facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Αποζημίωση από ξένες τράπεζες θα ζητήσει το Δημόσιο για τις μίζες των εξοπλιστικών

Υπέρογκες αποζημιώσεις από τις ξένες τράπεζες, οι οποίες πιθανολογείται ότι ξέπλεναν μαύρο χρήμα Ελλήνων, κατηγορουμένων για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα, θα διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο ανοίγοντας τη βεντάλια των αξιώσεών του πέραν των φοροφυγάδων και στους οργανισμούς που τους βοηθούσαν να ξεπλένουν τις μίζες.

Ηδη μια τεράστια εισαγγελική έρευνα, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», βρίσκεται σε εξέλιξη από δυο εισαγγελείς που έχουν βάλει στόχο τη συλλογή των στοιχείων για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την UBS αλλά και την HSBC. Η διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη αφού ήδη την έχουν ακολουθήσει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτή την κατεύθυνση σοβαρά στοιχεία θα εισφέρει, αποκαλύπτοντας το «κανάλι» της διαφυγής και ξεπλύματος του χρήματος των Ελληνων μιζαδόρων, ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος μετά τις γιορτές, πιθανότατα, θα καταθέσει για δεύτερη φορά στους Ελληνες εισαγγελείς.
«Η φοροδιαφυγή -λένε τα στελέχη που είναι κοντά στις έρευνες- είναι ένα θέμα, αλλά ένα άλλο πολύ σοβαρό, που μπορεί να φέρει πολλά χρήματα στα δημόσια ταμεία, είναι η αποζημίωση. Το ίδιο έγινε άλλωστε με τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Αυτές οι χώρες πήραν λεφτά από τις τράπεζες. Εκεί στοχεύουμε και εμείς». Στην ερώτηση πώς θα γίνει αυτό, η απάντηση έρχεται γρήγορα. «Μέσα από τα στοιχεία που ήδη έχουμε και πιστοποιούν ότι το χρήμα που κατατέθηκε σε αυτές ήταν μαύρο. Αν αποδείξουμε ότι υπήρχε ξέπλυμα χρήματος, τότε όλα τα άλλα θα είναι εύκολα».

Δύο Ελληνες εισαγγελείς προγραμματίζουν για τις αρχές του νέου χρόνου δεύτερη επίσκεψη στον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να καταθέσει για τη διαδρομή του χρήματος των Ελλήνων μιζαδόρων.
Το αποδεικτικό υλικό υπάρχει ήδη, αλλά η επεξεργασία του συνεχίζεται αφού στη νέα λίστα της UBS υπάρχουν τα ονόματα και κατηγορουμένων για ξέπλυμα χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αλλωστε οι δικογραφίες των εξοπλιστικών βουλιάζουν τα ανακριτικά γραφεία και οι τράπεζες που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των κεφαλαίων τους ήταν σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες.
Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι γι' αυτόν τον λόγο οι εισαγγελείς ετοιμάζουν και δεύτερη επίσκεψη στον Ερβέ Φαλτσιανί, καθώς στην πρώτη συνάντηση πήραν μόνο ένα μικρό μέρος από το υλικό που είχε μαζί του το πρώην στέλεχος της HSBC. Τώρα, θα δοθεί και το υπόλοιπο και ίσως πιο σημαντικό, στο πλαίσιο της ήδη ανοιχτής έρευνας που ψάχνει την εγκληματική οργάνωση που είχε ως στόχο το ξέπλυμα χρήματος. Η επόμενη πτήση για το Παρίσι προγραμματίζεται για τις αρχές του Ιανουαρίου...

