facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Δίκη Χρυσής Αυγής: Λιποθύμησε μάρτυρας αστυνομικός ενώ εξεταζόταν από την πρόεδρο

Τις αισθήσεις του έχασε ο μάρτυρας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Δ. Μπάγιος, που άρχισε να καταθέσει σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα η ακροαματική διαδικασία να διακοπεί για αύριο.

Ο αστυνομικός είχε σπεύσει στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μαζί με άλλους συναδέλφους του και είχε - όπως είπε στο δικαστήριο -  «ρόλο παρατηρήτη», καλύπτωντας τους άλλους συναδέλφους του, που είχαν σπεύσει στο σημείο της δολοφονίας εκείνο το βράδυ.

Με την έναρξη της κατάθεσής του, ο μάρτυρας άρχισε να δέχεται «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Μαρία Λεπενιώτη, σχετικά με τα όσα έλαβαν χώρα εκείνο το μοιραίο βράδυ. Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου, ο αστυνομικός άφηνε από τα λεγόμενά του να εννοηθεί ότι δεν ήταν σε θέση να διαφωτίσει πλήρως τα γεγονότα, καθώς όπως συχνά επαναλάμβανε, κοίταζε πίσω και όχι στο σημείο του εγκληματος, καθώς είχε «ρόλο παρατηρητή».
 
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που ακολούθησε: 
Μάρτυρας: Μας δώσανε σήμα για 50 άτομα που κατευθύνονται στη καφετέρια «Κοράλι». Η εντολή ήταν να πάμε στο σημείο. Ήμασταν 2- 3 χιλιόμετρα μακριά. Φτάσαμε και σταθμεύσαμε σχεδόν απέξω. 
Πρόεδρος: Προσέξατε αν κρατούσαν ρόπαλα;
Μάρτυρας: Προσωπικά όχι, οι συνάδελφοι είπαν πως είδαν. Εγώ είδα τρία - τέσσερα κράνη. 
Πρόεδρος: Είπατε πως είδατε γύρω στα 50 άτομα. Τι άλλο χαρακτηριστικό είχαν;
Μάρτυρας: Πολλοί από αυτούς ήταν σωματώδεις, μαυροντυμένοι και κοντοκουρεμένοι. 
Πρόεδρος: Πόσοι κρατούσαν κράνη; 
Μάρτυρας: Τρεις ή τέσσερις.
Πρόεδρος: Κρατούσαν ρόπαλα; 
Μάρτυρας: Δεν είδα, εγώ ήμουν παρατηρητής, κοιτούσα προς τα κάτω για να μην έρθει κανείς. 
Πρόεδρος: Δηλαδή, με το πού κατεβήκατε από τη μηχανή δεν μετακινηθήκατε; 
Μάρτυρας: Όχι, δεν πρόλαβα, έφυγαν. Ο συνάδελφος μας Τσολακίδης, μας είπε ότι κάποιος τον πλησίασε. 
Πρόεδρος: Δεν πήγατε να δειτε;
Μάρτυρας: Δεν πήγα, δεν λειτουργούμε έτσι, δεν κάνουμε πηγαδάκι. Κάποιος πρέπει να παρατηρεί. 
Πρόεδρος: Άλλες μηχανές υπήρξαν; 
Μάρτυρας: Άλλη μια ομάδα. Εγώ τους αντιλήφθηκα πριν σταθμεύσουμε στο μαγαζί. Σταθμεύσαμε στην Κεφαλληνίας. 
Πρόεδρος: Τι άλλο είδατε στο χώρο;
Μάρτυρας: Είδα πέντε με έξι άτομα έξω από την καφετέρια, που μάλλον ήταν άσχετοι. 

