facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μήνυμα προς Μουζάλα: Δεν θα μετατραπούν οι δήμοι σε «αποθήκη» απελπισμένων ψυχών

Στο υπουργείο Εσωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποτελούμενη από δημάρχους που οι δήμοι τους εμπλέκονται στο μείζον θέμα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται ή παραμένουν στη χώρα μας.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε μετά από δική τους πρωτοβουλία. Επανέλαβαν τη θέση τους, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν, οι δήμοι τους να γίνουν «αποθήκες ψυχών», χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Ενώ τόνισαν στον υπουργό, ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός να ενημερώνονται από τα Μέσα Ενημέρωσης για τις αποφάσεις του. Νέο ραντεβού έχει οριστεί για αύριο στο Υπουργείο στις 07:30 το πρωί, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει για το θέμα εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.  

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ενώ στη συνάντηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες πήραν μέρος, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.   Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν από τον κ. Μουζάλα ως προς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που έχει ενταθεί ιδίως έπειτα κι από το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια.

«Κατά την αποψή μου υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, πάλι κατά την άποψή μου, χωρίς νόημα. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να συνεχιστεί η συζήτηση με τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου αύριο το πρωί για κάποια πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει και να υπάρξει μια επιτροπή ανάμεσα στο υπουργείο και την ΚΕΔΕ, η οποία θα προσπαθήσει να βοηθήσει στον προγραμματισμό των έκτακτων καταστάσεων» σχολίασε μετά τη συνάντηση ο κ. Μουζάλας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, είπε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν πάρα πολύ σημαντική. Το ζήτημα είναι σοβαρό και απαιτεί συζήτηση και συνεργασία. Δεν μπορούμε να απαιτούμε τη συνεργασία της ΕΕ και εδώ, στην ίδια μας τη χώρα, να μην μπορούμε να την επιτύχουμε (...) Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ειναι μπροστά σε αυτή την ιστορία και όπου μπορεί, να προτείνει λύσεις, όχι μόνο παθητικά να περιμένει από την κεντρική διοίκηση, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και τις μεταξύ μας απόψεις να συνθέσουμε και με την κεντρική εξουσία να βρούμε ένα βηματισμό, όπως ακριβώς ζητάμε και από τους Ευρωπαίους εταίρους. Η Αθήνα αυτή τη στιγμή τη δική της συμβολή την έχει καταθέσει».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης: «Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ενημερώνεται από τον Τύπο. Χρειάζεται να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του σήμερα αλλά και του αύριο, όταν υπάρχουν κλειστά σύνορα για τους μετανάστες. Πού πάνε, πού εγκλωβίζονται, πώς φιλοξενούνται... Δεν θέλουμε ατέλειωτους χώρους αποθήκης ανθρωπίνων ψυχών. Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο, αλλά και κοινωνίες που να λειτουργούν με ασφάλεια. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση σήμερα πρέπει να δείξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και η αυτοδιοίκηση να βοηθήσει ως ένας κρίκος σε αυτή την προσπάθεια. Εάν δεν συμβεί αυτό, την Τετάρτη στις 10:30 το πρωί, σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, η ΚΕΔΕ θα εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις, γιατί και οι κοινωνίες μας πρέπει να είναι ασφαλείς, αλλά κι όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας θα πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια».

«Προτιμώ να κοιμάμαι με παράπονα, παρά με τύψεις. 16 του μήνα οι μετανάστες θα φύγουν από το Τάε Κβον Ντο» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης: «Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Δυστυχώς, αυτό που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση ήταν πρώτον, ότι ερήμην μας και εν αγνοία μας έχει προωθηθεί σχέδιο για δημιουργία χώρου υποδοχής υπηκόων τρίτων χωρών μέσα στο χώρο του πρωην αεροδρομίου για κάποιες χιλιάδες ανθρωπους. Το θετικό είναι ότι το υπουργείο δέχτηκε να συσταθεί μια κοινή επιτροπή με την ΚΕΔΕ, για να κουβεντιάσουμε το ζήτημα και να χαράξουμε κατευθύνσεις».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρουπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος: «Ετέθησαν παρα πολλά ζητήματα. Συνεχίζουμε αύριο το διάλογο. Υπάρχει μια προοπτική και μια σκέψη άμεσα η κυβέρνηση να συνεχίσει μέσα στο Ελληνικό σε άλλους χώρους σε τολς της αεροπορίας τη μετακίνηση των μεταναστών. Αύριο θα μάθουμε περισσότερα. Εγώ προσωπικά εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις απορίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός της περιοχής μας περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό. Οτιδήποτε αλλο ειναι αντίθετο σε αυτό το σχέδιο μας βρίσκει πλέον σε μια θέση μάχης».

Ακόμη, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, τόνισε: «Η είδηση που εμείς σήμερα περιμέναμε και την ακούσαμε από το στόμα του υπουργού είναι ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για τη φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών. Αύριο το πρωί θα εχουμε μια αναλυτική συνάντηση για να δούμε περαιτέρω τι ακριβώς εξετάζει η κυβέρνηση κι αυτό που θελουμε να διαβεβαιώσουμε όσους παρακολουθούν το θέμα ειναι οτι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμια έκπτωση σε θεματα δημόσιας ασφαλείας και υγείας».





protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news