facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: Αν είναι κανείς ψυχοπαθής τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος

Πραξικόπημα χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική «De Volkskrant»

«Hταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποστηρίζει πως το Eurogroup δεν ανέχθηκε ποτέ μία κυβέρνηση η οποία εξελέγη με βάση ένα προκλητικό πρόγραμμα και γι αυτό δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.

«Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές. Η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς της εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών», τονίζει ακόμη.

Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα για τη στάση των Βρυξελλών ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει μια εμπιστευτική συζήτηση που είχε με τον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της οποίας δεσμευόταν για την οργάνωση μιας νέας αδιάφθορης φορολογικής διοίκησης, καλώντας μάλιστα τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να προτείνει έναν Γερμανό ο οποίος θα γινόταν επικεφαλής της.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ μαζί σου», του απάντησε ο Σόιμπλε.

Ωστόσο από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζει πως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να θυμηθεί ένα τέτοιο αίτημα από τον τότε ομόλογό του, με το Βερολίνο να επισημαίνει ότι δεν είχε καμία δουλειά να τοποθετήσει οποιονδήποτε σε αυτή τη θέση.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε κάποια ευχάριστη στιγμή στο Eurogroup o ίδιος λέει: «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός (γέλια). Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Τα κέντρα εξουσίας είναι αγχωτικά, εξ ορισμού, με μεγάλο εγωισμό και συνεχείς συγκρούσεις. Αν είναι κανείς ψυχοπαθής και του αρέσει η σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».


Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ακόμα πως δεν πρότεινε κάτι ριζοσπαστικό παρά μόνο να αφήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει και πάλι οικονομικά συμπληρώνοντας μάλιστα πως συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφική, διότι θα αποδεικνυόταν παγκοσμίως σημαντική η αντίσταση στην τρόικα.

«Αυτή η αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες ήταν απαγορευτική, διότι ακολουθούσαν εκλογές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», σημειώνει.

Σε ερώτηση για το ποιος ήταν το αφεντικό στο Eurogroup, o Βαρουφάκης απαντά πως ο Σόιμπλε είναι ο μάστερ όλων των μαριονετών, δηλαδή όλων των άλλων υπουργών Οικονομικών.

Για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως δεν έχει καμία πραγματική δύναμη, δεν έχει εξουσία, είναι ένας στρατιώτης, μία μαριονέτα και πως δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση εάν δεν μιλήσει με τον Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε αποφασίζει ποιος θα γίνει πρόεδρος, αυτός καθορίζει την ατζέντα, αυτός ελέγχει τα πάντα.

Και εξηγεί πως στην ισπανική «El Pais» αποκάλεσε τον Ντάισελμπλουμ «πνευματικά ελαφρύ» για τους παραπάνω λόγους που ανέφερε.

Οπως σημειώνει πότε δεν μίλαγε ο ίδιος μετον Ντάισελμπλουμ καθώς δεν μπορούσε να έχει μία πραγματική συζήτηση μαζί του. Με αυτόν που μιλούσε ήταν ο Μάριο Ντράγκι, τον οποίο και αποκαλεί έναν εξαιρετικό οικονομολόγο.

«Ο Σόιμπλε είναι πονηρός και έχει όραμα και εξουσία. Ο Ντάισελμπλουμ είναι ένα γρανάζι σε μια μηχανή την οποία ο ίδιος δεν καταλαβαίνει καν.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που μετάνιωσε στους τρεις μήνες θητείας του στο ΥΠΟΙΚ.

«Το ότι εμπιστεύτηκα την ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ή για να είμαι πιο ακριβής: την ενότητα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου των επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και εμένα. Είμασταν μαζί μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Κοιμόμουν με τον τρόπο που κοιμούνται στα χαρακώματα σε ένα πραγματικό πόλεμο: λίγες ώρες εδώ και εκεί. Εμπιστεύτηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς». «Δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά απογοητευμένος».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news