facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν κυβέρνηση και τρόικα για το ασφαλιστικό

Αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις δύο κεντρικές πολιτικές επιλογές της, ήτοι την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον 2 μονάδες και την εφαρμογή της εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, δηλώνει η κυβέρνηση, που αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να καταθέσει τις οριστικές της προτάσεις προς τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στον αντίποδα, οι θεσμοί που όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντ. Κοστέλο, δεν έχουν ενημερωθεί για την ελληνική πρόταση, φαίνεται πως απορρίπτουν επί της αρχής την αύξηση των εισφορών και επιμένουν στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την εθνική σύνταξη παράλληλα με μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών παροχών, προκειμένου να δημιουργηθούν στην εγχώρια αγορά εργασίας ισχυρότερα κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας.


Οι διεργασίες, τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και μεταξύ Ελλάδας - δανειστών σε τεχνικό επίπεδο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως πιέζεται περισσότερο από τους θεσμούς να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πριν από τα Χριστούγεννα. Στόχος είναι να προωθηθεί στη Βουλή ένα «ήπιο» ασφαλιστικό, χωρίς περικοπές κύριων συντάξεων και το βάρος να πέφτει στην αλλαγή της δομής του νέου συστήματος και αιχμή τις ενοποιήσεις Ταμείων, και όχι τη δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία θεωρούν πως επιτυγχάνεται, βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού για το 2016.


Είναι χαρακτηριστική η δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Εργασίας, ότι από τη συμφωνηθείσα περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης αναζητούνται πλέον 300 εκατ. ευρώ, τα οποία η ελληνική πλευρά προτίθεται να καλύψει με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% για να μην αναγκαστεί να μειώσει κύριες συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως το 50% των νοικοκυριών στηρίζεται από τη σύνταξη κάποιου συνταξιούχου, κάτι που φαίνεται πως ακούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι δανειστές. Στον αντίποδα, έστω και σιωπηρά, η κυβέρνηση παραδέχεται την ήττα της στο θέμα των επικουρικών, καθώς οι προωθούμενες περικοπές βασίζονται στη δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ήτοι ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό που διαφέρει από τις περικοπές της Ν.Δ., είναι πως αυτή τη φορά δεν θα είναι οριζόντιες, θα κυμαίνονται από 2% για τις επικουρικές συντάξεις που είναι άνω των 150-160 ευρώ και μπορεί να ξεπερνούν το 25% γι’ αυτές άνω των 400 ευρώ, ενώ θα επιδιωχθεί να συνδυασθούν με μερική αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα (0,5 για εργοδότες και 0,5 για εργαζομένους).

Δύσκολη μάχη αναμένεται να δοθεί σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο στόχο της μείωσης των συνταξιοδοτικών δαπανών, καθώς όπως φαίνεται και από τη χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. με άμεση συνέπεια στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται στρέβλωση στη σχέση παροχών - εισφορών και αντικίνητρα για την παραμονή στην αγορά εργασίας. Στον αντίποδα, η Ελλάδα προτείνει «ρήτρα ανάπτυξης» βάσει της οποίας θα επανακαθορίζεται το ύψος της τελικής παροχής.



«Κλειδί» στη διαπραγμάτευση θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης που θα καθορίσει η κυβέρνηση, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί το ύψος των μελλοντικών συντάξεων. Οι δανειστές απαιτούν να μην υπερβαίνει το 55% ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να μην πέσει κάτω από 60%-65%, όπου βρίσκεται σήμερα. Μάλιστα, έχοντας στη διάθεσή της παλαιότερα από τα χθεσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως υποστηρίζει σε τεχνικό επίπεδο ότι, ενώ το 2008 το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν στο 95%, πλέον, εξαιτίας των μειώσεων έχει υποχωρήσει στο 55% για τις κύριες συντάξεις.

Κλειδωμένες θεωρούνται οι ενοποιήσεις των κύριων Ταμείων σε έναν εθνικό φορέα με ενιαιοποίηση κανόνων για εισφορές - παροχές.

Τα βασικά σημεία του νόμου–πλαισίου που προτίθεται να προωθήσει εντός Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, με στόχο να τον εξειδικεύσει στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις, πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στον νέο πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γ. Βερνίκο. Στη συνέχεια, αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο διεθνών επαφών σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για εργασιακά και ασφαλιστικό.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news