facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Από την Ειδομένη στο Φάληρο: Η κάθοδος των μεταναστών στην Αθήνα

Στο κλειστό γήπεδο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο έφτασε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Παρασκευής ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε δεκάδες μετανάστες από την Ειδομένη, ενώ αναμένονται να καταφτάσουν και άλλα τις επόμενες ώρες.




Την απόφαση να μεταφερθούν στην Αθήνα οι μετανάστες φαίνεται να έλαβε η κυβέρνηση ως ένα μέτρο να εκτονωθεί το τεταμένο κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Ειδομένη μετά και τον θάνατο 22χρονου μαροκινού οικονομικού μετανάστη από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. 

Νωρίτερα την Παρασκευή, επικράτησε ένταση όταν μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ μαζί με πρόσφυγες και οι δυνάμεις Ασφαλείας της ΠΓΔΜ τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πετροπόλεμος και να σημειωθούν μικροεπεισόδια. 

Σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, τόνισε πως «η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη 4.000 άτομα».

«Αν δε γίνει επιλογή από Αθήνα το πρόβλημα δε λύνεται. Έρχονται εδώ με τα λεωφορεία εθνικότητες που δεν περνάνε τα σύνορα. Όταν φτάνουν εδώ θέλουν να φύγουν. Κι αφού δεν τους αφήνουν να περάσουν εκ των πραγμάτων δημιουργούνται προβλήματα κι υπάρχουν εντάσεις», επισημαίνει.

«Η τοπική κοινωνία φοβάται. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει πολλές ημέρες εδώ κι έχουν εξαντληθεί οικονομικά. Έχουν γίνει και ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες γιατί έστησαν τις σκηνές τους σε χωράφια που είχαν σπαρθεί. Στα επεισόδια προ δυο ημερών έγιναν ζημιές και στις σκηνές των ΜΚΟ που έδιναν ρούχα και τρόφιμα. Εγινε πλιάτσικο κανονικό», τονίζει, ακόμη, ο δήμαρχος Παιονίας.
 
Υπενθυμίζεται πως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, που ως ένδειξη διαμαρτυρίας είχαν αποκλειστεί από Ιρανούς γιατί δεν επιτρέπονταν η διέλευσή τους, άνοιξαν το βράδυ της Πέμπτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας πρόσφυγες και μετανάστες να συνωστιστούν και πάλι μπροστά από το συρματόπλεγμα, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση. 

Από το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής, με βάση στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν περάσει στη γειτονική χώρα περίπου 1.100 άτομα. Την ίδια ώρα, άλλοι 1.775 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν την Παρασκευή από το Αιγαίο στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, το πλοίο Αριάδνη μετέφερε 985 άτομα από Μυτιλήνη και 790 από Χίο.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news