facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ανοίγει και το εργασιακό η κυβέρνηση

Την πρόθεση και των δύο πλευρών να είναι το ILO στρατηγικός σύμμαχος στην προσπάθεια της χώρας τόσο για τις αλλαγές στα εργασιακά, που ανοίγουν στην αρχή της νέας χρονιάς, όσο και σε τεχνικό επίπεδο, σε μια σειρά θεμάτων (ασφαλιστικό, προγράμματα απασχόλησης και κοινωνική οικονομία) επιβεβαίωσαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γενικός Διευθυντής του ILO Γκάι Ράιντερ.

Η συνάντηση των δύο πλευρών στην πράξη ανοίγει το θέμα του εργασιακού. Στο προσκήνιο επανέρχονται το ακανθώδες θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος και κυρίως ο τρόπος κήρυξης των απεργιών, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας.

H έναρξη των συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών συμπίπτει μάλιστα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την επιδίωξη των νέων διοικήσεων να συνεχίσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Ήδη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα με τους επικεφαλής των δανειστών, συμφωνήθηκε η σύσταση 9μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με βασικό έργο την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εμπλοκή στη διαδικασία, του ILO καθώς και της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι θεσμοί δεν θέλουν να ακούν για το ILO και ήδη έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση. Επιδιώκουν δε την έναρξη των διαβουλεύσεων με γνώμονα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα απαρτίζουν τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο έχει ρίξει στο τραπέζι και το όνομα του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, για να αναλάβει πρόεδρος της επιτροπής, χωρίς ακόμη να υπάρχει αποδοχή από την ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση Κατρούγκαλου - Ράιντερ

Σύμφωνα με τον κο Ράιντερ, κατά τη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ευθύνη του ILO απέναντι στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι να στηρίξουν την ανάπτυξη με απτά αποτελέσματα και όχι θεωρητικά, και για τον λόγο αυτό η συνεισφορά του ILO θα είναι σταθερή και πρακτική, τόνισε.

Συμφωνήθηκε το ILO να παίξει σημαντικό ρόλο στη συζήτηση που ανοίγει για τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις και να στηρίξει στο θέμα του ασφαλιστικού, σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ILO αποδίδει μεγάλη σημασία στον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών εταίρων, τους οποίους στις συναντήσεις που θα έχει μέσα στην ημέρα θα καλέσει να συνεργαστούν.

Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το ILO τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του καταστατικού της ρόλου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Μάλιστα σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, βάσει του τρίτου Μνημονίου το ILO θα αποτελέσει τον «διαιτητή» μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι σημαντική η συμβολή του στην επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην κανονικότητα που επιβάλλουν οι διεθνείς «καλές πρακτικές».

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news