο ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Στρατός» 1.500 ανδρών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Παρελθόν, ουσιαστικά, αποτελεί η Frontex με τη μορφή, τη δομή και τις ιδιότητες με τις οποίες την γνωρίζαμε, βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση μίας νέας υπηρεσίας, η οποία θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής» (European Border and Costguard Agency, EUBCGA), που παρουσιάστηκε και επισήμως σήμερα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κυρίαρχο σημείο στην πρόταση της Κομισιόν είναι ότι η νέα συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή θα μπορεί να ελέγχει και αν επεμβαίνει, όταν το κρίνει απαραίτητο, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ακόμα και αν το άμεσα ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (ή κράτη-μέλη) της ΕΕ αντιτάσσεται.

Το νέο αυτό κοινό σώμα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κενό που εμφανίστηκε όπως τώρα με τη χώρα μας, όταν η Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 743 άτομα προσωπικό για την Ελλάδα και μέχρι σήμερα μόνο 447 έχουν προβλεφθεί.

Με τη νέα πρόταση, αν οι ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τότε η Επιτροπή θα είναι σε θέση να εκδίδει εκτελεστική απόφαση και να επιτρέπει σε αυτό το σώμα να παρέμβει άμεσα σε καταστάσεις κρίσεων στα εξωτερικά σύνορα μίας χώρας.

Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Αν το κράτος-μέλος, από το οποίο ζητούνται μέτρα ή προετοιμάζεται στο έδαφός του η αποστολή δύναμης επέμβασης, δεν συνεργάζεται ή δεν εφαρμόζει τα μέτρα, τότε θα ξεκινάει η διαδικασία επί παραβάση.

Στο σημείο αυτό, η πρόταση προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος θα μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο των συνόρων του, μόνο αν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων που απαιτείται, για να «μπλοκάρει» την πρόταση της Επιτροπής (ενισχυμένη πλειοψηφία).

Το σημείο αυτό αναμένεται να προκαλέσει και «τριβή», καθώς από πολλά κράτη ενδέχεται να ερμηνευθεί ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news