facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοι θα λάβουν διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στο Ε9 και τους οδήγησαν στη βεβαίωση υψηλότερου ή χαμηλότερου ΕΝΦΙΑ από αυτόν που πραγματικά τους αναλογούσε θα έχουν πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet πρόκειται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών και οι διορθώσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Τα κυριότερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι στο Ε9 και οδήγησαν στην βεβαίωση υψηλότερου ΕΝΦΙΑ από τον προβλεπόμενο είναι:

-η λανθασμένη δήλωση κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που είχε σαν αποτέλεσμα να μην τους δοθεί η έκπτωση του 20% που χορηγείται σε αυτήν την κατηγορία των ακινήτων. Πολλοί φορολογούμενοι, αν και έκαναν ακριβώς ότι και πέρυσι, δηλαδή πληκτρολόγησαν τη λέξη "κενό" στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων (Ε2) δεν πήραν την έκπτωση. Ο λόγος; Υπήρχε προσυμπληρωμένη ένδειξη "κενό" στο Ε2 την οποία έπρεπε να επιλέξουν. Κανείς, όμως, δεν είχε κάνει τη σχετική ενημέρωση και πολλοί έκαναν ότι και πέρυσι. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κάνουν τη διόρθωση ή αν θα γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση.

-λανθασμένη δήλωση επιφάνειας, σε ακίνητα στα οποία έχει τακτοποιηθεί ο ημιυπαίθριος χώρος. Η επιφάνεια του ημιυπαίθριου θα πρέπει να δηλωθεί κανονικά ως επιφάνεια κύριας χρήσης.

-λανθασμένη δήλωση της επιφάνειας του οικοπέδου στα ακίνητα που δεν διαθέτουν οριζόντια ιδιοκτησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναγραφεί και η επιφάνεια του συνολικού οικοπέδου στη γραμμή ενός από τα δικαιώματα που υπάρχουν στο ακίνητο και δηλώνονται από τον ιδιοκτήτη.

Να σημειωθεί ότι οι διορθώσεις στο Ε9 είναι απαραίτητες σε πολλές περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων. Στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων θα πρέπει να εκδοθεί από την πλευρά του πωλητή πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το οποίο βεβαιώνει ότι έχουν καταβληθεί ο φόροι ακινήτων που βαρύνουν το ακίνητο κατά την τελευταία πενταετία. Το πιστοποιητικό εκδίδεται ηλεκτρονικά, ωστόσο, στις περιπτώσεις λαθών θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ η οποία επίσης γίνεται ηλεκτρονικά αλλά ακόμη η σχετική δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη.

e-forologia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news