facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Με «δώρο» στις επιχειρήσεις η σύνδεση POS και ταμειακών μηχανών με την εφορία

Υποχρεωτική δια νόμου θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους η εγκατάσταση και διασύνδεση των συστημάτων πληρωμής καρτών στις επιχειρήσεις, ώστε να δέχονται πληρωμές με κάρτες.

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με το σχέδιο ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών με την εφορία, έχει στόχο να παρακολουθείται η έκδοση αποδείξεων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα μπαίνουν οι εισπράξεις θα μένει ακατάσχετος, για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα λειτουργίας η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Η προστασία αυτή θα είναι το μεγάλο κίνητρο προκειμένου να αποδεχτούν οι επιχειρηματίες τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Μέχρι σήμερα πολλοί επιχειρηματίες δεν δέχονταν να τοποθετήσουν συσκευές πληρωμών με κάρτες (POS) επειδή χρωστούν στο δημόσιο και φοβούντο πως θα τους γινόταν άμεσα κατάσχεση από την εφορία ή το ΚΕΑΟ για οφειλές στο ΙΚΑ κλπ. Προτιμούσαν τις πληρωμές με μετρητά για να κρατούν το χρήμα στο χέρι και να εξυπηρετούν τις αναγκες της επιχείρησης ή προσωπικές τους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης όμως προβλέπει ότι ο τραπεζικός λογαριασμός αυτός όπου θα μπαίνουν οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα μένει ακατάσχετος. Άρα φεύγει ο φόβος της κατάσχεσης.

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να καταστεί υποχρεωτική σταδιακά η επέκταση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των πολιτών με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν:

α) Yποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα υποβάλουν δηλώσεις έναρξης δραστηριοτήτων από την 1η-1-2016 και μετά.

β) Σταδιακή επέκταση των μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS) σε όλες τις υφιστάμενες μέχρι 31-12-2015 επιχειρήσεις, ακόμη και σε όσες έχουν ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» ή απλώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.

γ) Θεσμοθέτηση ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Στον λογαριασμό αυτό θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών των πελατών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα διεκπεραιώνονται από το διαδίκτυο (με e-banking).

δ) Από τον επαγγελματικό λογαριασμό αυτό θα εξέρχονται ως έξοδα όλες οι επαγγελματικές δαπάνες της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία π.χ. για πληρωμές προμηθευτών, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, μισθοδοσίας κ.λπ., οι οποίες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών είτε με ειδική κάρτα είτε διαδικτυακά (με e-banking).

ε) Ο λογαριασμός αυτός θα μένει ακατάσχετος.

Μιλώντας εξάλλου σε εκδήλωση του ΣΕΒ ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε χθες και ότι:

- Το νέο σύστημα για υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες σχεδιάζεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (πχ στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου) και σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ).
- Το σύστημα αυτό θα προβλέπει κίνητρα, δώρα αλλά και επιβραβεύσεις.
- Για τα νοικοκυριά, η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο.
- Θα τεθούν όρια ηλικίας, πάνω από τα οποία δεν θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
- Για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν από την αρχή πλήρη χρήση του συστήματος αυτού θα προβλέπεται επιβράβευση με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι μειώσεις αυτές όμως θα ισχύσουν σταδιακά σε βάθος χρόνου, από τα επόμενα έτη.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news