facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Μόνος ο Τσίπρας σε προαπαιτούμενα, ασφαλιστικό και αγροτικό

Χαμηλό αναμενόταν και έτσι τελικά ήταν το εμπόδιο του προϋπολογισμού για την κυβέρνηση. Το σχέδιο για το 2016 εγκρίθηκε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαρροή από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά η «γεύση» που άφησε ήταν μάλλον προς το… πικρό: η πολυπόθητη και συνεχώς επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση συναίνεση απομακρύνθηκε κι άλλο, κάτι που σημαίνει ότι και στις επόμενες δύσκολες δοκιμασίες, κυρίως στην έγκριση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων με τα 13 μέτρα, αλλά και στο ασφαλιστικό και αγροτικό, ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πάει μόνος του.

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά πρωτίστως το γεγονός ότι η πλειοψηφία αποδείχθηκε συμπαγής σε αυτή την ψηφοφορία, που θεωρείται πάντα και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ προσπαθεί να ερμηνεύσει και εξετάσει πώς μπορεί να κινηθεί η αντιπολίτευση στα επόμενα στάδια.

Η αντιπολίτευση τήρησε ιδιαίτερα σκληρή και επιθετική στάση για την κυβέρνηση κατά την πενθήμερη συζήτηση με αποκορύφωμα τη σύγκρουση των αρχηγών το βράδυ του Σαββάτου, απογοητεύοντας προς το παρόν τουλάχιστον τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου. Το μέτωπο της αντιπολίτευσης ήταν καθολικό, με την κυβέρνηση να είναι εντελώς απομονωμένη σε αυτή τη φάση.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να συμβιβάζεται με την ιδέα ότι δεν θα έχει την παραμικρή συναίνεση σε κρίσιμα θέματα και κυρίως στο ασφαλιστικό. «Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις και θα τις υπερασπιστούμε μόνοι μας» τόνισε σε κάποια στιγμή, προσθέτοντας ότι «σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις μόνοι μας είμαστε, με τον ελληνικό λαό να μας στηρίζει. Θα τις υπερασπιστούμε κόντρα σε ένα πολιτικό σύστημα και ένα καθεστώς που επέλεξε να μην συνδράμει την εθνική προσπάθεια».

Σε άλλο σημείο βέβαια και ξεχνώντας ότι ο ίδιος δεν παρείχε τα προηγούμενα χρόνια και σε κανένα θέμα την παραμικρή συναίνεση, σημείωσε ότι «σε ζητήματα εθνικής ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια», για να εξοργίσει έτσι ακόμα περισσότερο την αντιπολίτευση, που παρακολουθούσε ενεή.

Με τη ΝΔ έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει η παραμικρή επαφή αυτή την περίοδο, ούτε και επιθυμεί ή επιδιώκει κάτι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Με το ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και στη συζήτηση του προϋπολογισμού, το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ, οι σχέσεις διαρκώς και πιο τεταμένες και η οποιαδήποτε προσέγγιση στο μέλλον μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι απίθανη. Αλλά και με το Ποτάμι, που φαίνεται να υπάρχουν κάποια «σήματα καπνού», το κλίμα δεν βελτιώνεται, ενώ από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης επιμένει σε όλους τους τόνους για την ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης, δίνοντας την αίσθηση ότι και ο ίδιος κόβει εσκεμμένα τις γέφυρες της όποιας συνεννόησης σε «διμερές επίπεδο», του κόμματός του με την κυβέρνηση.

Πάντως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει σε αυτή τη φάση να περιμένει τίποτα από την αντιπολίτευση και γι’ αυτό υιοθετεί όλο και οξεία στάση απέναντί της, βασίζοντας την πολιτική και επικοινωνιακή του στρατηγική, στην ανάδειξη των ευθυνών που έχουν οι «προηγούμενοι» και για τη σημερινή κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό ότι λιγότερο αναφέρθηκε στα έργα της δικής του κυβέρνησης και περισσότερο στις ευθύνες της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας, μένοντας πιστός στο δόγμα «η κόλαση είναι οι άλλοι» ή «ευθύνονται πάντα οι άλλοι».

Μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «τα τελευταία 6 χρόνια εφαρμόστηκε μια ακραία πολιτική υποτίμησης. Στόχος ήταν η εκκαθάριση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μειώθηκαν με κυβερνητική απόφαση μισθοί, διευρύνθηκαν οι αντεργατικές πρακτικές. Στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης διεπράχθησαν εγκλήματα κατά του κοινωνικού κράτους, των νοσοκομείων που κρέμονται σε μια κλωστή, των πανεπιστημίων, εργαζομένων και συνταξιούχων». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η πολιτική που εφαρμόστηκε δεν ήταν ατύχημα ή λάθος. Ήταν σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Το σχέδιο αυτό αμφισβητήσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Στόχος μας είναι ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός με στήριξη της απασχόλησης και δίκαιη φορολόγηση. Ομως, αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν ανατροπή συσχετισμών, όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και στο σύνολο της ΕΕ και δεν αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα συγκρουστεί ξανά εάν είναι να υπερασπίσει τους αδύνατους.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news