facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ρέντσι: Ό,τι ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει και για την Ιταλία

Εάν οι γαλλικές δαπάνες για την αύξηση της ασφάλειας τύχουν ειδικής μεταχείρισης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τα ελλείμματα των κρατών μελών της ευρωζώνης το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ιταλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χθες

Ο Ρέντσι έκανε την τοποθέτηση αυτή αντιδρώντας στο σχόλιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τον οποίο η αύξηση του προϋπολογισμού της Γαλλίας για να ενισχυθεί η ασφάλεια, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή πρέπει να εξαιρεθεί από τις συνηθισμένες δημόσιες δαπάνες με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Είναι σαφές πως ό,τι ισχύει για τη Γαλλία ισχύει επίσης και για την Ιταλία», είπε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

Πριν από έναν χρόνο η Ρώμη είχε υποστηρίξει πως ορισμένες αμυντικές δαπάνες πρέπει να εξαιρούνται από τους κανόνες που θεσπίστηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας εξαιτίας των αυξημένων κινδύνων για την ασφάλεια των χωρών-μελών του ενιαίου νομίσματος αλλά η πρόταση εκείνη είχε απορριφθεί από τους εταίρους της Ιταλίας, υπενθύμισε ο Ρέντσι.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που πλέον η στάση της ΕΕ μοιάζει να μεταβάλλεται.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως η Ιταλία είναι ανάμεσα στα τέσσερα κράτη μέλη της ευρωζώνης τα οποία, βάσει των σχεδίων των προϋπολογισμών τους για το 2016 που υπέβαλαν ως οφείλουν πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ελλείμματα.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Ρέντσι επιβραδύνει τον ρυθμό της συμφωνημένης δημοσιονομικής προσαρμογής. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας (133% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, υπολειπόμενο μόνο αυτού της Ελλάδας.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, που αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο στα τέλη του τρέχοντος έτους, αυξάνει τις δαπάνες για τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα κατά 70 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πως εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν κατά 120 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Ο Ματέο Ρέντσι είπε σήμερα ότι η αύξηση του ποσού που θα διατεθεί για την ασφάλεια της Ιταλίας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, προσθέτοντας ότι συζήτησε για το ζήτημα αυτό με τους ηγέτες των κομμάτων

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news