facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Δύο νεκρές και σοβαρές ζημιές από το σεισμό στη Λευκάδα

Οι κάτοικοι στη Λευκάδα συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα των 6,1 Ρίχτερ του Εγκέλαδου σήμερα το πρωί στις 9:10 που χτύπησε 13 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού. Ηδη ο σεισμός άφησε πίσω του δύο νεκρές γυναίκες. 
Συγκεκριμένα δύο ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για μία 69χρονη γυναίκα, στην περιοχή της Βασιλικής, η οποία έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Το δεύτερο θύμα είναι μία ακόμη 82χρονη από το Αθάνι, όταν μάντρα κατέρρευσε και την καταπλάκωσε. Παράλληλα στο νοσοκομείο του νησιού έχουν διακομιστεί οκτώ τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. 
Στο νοσοκομείο οκτώ τραυματίες 
Οκτώ άτομα, επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα  από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα. Υπενθυμίζεται πως το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.
Δρόμοι κόπηκαν στα δύο
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Ασπρογερακάτα, Δράγανο, Άγιο Νικήτα και Αθάνι.
Μάλιστα σε κάποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία εξαιτίας των κατολισθήσεων.
Κατέρρευσαν σπίτια και εκκλησίες 
Κάτοικος του νησιού ανέφερε στο Mega πως το χωριό Αθάνι που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Μάλιστα τόνισε πως έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά. 
Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα
Δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στη βόρεια Κεφαλονιά. Eχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των σπιτιών θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.
Στην περιοχή της Ερισσού πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.
Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λευκάδα
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα να μεταβεί στο νησί για επιτόπια αυτοψία. Στη Λευκάδα μεταβαίνει και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.
Σοβαρές ζημιές και στην Ιθάκη
Ζημιές όμως από την ισχυρή σεισμική δόνηση υπέστη και η Ιθάκη σε εκκλησίες, σπίτια, καταστήματα, αλλά και στο οδικό δίκτυο του νησιού. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού». «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Την ίδια ώρα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.
Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων 
Πολύ έντονη η μετασεισμική ακολουθία στο νησί, ενδεικτικό είναι πως σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών, με επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 βαθμούς με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος τόνισε πως ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας. Μάλιστα πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν και αρκετοί μετασεισμοί.
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news