facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες από τα ανείσπρακτα ενοίκια

Με μια απλή άσκηση αγωγής, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θέλουν να γλιτώσουν από τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων να βγάλουν αυτό τον βραχνά από το κεφάλι τους, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ Στράτου Παραδιά (φωτ.), από την οποία προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προσυπογράφουν τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.

Την περασμένη εβδομάδα, ψηφίστηκε η διάταξη η οποία ορίζει ότι, μετά την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώνουν τα ανείσπρακτα ενοίκια σε ειδικό κωδικό της δήλωσης, με ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην καταστρατηγηθεί το μέτρο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς υπενθύμισε, στο πλαίσιο εκδήλωσης ιδιοκτητών το Σάββατο, ότι η μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων ήταν πάγιο και ανυποχώρητο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, με γνωστές τις πρόσφατες περιπέτειες του θέματος.

«Αφότου ήδη καταργήθηκε η εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, αίτημά μας ήταν πλέον να αναβληθεί η φορολόγησή τους μέχρι τον χρόνο της τυχόν είσπραξής τους. Για να γίνει αυτό όμως χωρίς τον κίνδυνο εκτεταμένης καταστρατήγησης, που θα οδηγούσε σε τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια σε ανατροπή της όποιας ρύθμισης, δεν θα αρκούσε πλέον μια απλή υπεύθυνη δήλωση του φορολογούμενου, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και μια οποιασδήποτε μορφής δικαστική απόφαση ή έστω προσφυγή στη δικαιοσύνη, που να αποδεικνύει την αλήθεια της δήλωσης περί μη είσπραξης των μισθωμάτων», ανέφερε προσυπογράφοντας τις πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις.

«Με το άρθρο 11 του Ν. 4346/2015 που δημοσιεύτηκε στις 20.11.2015, και αφορά τα ανείσπρακτα ενοίκια από 1.1.2015 και μετά, θεσμοθετήθηκε η μόνη πρακτικά δυνατή λύση: Συγκεκριμένα ορίστηκε ότι τα ανείσπρακτα ενοίκια δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του εκμισθωτή, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα ανείσπρακτα μισθώματα θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και θα φορολογούνται στο οικονομικό έτος που θα εισπραχθούν.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η νέα ρύθμιση δεν προϋποθέτει εξώσεις, και ούτε καν διεξαγωγή δίκης, αφού αρκείται σε απλή άσκηση αγωγής, έστω και την τελευταία στιγμή προ της κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης».

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news