facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Απίστευτο: Οι παιδίατροι δεν μπορούν να συνταγογραφούν προληπτικές εξετάσεις!

Αντιμέτωποι με το... παράλογο βρίσκονται οι Έλληνες παιδίατροι, σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων για τους μικρούς ασθενείς τους. Αυτό διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κώστας Νταλούκας, με αφορμή τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ στους «κόφτες» που μπαίνουν σε εξετάσεις και φάρμακα στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του συστήματος και του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το αυτονόητο και το λογικό, που υπάρχει σε κάθε ευρωπαϊκή τουλάχιστον χώρα, δηλαδή η διενέργεια περιοδικού προληπτικού ελέγχου σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με συγκεκριμένες εξετάσεις, δεν υφίσταται στην Ελλάδα (ούτε και) για την πιο ιδιαίτερη και ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, εκείνη των παιδιών.

«Η Ένωση καλείται να παλέψει με τα παράλογα, σε ένα περιβάλλον που καθημερινά μεταβάλλεται και έχει κατακλυστεί από νόμους, ΦΕΚ και Υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει την σειρά του τι ισχύει και τι όχι» λέει ο κ. Νταλούκας.

Ενδεικτικά, αναφέρει σε επιστολή που κοινοποιεί προς τους συναδέλφους του και μέλη της Ένωσης, κατόπιν ενημέρωσης του από τον ΕΟΠΥΥ, ότι πλέον οι παιδίατροι δεν μπορούν να συνταγογραφούν καμιά διαγνωστική εξέταση με την ένδειξη «πρόληψη».

«Δεν προβλέπονται και δεν αποζημιώνονται προληπτικές εξετάσεις στην Παιδιατρική. Όποιος παιδίατρος θέλει να στείλει κάποιο από τα παιδιά που παρακολουθεί, πχ για έλεγχο με τρίπλεξ καρδιάς, θα πρέπει να αναγράφει στη συνταγογράφηση ICD-10 με σχετικό καρδιολογικό πρόβλημα και διάγνωση», λέει ο κ. Νταλούκας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι παιδίατροι για να «γράψουν» τρίπλεξ καρδιάς, που σημειωτέον είναι εξέταση απαραίτητη για όλα τα παιδιά που αθλούνται, θα πρέπει να γράφουν ψευδώς ότι ο ασθενής έχει καρδιολογικό πρόβλημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου!

«Προφανώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε προληπτικά όλα τα παιδιά που παρακολουθούμε με τρίπλεξ καρδιάς. Ούτε είναι νόμιμο αλλά και ούτε μπορούμε από την άλλη να βάζουμε διάγνωση που δεν υφίσταται, για να δικαιολογήσουμε την παραπεμπτική εξέταση» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Κι αν ο σκόπελος της... πρόληψης πιθανόν θα ξεπερνιέται με αυτόν τον τρόπο από τους παιδιάτρους, προκύπτει άλλος όσον αφορά το είδος και τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news