facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετέφερε τα προβλήματα του δικαστικού κόσμου στον υπουργό Δικαιοσύνης

Τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργήσει σ’ όλα τα δικαστήρια της χώρας η εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από την 1η Ιανουαρίου 2016, εξέθεσε το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο, κατά την συνάντηση που πραγματοποίησαν στο υπουργείο.

Κατά την συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε το ενδιαφέρον του, για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης και για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων (προώθηση μεταρρυθμίσεων, κάλυψη κενών οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και δικαστικών υπαλλήλων, επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, βελτίωση των συνθηκών εργασία, αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, κ.λπ.).

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη αναφέρθηκε στα «καυτά» θεσμικά ζητήματα, τα οποία, παρά τα επίμονα αιτήματα του δικαστικού κόσμου, παραμένουν εκκρεμή.

Η κυρία Στενιώτη τόνισε την αναγκαιότητα τροποποίηση των διατάξεων του που αφορούν τους κανονισμούς των δικαστηρίων, όπως και την περικοπή μισθού και την περικοπή των δικαστικών διακοπών.

Σε άλλο σημείο της συναντήσεως, η πρόεδρος της ΕΔΕ έθεσε τα ζήτημα των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, αλλά και της αύξησης των εισαγόμενων στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ώστε να συμπληρωθούν τα ήδη υπάρχοντα κενά και να πληρωθούν οι νέες οργανικές θέσεις.

Ακόμη, αναφέρθηκε η δικαστική λειτουργός στο χρονίζων πρόβλημα της αύξησης των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, την μηχανοργάνωση των δικαστηρίων, κλπ.

Ως προς το ζήτημα των οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων, η ΕΔΕ στο υπόμνημα της που παρέδωσε στον κ. Παρσκευόπουλο, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 596, ενώ οι υπηρετούντες το έτος 2015 είναι 428, συνεπώς υπάρχουν 168 κενές οργανικές θέσεις, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 323, ενώ οι υπηρετούντες το έτος 2015 είναι 250, συνεπώς υπάρχουν 73 κενές οργανικές θέσεις, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 175, ενώ οι υπηρετούντες το έτος 2015 είναι 106, συνεπώς υπάρχουν 69 κενές οργανικές θέσεις και στο Εφετείο Αθηνών οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 213, ενώ οι υπηρετούντες το έτος 2015 είναι 149, συνεπώς υπάρχουν 64 κενές οργανικές θέσεις».

Ακόμη, σημειώνει η Ένωση, ότι «με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ανατίθενται στους δικαστικούς γραμματείς αυξημένα καθήκοντα και είναι βέβαιο ότι ο επιδιωκόμενος σκοπός της επιτάχυνσης της πολιτικής δίκης χωρίς την πλήρη στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων δεν θα επιτευχθεί, λαμβανομένης υπόψη και της υπεραπασχόλησης των δικαστικών υπαλλήλων στις ποινικές έδρες και του τρόπου άσκησης του έργου της, δηλαδή της χειρόγραφης τήρησης των πρακτικών και της μη πρόβλεψης ηλεκτρονικής τήρησης αυτών».

Επίσης, στον κατάλογο των αιτημάτων της ΕΔΕ, περιλαμβάνεται:

- Η τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4055/2012, οι οποίες περιορίζουν την ανεξαρτησία των δικαστών και υποβαθμίζουν τον θεσμικό τους ρόλο,

- Η άρση των περιορισμών στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων,

- Η άμεση χορήγηση ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, αρχής γενομένης από εκείνους, στους οποίους δεν έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί,

- Η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής προς εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας,

- Η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των Δικαστηρίων και όλων των παραγόντων της δίκης,

- Η δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, με λελογισμένο καθορισμό του ύψους των παραβόλων, των δικαστικών ενσήμων κ.λπ. και

- Η εφαρμογή της απόφασης του Μισθοδικείου για την καταβολή των αναδρομικών περικοπών των αποδοχών των δικαστών και εισαγγελέων.

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΔΕ μετέφερε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης την ανησυχία της για τα τεράστια προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στα Εφετεία, όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις με πολυπλοκότητα αντικειμένου και πολύ μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων (δίκες Χρυσής Αυγής, σκάνδαλο της Siemens, κ.λπ), ενώ επίκειται η έναρξη και άλλων δώδεκα ακόμη μεγάλων δικών στο Εφετείο Αθηνών και επτά στο Εφετείο Πειραιά.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news