facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Διαγωνισμό για αποτεφρωτήριο προκηρύσσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή και την αγορά του κατάλληλου ακινήτου όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών, για το οποίο έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Γιάννης Μπουτάρης, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο του νομού Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, αποτελεί μία από τις κεντρικές προγραμματικές θέσεις που είχε διατυπώσει η “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ένα από τα κομβικά έργα που περιλαμβάνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε για την περίοδο 2014-2019.

Οι υπηρεσίες που εποπτεύονται από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά έχουν εδώ και καιρό ολοκληρώσει τη συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούνται για την επιλογή του καταλληλότερου ακινήτου. Το θέμα της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αγορά του οικοπέδου όπου θα αναγερθεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιδημάρχου Οικονομικών Γιούλης Ρανέλλα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΙΝΔΟΥ
Ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει υποδείξει ως καταλληλότερη περιοχή για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου αυτή της βιομηχανικής ζώνης της Σίνδου, γεγονός που τον έχει φέρει στο πρόσφατο παρελθόν σε οξύτατη αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Δέλτα Μίμη Φωτόπουλο.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση το πολύ σαράντα χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Συγχρόνως, θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που εξυπηρετείται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτνιάζει με μεγάλους οδικούς άξονες, όπως ενδεικτικά με την περιφερειακή ή την Εγνατία οδό. Το οικόπεδο θα πρέπει να είναι έκτασης τουλάχιστον τριών στρεμμάτων, ενώ το κτίσμα που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται ότι θα καλύψει επιφάνεια 1.000 τ.μ.

Το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού του αποτεφρωτηρίου έχει προεκτιμηθεί στο ύψος των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες αγοράς του ακινήτου, όπως έχει επισημάνει ο Γιάννης Μπουτάρης, θα καλυφθούν από δημοτικούς πόρους, ενώ η απόσβεση θα γίνει από τις εισπράξεις του αποτεφρωτηρίου, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα του τμήματος κοιμητηρίων. Η χρέωση για κάθε αποτέφρωση υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 500 έως 600 ευρώ.

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 έως 1.500 αποτεφρώσεις γίνονται ετησίως από γραφεία τελετών της Ελλάδας στη Βουλγαρία, με μεγάλο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό κόστος για τους συγγενείς. Στο εξωτερικό, για να αποτεφρωθεί, μεταφέρθηκε και η σορός του μεγάλου πρωταγωνιστή Μηνά Χατζησάββα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, η αποτέφρωση αποτελεί παγκοσμίως συνήθη τρόπο διαχείρισης των νεκρών. Στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου λειτουργούν ένα ή και περισσότερα αποτεφρωτήρια. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλούνται οι υπηρεσίες του κεντρικού δήμου, στην Αυστρία λειτουργούν έντεκα αποτεφρωτήρια, στο Βέλγιο δέκα, στην Τσεχία 28 και στη Δανία 34. Εκατόν είκοσι αποτεφρωτήρια λειτουργούν στη Γαλλία, 136 στη Γερμανία, 44 στην Ιταλία και 260 στη Μεγάλη Βρετανία.

makthes

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news