facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων από τους γιατρούς ζητεί το υπ. Υγείας

Φιλόδοξη επιχείρηση αύξησης της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων ξεκινά -και πάλι- το υπουργείο Υγείας, θέτοντας «προσωπικό» στόχο σε κάθε γιατρό να συνταγογραφεί γενόσημα στο 40% των συνολικών συνταγών που εκδίδει τον μήνα.

Στην απόφαση του υπουργού Υγείας, κ Ανδρέα Ξανθού, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται ότι οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν έως τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες η συνταγογράφηση γενοσήμων πρέπει να…εκτιναχτεί από το περίπου 23% που κυμαίνεται σήμερα στο 40%. Μάλιστα, στην υπουργική απόφαση προβλέπονται και ποινές για όσους παραβαίνουν το νόμο, από πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις έως διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστιαία όρια κάθε γιατρού, διευκρινίζεται ότι έχουν προκύψει από τη στατική επεξεργασία των συνταγών του προηγούμενου έτους, «με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας».

Κάθε γιατρός που συνταγογραφεί ηλεκτρονικά, θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από την ΗΔΙΚΑ για το εάν και κατά πόσο έχουν εκπληρώσει τον στόχο τους.

Μετά τους γιατρούς, τη σκυτάλη των γενοσήμων παίρνουν οι φαρμακοποιοί. Σύμφωνα με την απόφαση, κατά την εκτέλεση της ιατρικής συνταγής, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να χορηγεί το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, μορφής, περιεκτικότητας και συσκευασίας γενόσημο ή off patent, εφόσον το τελευταίο έχει λιανική τιμή ίση ή μικρότερη της λιανικής των ομοίων του.

Τίθενται επίσης εξαιρέσεις από τη χορήγηση γενοσήμων οι οποίες αφορούν τα φάρμακα που χρειάζονται νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς και πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Στις εξαιρέσεις εμπίπτουν και τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται –και αποζημιώνονται- στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, τα φάρμακα που προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του, τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός αλλά και εκείνα τα σκευάσματα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφέρουσες τιμής αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news