facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Κοτζιάς: Δεν θα περάσουν τα σχέδια για κοινές περιπολίες

«Η ιστορία των κοινών περιπολιών όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, τη Σύνοδο Κορυφής, έχει τελειώσει», αλλά «δεν θα περάσουν τα σχέδια που κάνουν κάποιοι στην Επιτροπή, για έναν καινούριο σχεδιασμό για τη νέα Ακτοφυλακή, και έχουν στο μυαλό τους ότι αυτή μπορεί να κάνει κοινές περιπολίες».

»Aυτή θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα κρατήσει, στο καινούριο έγγραφο που φτιάχνει η Επιτροπή για την Ακτοφυλακή, δέκα μήνες με δύο χρόνια»: Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο MEGA Σαββατοκύριακο, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για όλες τις πτυχές του προσφυγικού, τη FRONTEΧ, τους ευρωπαίους εταίρους, τις ελληνοτουρκικές σχεσεις.
«Εμείς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών «είμαστε υπέρ της συνεργασίας, προωθούμε τη συνεργασία, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση συντονισμού», «με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε εμείς και όχι μέσω τρίτων, διότι οι τρίτοι δεν φροντίζουν τα δικά μας συμφέροντα αλλά τα δικά τους».
Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας πληρώνει αποφάσεις άλλων, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Τουρκία», ότι «στη Βαλέτα και στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και στην 'Αγκυρα, με την ηγεσία της Τουρκίας, συμφωνήσαμε για μια σειρά μέτρων», αποκαλύπτοντας ότι υπήρξε «την προηγούμενη Παρασκευή, συνάντηση των τεχνικών ομάδων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα».
Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά, έχει απευθύνει επίσης μία πρόσκληση, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να συγκαλέσει συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν-Τσίπρα στη Χίο, με επίσκεψη απέναντι και στη Σμύρνη, που έχει γίνει αποδεκτή σε επίπεδο συζήτησης αλλά μένει να οριστεί η ημερομηνία, που θα μπορούσε να είναι στις αρχές του Φλεβάρη.
Ως προς τη στάση των Ευρωπαίων στο προσφυγικό που «φωνάζουνε και στην Ελλάδα» σημείωσε ότι δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν υπενθυμίζοντας ότι από τους 150.000 που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν από την Ελλάδα με τη διανομή των προσφύγων έχουν πάρει 30 άτομα στο Λουξεμβούργο και από τις 100.000 από την Ιταλία πήραν 176, ενώ η Αμερική που είπε για 100.000 άτομα το έχει μειώσει σε 10.000.
Από την άλλη πλευρά, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση». Και τα έξοδα που ο ίδιος υπολογίζει ότι «έχουμε κάνει, άμεσα ή έμμεσα, ως Ελλάδα, όλο τον χρόνο, ανέρχονται από 1,8 μέχρι 2 δισεκατομμύρια» ενώ «τώρα έχουμε συμφωνήσει να πάρουμε 450 εκατομμύρια, τους επόμενους μήνες» και «η Τουρκία υποτίθεται ότι θα πάρει 3 δισεκατομμύρια».
«Οι Τούρκοι είναι σε ένα παζάρι ανατολίτικο, το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν το κατανοούν καλά. Εμείς θέλουμε να έχουμε φιλική σχέση, αλλά κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να γίνεται το πιο απλό, να σταματάνε τα προσφυγικά ρεύματα στα ίδια τα τουρκικά σύνορα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας: «έχουμε ένα ειδικό πρόβλημα με την "ποιότητα" των οικονομικών μεταναστών που έρχονται από το Μαρόκο, υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία. Αυτοί, όπως ξέρετε, πετάνε από Αλγέρι και Μαρόκο με 50 Euro μόνο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετακινούνται στα παράλια και περνάνε. Αυτούς δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».
Αναφορικά με τον έλεγχο των τουρκικών παραλίων από τη FRONTEΧ είπε ότι αυτό είναι κάτι που το προσπαθούμε όπως και το ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση το να γίνουν hot spots μέσα στην ίδια την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία επίσης διαπραγματεύεται το να φτιάξει μια ζώνη ελεύθερη από αεροπλάνα και πολεμικές διαμάχες μέσα στην ίδια τη Συρία» υπενθυμίζοντας όμως ότι «η Τουρκία είχε κερδίσει την Αλεξανδρέττα από τη Συρία με ίδιες μεθοδεύσεις τη δεκαετία του '30».
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news