facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Die Welt: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2034

Δυσοίωνες εκτιμήσεις, που απέχουν μακράν από τις προβλέψεις ανάκαμψης της Κομισιόν και του ΔΝΤ, περιλαμβάνει για την Ελλάδα παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η έρευνα, της γερμανικής εταιρίας Prognos, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2034 και προβλέπει εκτίναξη του χρέους στο 245% έως το 2022.

Οι αναλυτές της Prognos προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνώνεται με μέσο ποσοστό 0,8% ετησίως έως τις αρχές του 2020 και βλέπουν την ανεργία να παραμένει στα ύψη, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας Μίκαελ Μπέμερ προειδοποιεί ότι χωρίς κούρεμα του χρέους, δεν θα υπάρξει πραγματική ανάκαμψη.

«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη», αναφέρεται την έκθεση και, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο «δεν θα επέλθουν άλλα σοκ και η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».

«Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%», τονίζεται ακόμη στην έκθεση, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos Μίκαελ Μπέμερ δηλώνει ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις, ο ίδιος υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά, έως ότου οι Έλληνες επιστρέψουν στα προ Μνημονίων επίπεδα. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος», σημειώνει.

Η Prognos εκτιμά ότι μόνο μετά τη δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της κρίσης. Έως ότου, δε, το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό, θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news