facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ελεγχοι στα σύνορα και αλλαγές στη Σένγκεν

Προς αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν κινείται η Ευρωπαϊκή Ενωση κατόπιν γαλλικού αιτήματος μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν σε ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, που θα αφορά και σε Ευρωπαίους πολίτες, και ζήτησαν από την Κομισιόν να προτείνει έως το τέλος του έτους μια αναθεώρηση των όρων της Σένγκεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, η Κομισιόν θα παρουσιάσει «έως το τέλος της χρονιάς μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν», ώστε να καταστεί δυνατό να διεξάγονται έλεγχοι και στους Ευρωπαίους πολίτες (που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης) στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ θα ενισχυθούν οι έλεγχοι από τη Frontex. H Γαλλία ζητά να μην ελέγχεται μόνο η ταυτότητα αλλά και τα στοιχεία των ταξιδιωτών να αντιπαραβάλλονται με εκείνα των εθνικών και ευρωπαϊκών βάσεων δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών της Σένγκεν, και της Interpol, για να λαμβάνονται πληροφορίες για ξένους μαχητές και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Μητρώο

Επιπλέον οι υπουργοί συμφώνησαν σε σχέδια για να καταρτιστεί ένα μητρώο με τα ονόματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών μέχρι το τέλος του 2015, καθώς και σε μέτρα για την καταστολή του λαθρεμπορίου όπλων. «Είναι μια κρίσιμης σημασίας αλλαγή», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπ. Καζνέβ, σημειώνοντας ότι το Παρίσι κέρδισε την υποστήριξη των εταίρων του και στα τρία σημεία που ήθελε να αντιμετωπιστούν. «Αυτό που επείγει είναι να συμφωνήσει η Ευρωβουλή», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου, Ε. Σνέιντερ, τονίζοντας ότι η συμφωνία καλό θα ήταν να επέλθει πριν από τις 3 Δεκεμβρίου, που θα ξανασυνεδριάσει το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news