facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

«Deadline» από Μοσκοβισί: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή, Γιώργο Χουλιαράκη, είχε ο κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, για να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσακαλώτο.


Ο κ. Μοσκοβισί διεμήνυσε ότι πρέπει πάση θυσία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα να ευημερεί και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ μίλησε για αλληλεγγύη της Κομισιόν προς την Ελλάδα



«Πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα έως το Eurogroup της Δευτέρας» τόνισε, θέτοντας ουσιαστικά ένα όριο μόλις έξι ημερών, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, για να προσθέσει: «Αυτή την στιγμή οι υπουργοί του Eurogroup περιβάλλουν με εμπιστοσύνη την Ελλάδα».

«Έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στα πρώτα προαπαιτούμενα, οι ελληνικές προτάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να φτάσουμε τις επόμενες μέρες στα δεύτερα προαπαιτούμενα και στις δόσεις. Θα έχουμε συνεργασία για να φτάσουμε σε συμφωνία έως τη Δευτέρα» είπε.



«Υπάρχουν τρία-τέσσερα εκκρεμή ζητήματα προς διευθέτηση. Εγώ πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας θα επιλυθούν. Αν δεν επιλυθούν, θα είναι πιο δύσκολη η συμφωνία» είπε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί, ενώ μίλησε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας: «Είναι σύνθετο θέμα. Στόχος είναι η θωράκιση των καταθετών. Έγινε ένα πρώτο βήμα αυτό το Σαββατοκύριακο, η προσπάθεια συνεχίζεται».

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, σκεφτόμαστε μόνο την επιτυχία» είπε ακόμη ο Γάλλος Επίτροπος, ενώ, μιλώντας για το χρέος, σημείωσε: «Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα success story. Όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε και το χρέος. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, που θα είναι πολιτικά αποδεκτό και από τις άλλες κυβερνήσεις. Η Κομισιόν θα ακούσει και τις προτάσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και θα προτείνει λύσεις».



Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου: «Οδικός χάρτης της κυβέρνησης είναι πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση, μετά να κλείσει η αξιολόγηση και μετά το χρέος. Αν υπάρχει καλή πίστη, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup.Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους δανειστές πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και σε συνθήκες ύφεσης υπάρχουν πράγματα που γίνονται και πράγματα που δεν γίνονται. Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση. Αν υπάρχει καλή πίστη, υπάρχουν πολλές θετικές λύσεις. Αν δεν υπάρχει πίστη, τότε υπάρχουν αντεπιχειρήματα για οποιαδήποτε λύση».

Η συνάντηση με Τσίπρα και το μήνυμα συμβιβασμού
Νωρίτερα, τη διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να βρουν ένα σημείο συμβιβασμού με την Ελλάδα εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ό,τι χρειάζεται στους Έλληνες για την επιτυχία του προγράματος. Μαζί οικοδομούμε την εμπιστοσύνη η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Είμαστε στο πλευρό της Αθήνας» δήλωσε ο Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. 



Ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι στο «τραπέζι» με τον πρωθυπουργό τέθηκαν όλα τα ζητήματα ανάμεσα στα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να ολοκληρωθεί και το «καυτό» θέμα των κόκκινων δανείων, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερα. 

Τόνισε πάντως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων είναι να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «προέχει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ασχοληθούμε με το θέμα του χρέους». Το χαρακτήρισε πάντως «εφικτό και ρεαλιστικό».



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπλέον, κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν πως, στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.



Τέλος, «ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για τη μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», όπως υπογράμμιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news