facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Τελικά μήπως θέλετε να φτιάξουμε και στρατόπεδα για τους αστέγους;

«Τελικά μήπως θέλετε να φτιάξουμε στρατόπεδα για να φιλοξενήσουμε τους αστέγους;». Η χαρακτηριστική αυτή φράση που είπε Ελληνας αξιωματούχος στους εκπροσώπους του κουαρτέτου, απεικονίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σκληρό μπρα ντερ φερ για το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες στον «γνώριμο» πλέον χώρο του ξενοδοχείου «Hilton» οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των δανειστών επιδίδονταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε έναν μαραθώνιο συζητήσεων.
Η διαφορετική φιλοσοφία των δύο πλευρών ήταν ορατή σε όλη τη διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, κυρίως όσον αφορά στο καυτό θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τα ραντεβού διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ οι συζητήσεις διεξάγονταν σε «παράλληλα» επίπεδα. Το βάρος της διαπραγμάτευσης με το λεγόμενο κουαρτέτο σήκωσαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Και οι τρεις διακρίνονται για τον ορθολογικό τρόπο σκέψης και επομένως μπορούν πιο εύκολα να περάσουν τις απόψεις της ελληνικής πλευράς στους τεχνοκράτες των δανειστών.
Παράλληλα υπήρχε μια ολόκληρη ομάδα υποστήριξης, που συμμετείχε στα λεγόμενα «τεχνικά» κλιμάκια. Εκεί με στοιχεία και αριθμούς συζητούνταν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να υπάρξει η αποτίμηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Πάντως αυτή τη φορά οι συζητήσεις έγιναν μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα. Ο τρίτος «γύρος» των διαπραγματεύσεων θεωρείται και ο πιο ουσιαστικός, καθώς η εμπειρία των δύο προηγούμενων κύκλων αποδεικνύεται πολύτιμη.
Πίεση
 Τίποτα δεν θύμιζε τις πρώτες επαφές της άνοιξης, που είχαν γίνει μέσα σε ένα χαοτικό κλίμα, όπου κυριαρχούσε το θέμα της «μετονομασίας» της τρόικας σε θεσμούς. Λίγους μήνες αργότερα ο δεύτερος γύρος -που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής- πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα πιεσμένο χρονικά πρόγραμμα. Ενδεικτικό της πίεσης που υπήρχε ήταν το ότι αρκετά από τα... καλοκαιρινά ραντεβού είχαν ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων παρουσιάστηκε μια πιο στοχευμένη ατζέντα και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν καλά διαβασμένες για τα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έγινε από την πρώτη στιγμή ορατή η διαφορετική φιλοσοφία, που είχε ως αποτέλεσμα η μία συνάντηση να διαδέχεται την άλλη σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων την πιο σκληρή γραμμή ακολούθησαν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Ντ. Κοστέλο και μάλιστα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε μία περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.
Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν έκαναν πολλές παρεμβάσεις στις συζητήσεις, με δεδομένο πως δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο το επόμενο διάστημα. Ωστόσο στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας υιοθετήθηκε σκληρή γραμμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, επεσήμανε πως δεν κατανοεί την εμμονή της ελληνικής πλευράς στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και έκανε ένα βήμα ακόμα, εκφράζοντας την άποψη πως δεν χρειάζεται να υπάρξει ρύθμιση για την προστασία, ώστε να αναγκαστούν να πληρώσουν οι δανειολήπτες.
Τότε ήταν που από την ελληνική πλευρά μπήκε το... ερώτημα για το αν πρέπει να γίνουν «στρατόπεδα για τους αστέγους», υπονοώντας πως τυχόν άρση του πλέγματος προστασίας θα οδηγούσε σε μπαράζ εξώσεων. Η φράση αυτή προκάλεσε παγωμάρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για μερικά λεπτά επικρατεί σιωπή.
Τη συγκεκριμένη στιγμή το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς είχε πλέον φανεί καθαρά η μεγάλη απόσταση που υπήρχε στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Χωρίς να πάρει απάντηση ο Ελληνας αξιωματούχος πήρε ξανά τον λόγο. «Οι εντολές του πρωθυπουργού είναι να μην κάνουμε πίσω στο θέμα αυτό. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν πρόκειται για μπλόφα» είπε, απευθυνόμενος προς το κουαρτέτο.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων αποτέλεσε άλλωστε το μεγάλο «αγκάθι» σε αυτό τον γύρο της διαπραγμάτευσης.
Μάλιστα πηγές από την ελληνική ομάδα υπογράμμιζαν πως για το θέμα αυτό οι δανειστές εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα με σκληρότερη θέση. Δηλαδή εξέφρασαν περισσότερες ενστάσεις από ό,τι στο παρελθόν για τον νόμο Κατσέλη, πιέζοντας διαρκώς για μεγαλύτερες υποχωρήσεις.
«Φορολογική συνείδηση»
 Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αφορούσε στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου επέμεναν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν επιτρέπει στους πολίτες να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση».
Απαντώντας στο επιχείρημα αυτό Ελληνας αξιωματούχος απάντησε πως «δεν υπάρχει πλέον φοροδοτική ικανότητα» και πρόσθεσε «αυτοί που εντάχθηκαν στη ρύθμιση δείχνουν πως θέλουν να είναι σ' τα «καυτα» πρακτικα της διαπραγματευσης στο hilton Τελικά μήπως θέλετε να φτιάξουμε και στρατόπεδα για τους αστέγους; υνεπείς. Διαφορετικά δεν θα έμπαιναν».
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news