facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ανοίγουν ξανά οι φάκελοι με τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής στα κόμματα

Τα δάνεια των κομμάτων, ο τρόπος που δόθηκαν, αλλά και οι όποιες ευθύνες των μελών των επιτροπών της Αγροτικής Τράπεζας που τα χορήγησαν μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αναζητεί τη νομική φόρμουλα για να μη συγκαλυφθούν τα όποια ποινικά αδικήματα έχουν τελεστεί.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του αλλά και στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς να βρεθεί άμεσα ο τρόπος ώστε να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες του άρθρου 78 του ν. 4146/2013 που έδινε ασυλία στις διοικήσεις των τραπεζών για τα δάνεια των κομμάτων (κυρίως εκείνων που δόθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία).
Τι έλεγε η επίμαχη διάταξη; «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ)».
Δικαστική παραγγελία
Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, η δικογραφία που αφορούσε στα επίμαχα δάνεια από την ΑΤΕ μπήκε στο αρχείο κατ' εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου.
«Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που παρέχουν ασυλία σε οποιονδήποτε σαν τη διάταξη του άρθρου 78 του ν. 4146/2013» είπε στη Βουλή ο Δ. Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδη, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης που είναι σε εξέλιξη.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι σε συγκεκριμένη περίπτωση δανειοδότησης υπήρξε καθυστέρηση 8 ολόκληρων ετών στην ανάκριση, γεγονός που μόλις διαπιστώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκάλεσε την παρέμβασή του με την παραγγελία πειθαρχικής έρευνας προς διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών των αρμόδιων δικαστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες σκέψεις για το πώς μπορούν να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες του νόμου του 2013 για την αμνηστία έχουν «πέσει» στο τραπέζι, με τους νομικούς να στρέφονται στο βούλευμα του Αρείου Πάγου με το οποίο δεν έγινε δεκτή η αναίρεση που είχαν ασκήσει οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχαν παραπεμφθεί είχαν πατήσει πάνω σε διάταξη νόμου η οποία τους έδινε ασυλία όταν έκαναν γνωμοδοτήσεις σε διάφορες υποθέσεις. Ο Αρειος Πάγος όμως έκρινε τη διάταξη αντισυνταγματική, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να καλύπτει τον υπάλληλο όταν αυτός διαπράττει εγκλήματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η αρχή της ισότητας έναντι άλλων υπαλλήλων. Σε αυτό το σκεπτικό θα κινηθεί, όπως όλα δείχνουν, το νομικό επιτελείο της Γραμματείας Διαφθοράς για να επιτύχει να αποδοθούν τελικά ευθύνες στους εμπλεκόμενους-υπεύθυνους της Αγροτικής Τράπεζας για τον υπέρογκο δανεισμό των κομμάτων.
Τα δάνεια της ΑΤΕ έχουν μπει εδώ και αρκετούς μήνες στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μετά και την παραγγελία του πρώην υπουργού Π. Νικολούδη, ο οποίος έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο με δανεισμό που έφθασε τα 5 δισ. ευρώ.
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΡ. ΠΕΠΟΝΗ
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ πήραν από τις τράπεζες δάνεια 244 εκατ. €
Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ είχαν λάβει ως δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα τα δύο κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι και τα τέλη του 2011. Συγκεκριμένα, η ΝΔ είχε λάβει δάνεια ύψους 105 εκατ. ευρώ από την Αγροτική και το ΠΑΣΟΚ 97 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το 2013 ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, συνολικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 200 από την Αγροτική Τράπεζα.
Το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε οφειλές 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι στην Αγροτική Τράπεζα, 10 εκατομμύρια στη Μarfin και 5 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς. Αλλα 22 εκατομμύρια αφορούν την Τράπεζα Αττικής και ένα μικρότερο ποσό τη Eurobank.
Αντίστοιχα η ΝΔ είχε συνάψει επίσης δάνεια με την Εθνική Τράπεζα (5,1 εκατ. ευρώ), την Πειραιώς (15,6 εκατ. ευρώ), την Τράπεζα Αττικής (2 εκατ. ευρώ) και τη Eurobank (3,1 εκατ. ευρώ). Η σύναψη δανειακών συμβάσεων με τις τράπεζες πριν από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης γινόταν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που θα λάμβαναν τα κόμματα με βάση τη δύναμη που κατέγραφαν στις εκλογές. Μετά την κατάρρευση του δικομματισμού και τις απώλειες των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, που το 2012 κατέρρευσε από το 44% στο 12%, μειώθηκαν δραματικά οι κρατικές επιχορηγήσεις και παράλληλα οι εγγυήσεις που είχαν οι τράπεζες για την αποπληρωμή των δανείων. Η δυνατότητα της παροχής εγγύησης έναντι των μελλοντικών κρατικών χρηματοδοτήσεων αφαιρέθηκε από τα κόμματα με τροπολογίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2011 μέχρι σήμερα, όπου τέθηκαν περιορισμοί στον τραπεζικό δανεισμό των κομματικών σχηματισμών.
ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news