facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ήλθον, είδον και απήλθον

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας όσον αφορά στη σύνδεση του προσφυγικού με τη δημοσιονομική χαλάρωση -κάτι το οποίο επιθυμεί διακαώς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς γίνονται ολοένα και πιο αισθητά τα αποτελέσματα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο. 

Ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «δίκαιο» το ελληνικό αίτημα για την προστασία της α’ κατοικίας, το οποίο συνδέεται στενά με το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, δίνοντας παράλληλα διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη θα ασχοληθεί επισταμένως με το προσφυγικό. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια δέσμευση για αλλαγή της ανυποχώρητης στάσης των δανειστών στο θέμα της υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες τα όσα του είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε από τη μεριά του την ανάγκη «η Ευρώπη να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της». Ουσιαστικά, όμως, υπήρξε μια επανάληψη των όσων διαδραματίζονταν το καλοκαίρι, όταν η ελληνική πλευρά στήριζε τη διαπραγματευτική γραμμή της στην ηθική και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, και οι Βρυξέλλες μιλούσαν τη γλώσσα του χρήματος και των αριθμών, με τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή -ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση- ενός νέου δανειακού προγράμματος με σκληρούς όρους.

«Δεν αρκεί μόνο 8 κράτη-μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων. Πρέπει όλοι να συμμετέχουν. Οφείλουμε ως ευρωπαϊκά όργανα και ως κράτη-μέλη να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο στο προσφυγικό» ανέφερε ο κ. Σουλτς, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορα αλλά και να στηρίξει τους πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της μίνι Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, το ελληνικό κράτος καλείται να δημιουργήσει εγκαταστάσεις για την υποδοχή και προσωρινή φιλοξενία 50.000 προσφύγων, την ίδια στιγμή που η ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία δεν είναι το ίδιο πιεστική.




«Πρέπει να δούμε ζητήματα που, πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας, εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής: την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Ενώ εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις».




Οι δύο άνδρες παρευρέθησαν, νωρίτερα, στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λουξεμβούργο).

Πρώτα τα προαπαιτούμενα

Το στίγμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα φρόντισε να το δώσει ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Αθήνα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκαθάρισε πως η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων χωρίς καμία καθυστέρηση και αλλαγή αποτελεί το κλειδί για το άνοιγμα του κεφαλαίου που αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

O κ. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να επιστρέψουν οι επενδύσεις, καθώς, όπως είπε, προτιμά την ανάπτυξη από το Grexit. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι απομένει πολλή δουλειά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, πως υπάρχουν «πολύπλοκα ζητήματα», ενώ συμπλήρωσε με νόημα ότι «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».



zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news