facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Μήνυμα Κομισιόν σε Ελλάδα και άλλες εννιά χώρες για εγγύηση καταθέσεων

Την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με την εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ζήτησε από την Ελλάδα και ακόμα εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εφαρμογή της επίμαχης ευρωπαϊκής οδηγίας για την καλύτερη προστασία των καταθετών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταδιακή δημιουργία του κοινού ευρω-ταμείου εγγύησης καταθέσεων, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει έως το 2024, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους κοινοτικούς κανόνες έπρεπε κανονικά να είχε ολοκληρωθεί έως τις 3 Ιουλίου 2015.

Πέραν της Ελλάδας, «ένοχοι» για καθυστέρηση στη νομοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.

Το σχεδιαζόμενο κοινό εγγυητικό ταμείο θα διασφαλίζει τις καταθέσεις όλων των αποταμιευτών στην ευρωζώνη έως το ποσό των 100.000 ευρώ, αποτρέποντας τις μαζικές εκροές καταθέσεων λόγω πανικού και τα φαινόμενα bank run που υπήρξαν στην Ελλάδα πριν την επιβολή των capital controls, τον Ιούνιο.

Το Βερολίνο όμως βλέπει τις προτάσεις της Επιτροπής – που στηρίζονται από την ΕΚΤ – ως μία απόπειρα μεταφοράς των υπέρμετρων ρίσκων που έχουν αναλάβει τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου στην πλάτη των γερμανών φορολογούμενων.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένος να κινηθεί ακόμα και δικαστικά για να εμποδίσει τα σχέδια των Βρυξελλών.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news