facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Νέα βάρη για ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων

Αυξάνονται εκ νέου οι δαπάνες όσων μισθώνουν ακίνητα ή όσων επιχειρούν να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους, προκειμένου να αποπληρώσουν άλλες οφειλές τους. Οπως προκύπτει, ο νέος νόμος 4122/2015 που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες περιλαμβάνει και μια σειρά νέων υποχρεώσεων για τους κατόχους ακινήτων. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται και στα κτίσματα που είναι μικρότερα των 50 τ.μ. η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Για τα συγκεκριμένα ακίνητα, το κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού αντιστοιχεί σε περίπου ένα μηνιαίο ενοίκιο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όποιος δεν συμμορφώνεται, απειλείται με πρόστιμο που ξεκινά από 1.000 ευρώ και αγγίζει ακόμα και τα 10.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα ακίνητα.

Το εν λόγω ενεργειακό πιστοποιητικό ήταν υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια για όλα τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται ή πωλούνται στη χώρα, εφόσον όμως ήταν μεγαλύτερα των 50 τ.μ. Πλέον, και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2016, η έκδοση ΠΕΑ θα είναι υποχρεωτική και για τα μικρότερα ακίνητα, εφόσον αυτά αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής (μίσθωσης ή πώλησης). Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, στις αλλαγές του νόμου περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου, εφόσον αυτό αποτελεί αντικείμενο εμπορικής καταχώρισης στον Τύπο ή το Διαδίκτυο, με στόχο την πώληση ή ενοικίασή του.

Παράλληλα, από το νέο έτος καθίσταται υποχρεωτική η ανά πενταετία επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης των κτιρίων, εφόσον αυτά διαθέτουν συστήματα με λέβητες ονομαστικής ισχύος από 20 έως 100 kW και ανά δύο χρόνια, αν τα κτίρια διαθέτουν λέβητες ισχύος υψηλότερης των 100 kW (ή ανά τέσσερα χρόνια αν χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο). Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, ή τον βαθμό υπαιτιότητας του υπευθύνου.

Στα θετικά, πάντως, των τελευταίων ημερών μπορεί να θεωρηθεί η νομοθετική διευθέτηση του προβλήματος με τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται ρύθμιση βάσει της οποίας ορίζεται ότι ο ιδιοκτήτης δεν φορολογείται για ενοίκια που δεν εισέπραξε, εάν ώς την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης του ιδιοκτήτη έχει εκδοθεί σε βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής, ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου, ή δικαστική απόφαση αποβολής (ή επιδίκασης μισθωμάτων), ή ακόμα κι αν έχει ασκηθεί εναντίον του ενοικιαστή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Στις παραπάνω περιπτώσεις, τα μη εισπραχθέντα ενοίκια δηλώνονται στον ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας και δεν υπολογίζονται στο εισόδημα.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news