facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλες περικοπές στις τράπεζες: Έρχεται «μαχαίρι» σε θέσεις εργασίας και καταστήματα

Σε νέες μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας και καταστημάτων έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ορίζοντα τριετίας.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τα οποία επιβλήθηκαν από τον εκτροχιασμό της οικονομίας, τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ίδιες οι τράπεζες εντός του καλοκαιριού, αλλά και ο παρολίγον εξοστρακισμός της χώρας από την ΕΕ, θα πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού, κατά τουλάχιστον 5.500 εργαζόμενους, καθώς και να μπει λουκέτο σε περίπου 180 καταστήματα μέχρι το 2017.

Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Σημειωτέον ότι από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στη χώρα, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας (και αν συνυπολογιστούν οι -5.500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2017 τότε η απώλεια θα ξεπεράσεις τις 20.000 θέσεις) ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 1.500 καταστήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο τέλος του 2009 λειτουργούσαν 19 τράπεζες, 36 ξένες (κυρίως υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού) και 16 συνεταιριστικές τράπεζες. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 7 τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Attica, HSBC και Πανελλήνια), μόλις 5 ξένες τράπεζες διατηρούν υποκαταστήματα ενώ από τις συνεταιριστικές διασώζονται 3 και είναι αβέβαιο αν τελικά θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να επιβιώσουν. Η κρίση αφάνισε ιστορικές τράπεζες όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εμπορική Τράπεζα αλλά και πολλές άλλες όπως η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Millennium Bank, η Proton Bank, η Probank και η FBBBank. κ.α.

Στο τέλος του 2009 οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες και οι συνεταιριστικές απασχολούσαν στην Ελλάδα 65.000 εργαζόμενους και διατηρούσαν ένα δίκτυο καταστημάτων 4.100 σημείων ενώ σήμερα απασχολούν περίπου 48.000 εργαζόμενους και διατηρούν δίκτυο 2.600 σημείων, τα οποία μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να συρρικνωθούν περαιτέρω κατά περίπου 7% και 9% αντίστοιχα.

Η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος σε όρους απασχόλησης και δικτύου καταστημάτων είναι ανάλογη της συρρίκνωσης της οικονομίας καθώς την τελευταία 7ετία το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% περίπου.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι νέες περικοπές, σε συνέχεια της ήδη δραματικής συρρίκνωσης του κλάδου, οφείλονται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών αλλά και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, που έλαβαν νέα κρατική βοήθεια για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου του stress test, υποχρεώθηκαν σε μεγαλύτερης εμβέλειας κινήσεις μείωσης κόστους. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη τοι νέες περικοπές θέσεων εργασίας θα είχαν αποτραπεί, αν δεν είχε επιστρέψει σε ύφεση η οικονομία και δεν υποχρεώνονταν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news