facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ζητούν από συνταξιούχους να επιστρέψουν απολαβές 5 ετών

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας έχουν προγραμματίσει οι συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, διεκδικώντας λύσεις σε μια σειρά από ασφαλιστικά παράδοξα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι λόγω της κατακερματισμένης και πολλές φορές αλληλοκαλυπτόμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τουλάχιστον 150 γυναίκες συνταξιούχοι της Εμπορικής, επειδή δεν ενημερώθηκαν για την αλλαγή της νομοθεσίας σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ (ως διάδοχα ταμεία του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ της Εμπορικής), βρίσκονται αντιμέτωπες με το εξής πρόβλημα: Το ΕΤΕΑ, χωρίς ενημέρωση, τους ζητεί αναδρομικά αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις 5 ετών, τις οποίες λάμβαναν από το επικουρικό, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν λόγω αλλαγής της νομοθεσίας από το ΙΚΑ.

Το ΙΚΑ, που επίσης δεν τις ενημέρωσε ότι έπρεπε να ασφαλιστούν σε αυτό και όχι στο ΕΤΕΑ, δεν καταβάλλει αναδρομικά συντάξεις. Στην πράξη, οι συγκεκριμένες συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την αδυναμία του ΕΤΕΑ και του ΙΚΑ να συνεννοηθούν.

Όπως καταγγέλλει ο σύλλογος συνταξιούχων, το ΕΤΕΑ δεν ενημέρωσε τις συνταξιούχους ότι δικαιούνται πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ και θα πρέπει να πάρουν το ποσό της κύριας σύνταξης από το Ίδρυμα και το ΕΤΕΑ να περιοριστεί στην καταβολή της επικουρικής σύνταξης. Έτσι, οι εν λόγω ασφαλισμένες δεν έκαναν αίτηση λήψης κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ λόγω συγγνωστής αμέλειας καθώς δεν ήταν ενήμερες για τις αλλαγές του νόμου 3863/10 και σαφώς χωρίς δόλο αφού δεν προκύπτει κανένα όφελος.

Θα έπαιρναν τη σύνταξη από το ΙΚΑ αντί για το ΕΤΕΑ...

Οι καταβληθείσες συντάξεις, που κατά περίπτωση ανέρχονται ακόμη και σε 60.000 ευρώ, παρακρατούνται τώρα από το ΕΤΕΑ καίτοι, για το ίδιο διάστημα, το ΙΚΑ δεν χορηγεί (αναδρομικά) συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βρει λύση ώστε να μην τιμωρούνται οι εν λόγω ασφαλισμένες και να γίνει συμψηφιστική εγγραφή μεταξύ των δύο ταμείων (που είναι οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου).

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής διαμαρτύρονται επίσης γιατί η (προηγούμενη) διοίκηση του ΕΤΕΑ επέβαλε μείωση 5,2% στο σύνολο των συντάξεών τους από 1/7/2014, καίτοι η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε στις επικουρικές συντάξεις. Ως γνωστόν το ΕΤΕΑ, ως διάδοχος του ΤΕΑΠΕΤΕ, δίνει πλήρεις παροχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) μέχρι τη συμπλήρωση των συμβατικών ορίων ηλικίας και τη λήψη της κύριας από το ΙΚΑ.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, όταν επιβάλλονταν οι (ξεχωριστές) περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ορίσθηκε ότι η μισή σύνταξη υπολογίζεται ως κύρια και η άλλη μισή ως επικουρική (αν και θα έπρεπε το 20% της συνολικής σύνταξης να θεωρείται επικουρική).

Αλλά το ΕΤΕΑ συνεχίζει να επιβάλλει, ακόμη και σήμερα, την παρακράτηση του 5,2% επί ολόκληρου του ποσού, αυθαιρετώντας για μια ακόμη φορά.

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής διοργανώνουν σήμερα, στις 10:30 το πρωί, συγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου (Γ' Σεπτεμβρίου 8) και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά τους.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news