facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι θα αποφασίζουν πόσες και ποιες δαπάνες θα πρέπει να κόβονται κάθε χρόνο

Ένα ακόμη από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ σπεύδει να εκπληρώσει η κυβέρνηση. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται σε σώμα το νέο Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα παρεμβαίνει για να κόβονται κρατικές δαπάνες, όταν διαπιστώνεται υπέρβαση από τους στόχους στο Μνημόνιο.

Ο νέος φορέας θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα ελέγχει τις δαπάνες των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου και θα παρεμβαίνει ακόμα και «προληπτικά», όταν θα διαφαίνεται κίνδυνος απόκλισης, εισηγούμενο στον υπουργό Οικονομικών ποιες και πόσες δαπάνες να κόψει άμεσα, για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός.

Όπως προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο του, ο πρόεδρος θα λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές ίσες με εκείνες του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή 4.750 ευρώ μεικτά (χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές, που ανέρχονται στα 1.304,35 ευρώ). Τα τέσσερα μέλη θα εισπράττουν το 70% του ποσού αυτού, δηλαδή 3.325 ευρώ έκαστο.

Όπως προβλέπει η απόφαση Τσακαλώτου, οι πέντε οικονομολόγοι που θα αποτελέσουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου οργάνου είναι:

· Ο 69χρονος ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Παναγιώτης Κορλίρας, ως πρόεδρος με εξαετή θητεία. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τη θητεία του στο τιμόνι της Ιονικής Τράπεζας. Διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ).

· Ο 62χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Σερεμέτης, ως μέλος εξαετούς θητείας. Στο βιογραφικό του προβάλλει την αντιδικτατορική δράση του. Ήταν ένας από τους 220 πανεπιστημιακούς που συνυπέγραψαν λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το 2013 δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμαχήσει και με τον διάβολο, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση. Έχει σπουδάσει σε Ελλάδα και Γαλλία και έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Υγείας (1993-1996) και Εθνικής Οικονομίας (1989-1990) και πρόεδρος του Γ΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας Αττικής με έδρα τον Πειραιά (2001-2003).

· Ο 69χρονος πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλης Μανεσιώτης, ως μέλος πενταετούς θητείας. Σπούδασε σε Αθήνα και ΗΠΑ, δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια και ήταν αναπληρωτής συντονιστής της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο.

· Ο καθηγητής του ΟΠΑ, Ευθύμιος Τσιώνας, ως μέλος πενταετούς θητείας. Με σπουδές σε Ελλάδα και ΗΠΑ και ακαδημαϊκή προϋπηρεσία στον Καναδά, υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) την περίοδο 1998-2000. Διδάσκει στο ίδιο Τμήμα του ΟΠΑ με τον κ. Κορλίρα. Ενόψει του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου, είχε συνυπογράψει κείμενο 242 πανεπιστημιακών υπέρ του «Ναι».

· Ο 49χρονος επικεφαλής του Τομέα Δημοσιονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΚΕΠΕ, Γιάννης Μονογυιός, ως μέλος τετραετούς θητείας. Σπούδασε σε Ελλάδα και Βρετανία, συνεργάστηκε και συνυπέγραψε μελέτες με τον κ. Κορλίρα στη διάρκεια της θητείας του τελευταίου στο ΚΕΠΕ, ενώ υπήρξε επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα Πειραιώς (2007-2008), μέλος του ΣΟΕ (2003-2007) και σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα ως υπουργού Οικονομικών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news