«Ο ρόλος ο δικός μου ήταν να είμαι παρατηρητής, μεταξύ μας το κανονίζουμε αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουμε από την εκπαιδευσή μας. Πάντα πρέπει να υπάρχει ένας παρατηρητής, πρέπει να προστατεύει την ομάδα των συναδέλφων του», είπε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός και τότε η πρόεδρος άρχισε να τον ψέγει για τον τρόπο που ενήργησε εκείνο το μοιραίο βράδυ.
Πρόεδρος: Το τι είπε ο άνθρωπος που μίλησε με τον συνάδελφό σας Τσολακίδη, πότε το μάθατε; 
Μάρτυρας: Μας το είπε μετά ο Τσολακίδης. Μας είπε ότι κάτι αναρχικοί τσακώθηκαν με αναρχικούς. Εγώ αναρχικούς δεν είδα. 
Πρόεδρος: Αυτά τα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στην Π. Μελά τι έκαναν; 
Μάρτυρας: Μας κοιτούσαν. 
Πρόεδρος: Τι εντύπωση σας έδωσαν;
Μάρτυρας: Σύμφωνα με το σήμα που μας δόθηκε, καταλάβαμε ότι κάτι θέλουν να κάνουν στην καφετέρια. Έτσι μου είπαν, δεν άκουσα το σήμα. Με το πού τελειώσε η κουβέντα άρχισαν να φεύγουν. 
Πρόεδρος: Πήγε κανένας προς το μέρος τους;
Μάρτυρας: Από τη δική μου ομάδα όχι, από την άλλη δεν ξέρω τι έκαναν, κοίταγα πίσω, υπάρχει ο ρόλος παρατηρητή. 
Πρόεδρος: Τι άλλο θυμάστε; 
Μάρτυρας: Άρχισαν να φεύγουν βρίζοντας...
Πρόεδρος: Τι έλεγαν; 
Μάρτυρας: Ελάτε εδω κότες, θα σας... Είχαν στραφεί προς την Τσαλδάρη και τα έλεγαν αυτά. 
Πρόεδρος: Από τη στιγμή που ξεκίνησαν να τρέχουν, εσείς τι κάνατε;
Μάρτυρας: Ξεκίνησα να τρέχω, όπως και άλλοι συνάδλεφοι.
Πρόεδρος: Σε σχέση με τα εξελισσόμενα γύρω σας; Για το τι συμβαίνει στους πολίτες, την προστασία των οποίων εσείς είχατε αναλάβει; Αστυνομικός είστε έχετε κληθεί για ένα περιστατικο με 50 άτομα...Ήσασταν ο έβδομος στην ομάδα και τρέχατε τελευταίος. Τι νόμιζατε, ότι πήγατε να προστατεύσετε το «Κοράλι»; Κάνατε τι δηλαδή; Τρέχατε πίσω από τους συναδέλφους; Γιατί, μήπως συμβεί κάτι πίσω από τους συναδέλφους σας;  Φοράγατε μήπως κράνος; 
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι, δεν είμαι σίγουρος. 
Πρόεδρος: Βέβαια, δεν έχετε υποχρέωση ούτε να θυμάστε, ούτε να παρατηρείτε... Αστυνομικός είστε άλλωστε... Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά; 
Μάρτυρας: Τότε ήμουν ένα χρόνο στη δουλειά.
Πρόεδρος: Φωνάξατε, να πείτε ότι εδώ βρίσκονται τόσα άτομα; Να καλέσετε ενισχύσεις κάτι; 
Μάρτυρας: Φαντάστηκα ότι ο επικεφαλής θα έχει καλέσει. Η δουλειά να καλέσει ενισχύσεις είναι του διαβιβαστή. 

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο αστυνομικός ανέφερε: «Είδα τους συναδέλφους μου να κρατάνε το Φύσσα και άκουσα που τους είπε ο Φύσσας: "Όχι εμένα ρε παιδιά με μαχαίρωσε", κάτι τέτοιο. Είδα 5-6 άτομα να φεύγουνε τρέχοντας. Ήταν μαυροφορομένοι, κοντοκουρεμένοι. Εκ των υστέρων έμαθα ότι τσακώνονταν».
 
Πρόεδρος: Το θέμα είναι τι είδατε εσείς. Γιατί είναι πολύ περιορισμένο το τι είδατε και τι ακούσατε. Δεν συνάδει το «δεν είδα», «δεν παρατήρησα» με αστυνομικό που έχει σπεύσει στο σημείο. Όταν φτάσατε τι προσφέρατε εσείς ως αστυνομικός; Φωνάξατε αστυνομία; 
Μάρτυρας: Όχι φωνάξανε οι άλλοι...
Πρόεδρος: Έτσι το βλέπετε; 

Στο σημείο αυτό, ο αστυνομικός ζήτησε διακοπή της διαδικασίας για πέντε λεπτά, αίτημα που έγινε δεκτό από την πρόεδρο, και αποχορώντας από τη δικαστική αίθουσα ο μάρτυρας κατέρρευσε. Τότε, η πρόεδρος ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για αύριο. Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών διαπιστώθηκε πως ο αστυνομικος είχε υψηλή πίεση και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το προσωπικό ασθενοφόρου, που βρίσκεται στο χώρο.

Νωρίτερα, πριν την έναρξη της κατάθεσης του μάρτυρα, με την έναρξη της δίκης, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης σχολίασαν την κατάθεση της αστυνομικού, επίσης της ομάδας ΔΙΑΣ, που προηγήθηκε, Αγγελικής Λεγάτου. Οι συνήγοροι πολιτικης αγωγής αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της μαρτυρικής κατάθεσης της αστυνομικού και τόνισαν πως η μάρτυρας «κινήθηκε στη λογική που κινήθηκαν όλοι οι αστυνομικοί». «Τι τελικά αναδείχθηκε από τη συγκεκριμένη μαρτυρία η ανεπάρκεια  ή η πλήρης απραξία της αστυνομίας;» ανέφερε η πολιτική αγωγή. «Κάτι δεν μας είπε η κ. Λεγάτου... Δεν συνελήφθη κανένας άλλος εκτός του Ρουπακιά. Η μάρτυρας έκρινε πως μόνο το μαχαίρωμα ήταν σοβαρό και όχι οι ροπαλοφόροι», είπαν οι συνήγοροι ενώ δεν άφησαν ασχολιάστο και το χαρακτηρισμό, από τη μάρτυρα, του φονικού όπλου ως «μαχαιράκι».

Αντίθετα, στις τοποθετήσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων χαρακτήρισαν αξιόπιστη τη μάρτυρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν οι αστυνομικοί είναι αναξιόπιστοι τότε θα ήταν καθημερινό  φαινόμενο η δικαστική πλάνη». Μάλιστα, οι συνήγοροι υπεράσπισης επανέφεραν το αίτημα για αυτοψία στον τόπο της δολοφονίας αλλά και για κατ'  αντιπαράσταση εξέταση των αυτοπτών μαρτύρων με τους αστυνομικούς. 


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news