facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Τσακαλώτος: Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα και εκτός

Με ένταση επί της κατεπείγουσας διαδικασίας ξεκίνησε η συζήτηση του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τετάρτη, που κλείνουν τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, που θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

«Αν δεν εκταμιευτεί πριν από 1.1.2016 η δόση θα επιστραφεί στον ESM. Δεν τα χάνουμε ακριβώς αλλά πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή μια διαδικασία», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση έγινε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μέχρι την Τετάρτη που κλείνουν τα κοινοβούλια πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση του ποσού».

«Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και μέσα και εκτός» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πέραν αυτού, τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υποστήριξαν ότι το θέμα του ΑΔΜΗΕ και του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έχει αποσυνδεθεί από το συγκεκριμένο πακέτο προαπαιτούμενων και θα επανέλθει μετά την εξέταση των ελληνικών προτάσεων από τους Θεσμούς.

Επί της κατεπείγουσας διαδικασίας συμφώνησαν μόνο οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης είπε πως «μέχρι τώρα - από τον Ιανουάριο του 2015- είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που δεν έχουν έρθει με την διαδικασία του κατεπειγόντως», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει το νομοθετικό έργο σε «τραγέλαφο». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για ποιο λόγο ενέταξε στο νομοσχέδιο διατάξεις που δεν εντάσσονται στην λίστα των προαπαιτούμενων, όπως είναι η συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων.

Από την πλευρά της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Τσακαλώτο ως «υπουργό Οικονομικών, τζόκερ και κατεπείγοντος», ενώ επισήμανε προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι «θα είστε συνένοχοι για όσα θα ψηφίσετε». Τέλος, ζήτησε να κληθούν φορείς και εκπρόσωποι δανειοληπτών για να τοποθετηθούν.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος «καυτηρίασε» τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «τώρα επιχειρούν να πάρουν την θέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση», ενώ παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα φέρει με την μορφή τροπολογιών τα ζητήματα του ΑΔΜΗΕ και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Ο Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) μίλησε για «θέατρο του παραλόγου» και υποστήριξε ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων έχουν παρεισφρήσει «ρουσφέτια».

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με το κατεπείγον προκειμένου «να ακούσει ο λαός αλήθειες».

«Για να δούμε κατά πόσο θέλουμε η νέα χρονιά να μας βρει με το ένα πόδι μπροστά στην ανάπτυξη», ανέφερε.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Σταθάκης είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί διατάξεις για το ΕΣΠΑ και τους αυτοκινητροδρόμους που πρέπει να νομοθετηθούν έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τα δύο ζητήματα (ΑΔΜΗΕ και ταμείο αποκρατικοποίησης) έχουν αφαιρεθεί από την παρούσα λίστα προαπαιτούμενων είπε ότι «πρέπει να υπάρξει στρατηγική έκθεση για τις βασικές αρχές του ταμείου» και σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα υπάρξει το σχετικό νομοσχέδιο. Προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να ενημερώσει τη Βουλή σε άλλη συνεδρίαση για το στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την έκθεσή της με την οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα ενέργειας.

«Καταθέσαμε το σχέδιό μας όπως είχε συμφωνηθεί», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι αναμένεται η απάντηση των Θεσμών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news