facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

"Η Τουρκία κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Χαλιφάτο"

Η Τουρκία είναι ο βασικός καταναλωτής πετρελαίου από το Ισλαμικό Χαλιφάτο υποστήριξε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ενέτεινε την επίθεση εναντίον της Άγκυρας καταγγέλοντας ότι στις δοσοληψίες με τους τζιχαντιστές εμπλέκεται και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατήγγειλε ευθέως τον Ερντογάν και την οικογένειά του για δοσοληψίες με τους τζιχαντιστέςΛίγη ώρα αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε πρόθυμος να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του για να ακούσει τι έχει να πει για την κατάρριψη του ρωσικού SU-24, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, εξαπέλυε «ρουκέτες» κατά της Άγκυρας, υποστηρίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία είναι ο βασικός καταναλωτής των παράνομων πωλήσεων πετρελαίου του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η Μόσχα, είπε, έχει αποδείξεις ότι το εν λόγω πετρέλαιο προέρχεται από διυλιστήρια υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δορυφόρο που -όπως σημείωσε- δείχνουν πετρελαιοφόρα φορτηγά του Χαλιφάτου να διασχίζουν τα σύνορα με την Τουρκία. Κατήγγειλε δε ευθέως τον πρόεδρο Ερντογάν και την οικογένειά του για δοσοληψίες με τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα των μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου από το λαθρεμπόριο πετρελαίου έχουν μειωθεί σημαντικά. «Τα έσοδα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν περίπου τρία εκατ. δολάρια την ημέρα. Μετά από δύο μήνες ρωσικών αεροπορικών επιδρομών τα έσοδά τους είναι περίπου 1,5 εκατ. δολάρια την ημέρα» δήλωσε ο αντιπτέραρχος Σεργκέι Ρουντσκόι.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε φωτογραφίες βυτιοφόρων, βίντεο από αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου του Χαλιφάτου και χάρτες με λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του λαθραίου πετρελαίου. 

Περισσότερες αποδείξεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου τις προσεχείς ημέρες, είπε ο Ρουντσκόι.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι γνωρίζουν τρεις διαφορετικές διαδρομές από τις οποίες περνάει πετρέλαιο στην Τουρκία και τόνισαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν βοηθήσει στη μείωση του λαθρεμπορίου κατά 50%. 

Δορυφορικές εικόνες από εδάφη με κοιτάσματα πετρελαίου και βυτιοφόρα στη Συρία που είναι υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου:








Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατού (ΕΣΣ) δημοσιοποίησε συμβόλαια μεταξύ της Τουρκίας και του Ισλαμικού Χαλιφάτου για την προμήθεια πετρελαίου της πρώτης από το δεύτερο.

Στέλεχος του ΕΣΣ ανέφερε ότι έχει στα χέρια του απεικονίσεις των συμβολαίων, προφανώς φωτογραφίες τους, που αποδεικνύουν τις συναλλαγές Τουρκίας-ΙSIS και την αγορά πετρελαίου από τους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.

Ο Ερντογάν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο κερδίζει λεφτά από την πώληση πετρελαίου στην Τουρκία. Δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί «αμέσως μόλις αποδειχθούν αυτές οι κατηγορίες» και προκάλεσε τον Πούτιν να κάνει το ίδιο αν δεν τις αποσύρει.



Χάρτες με λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του λαθραίου πετρελαίου:


Οι ΗΠΑ εντείνουν τους βομβαρδισμούς στα διυλιστήρια που ελέγχει το ISIS

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς των πετρελαιοπηγών και διυλιστηρίων του Ισλαμικού Χαλιφάτου, δήλωσε την Τρίτη ο υποψήφιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας Έιμος Χόχστιν.

«Αυτό που βλέπετε τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια εντεινόμενη προσέγγιση που δεν αφορά απλώς περισσότερους βομβαρδισμούς, αλλά διαφορετικούς βομβαρδισμούς» είπε ο Χόχστιν στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.
Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στις περιοχές που κατέχουν στο Ιράκ και τη ΣυρίαΠερίπου το 43% του εισοδήματος του Ισλαμικού Χαλιφάτου από το πετρέλαιο έχει επηρεαστεί από τις επιθέσεις της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, επικεφαλής των επιτελείων άμυνας των ΗΠΑ, σε διαφορετική ομάδα του κογκρέσου.

Μια ομάδα από τη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται τώρα ο Χόχστιν στο Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με το Υπουργείο Άμυνας για να προσδιορίσουν στόχους. Σε προηγούμενες επιθέσεις ενάντια στο ISIS, οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάστηκαν σε κινητά διυλιστήρια και σημεία συλλογής πετρελαίου, για να διακόψουν την εισροή χρημάτων στους τζιχαντιστές, ανέφερε ο Χόχστιν.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει ο βομβαρδισμός πετρελαιοφόρων φορτηγών, εξήγησε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος από το πετρέλαιο το παίρνει το Ισλαμικό Χαλιφάτο από τα πρώτα στάδια ανεφοδιασμού. Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν το πετρέλαιο επίσης και για να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στην περιοχή που κατέχουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Χόχστιν έχει επίσης εργαστεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για να μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν. 

Εάν η Τεχεράνη ανταποκριθεί στην πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά και αρθεί το εμπάργκο, δήλωσε, η χώρα θα μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου «κατά σημαντικό ποσοστό και σχετικά γρήγορα», αν και δεν προβλέπεται να επανέλθει στα επίπεδα εξαγωγών που είχε πριν από το 2012 (2,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα) τόσο γρήγορα.


zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news