Οι έφοδοι αλά... γερμανικά
Ηταν παραμονές Χριστουγέννων του 2014, όταν οι αδιάφθοροι μπήκαν αιφνδιαστικά στο σπίτι τραπεζίτη και τον πήραν... σηκωτό με τις πιτζάμες.
Τα όσα είχε πει σε βάρος του ο Νίκος Ζήγρας, ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, είχαν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το μεγαλοστέλεχος της UBS. Ο ίδιος έδινε καταθέσεις για τρεις ολόκληρες ημέρες, ενώ παράλληλα όλο το υλικό που είχε στην κατοχή του ερευνήθηκε εξονυχιστικά.
Λίγες ημέρες μετά πήρε τον δρόμο για τη φυλακή, ενώ η Εισαγγελία συνεχίζει μέχρι και σήμερα τις έρευνές της για τη δράση του, ζητώντας τη δικαστική συνδρομή της Ελλάδας για τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι έχουν εντοπίσει και δύο ακόμη πρόσωπα, τα οποία συνεργάζονταν με τον τραπεζίτη και δεν αποκλείεται να τους καταστήσουν κατηγορουμένους.
Την ίδια μέθοδο χρησιμοποίησαν και οι Ελληνες εισαγγελείς, λίγες ημέρες αφού πήραν στα χέρια τους τη λίστα Μπόργιανς από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η έφοδος στο υποκατάστημα της UBS στη λεωφόρο Κηφισίας -η οποία ωστόσο είχε αναστείλει τη λειτουργία της από το καλοκαίρι λόγω capital controls- οδήγησε εισαγγελείς και κλιμάκιο αστυνομικών σε ταυτόχρονες εφόδους τόσο στο γραφείο του αντιπροσώπου της τράπεζας όσο και στα σπίτια δύο υπαλλήλων.
Ο «θησαυρός» ήδη ελέγχεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αφού οι Αρχές κατέσχεσαν πέντε σκληρούς δίσκους, έγγραφα, πληρεξούσια για ανοίγματα λογαριασμών και άλλα πολύτιμα στοιχεία.
Το πιο πλούσιο υλικό βρέθηκε κατά πληροφορίες στο σπίτι του broker, του χρηματομεσίτη δηλαδή που συνεργαζόταν με την τράπεζα. Η διασταύρωση των στοιχείων με τη λίστα Μπόργιανς άρχισε αμέσως και η ταυτοποίηση των προσώπων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει την άλλη εβδομάδα τους 1.000 καταθέτες.
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ωστόσο ότι οι καταθέτες δεν «ανήκουν» μόνο στη διετία 2006-2008, αλλά βρέθηκαν λογαριασμοί που ανοίχτηκαν ακόμη και το 2015... Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα τα ποσά που είναι καταγεγραμμένα στις λίστες είναι αδήλωτα. Αυτό που ενδιαφέρει τις Αρχές είναι οι «μαύρες» καταθέσεις για τις οποίες ετοιμάζεται και το σχέδιο νόμου για την αυτο-καταγγελία, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και περιμένει την έγκριση της τρόικας...
Ομόλογα, ακίνητα και κίνητρα... 
Οι Αρχές θέλουν τον καταθέτη μπροστά τους πριν από την αποστολή του «σημειώματος» που θα του ζητά να δικαιολογήσει την κατάθεσή του. Εάν προσέλθει πριν πάρει το ραβασάκι του και δηλώσει το ποσό της «μαύρης» κατάθεσης, θα φορολογηθεί γι' αυτή χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αν δεχθεί να αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή ένα ακίνητο στην Ελλάδα, τότε οι πληροφορίες λένε ότι ο φόρος θα είναι μικρότερος. Εάν θελήσει να επαναπατρίσει τα χρήματά του τότε η μεταχείρισή του θα είναι ακόμη καλύτερη...
Σε διαφορετική περίπτωση φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις θα πέσουν... βαριά, μόνο που θα αργήσουν, αφού ο έλεγχος της διοίκησης δεν μπορεί να είναι σύντομος, ελλείψει προσωπικού. Δικαστική πηγή έλεγε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι στόχος δεν είναι ο έλεγχος, αλλά το κίνητρο για την αυτοκαταγγελία και την πληρωμή ενός φόρου.
Λιστα χαρτοφυλακίων
Ψάχνουν ρευστό που έφυγε μετά τα capital controls
Εν τω μεταξύ μία ακόμη λίστα μπαίνει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο και έχει την κωδική ονομασία λίστα «χαρτοφυλακίων». Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ και τα οποία έφυγαν από τη χώρα τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2015, όταν δηλαδή επιβλήθηκαν τα capital controls.
Η λίστα αυτή βρίσκεται ήδη στα χέρια των Π. Αθανασίου και Γ. Δραγάτση, με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παράλληλα δίνει και στοιχεία για όλα τα εμβάσματα που έφυγαν από το 2000 με προορισμό τη UBS Ελβετίας.
Το συνολικό ποσό των χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και οι κάτοχοί τους δεν είναι άλλοι από εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι. Ο σύντομος μέχρι τώρα έλεγχος καλλιεργεί προσδοκίες, αφού ναι μεν η εξαγωγή κεφαλαίων είναι σύμφωνη με τον νόμο, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται οι ελεγκτικές αρχές, οι οποίες θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ποια από αυτά είναι καθαρά κεφάλαια και ποια μαύρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος έφτιαχνε στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει αμοιβαία, ομόλογα, μετοχές κ.ά. Επόμενο βήμα το άνοιγμα ενός λογαριασμού στο εξωτερικό και η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του στην ξένη τράπεζα και στη συνέχεια η ρευστοποίησή του.
Ομως, όπως λένε οι Αρχές, με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαια φεύγουν χωρίς να χτυπά το καμπανάκι...
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news