facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Απειλεί ωμά ο Ερντογάν την ΕΕ με όπλο τους πρόσφυγες, ενώ ήδη του κάνουν όλα τα χατίρια!

Ωμή απειλή στην Ευρώπη - παρά την ''διπλωματική'' γλώσσα- αποτελεί η δήλωση του Τούρκου Προέδρου κ Ερντογάν στο CNN International, με την οποία απείλησε την Ευρώπη με αύξηση του μεταναστευτικού κύματος : «Τι θα συνέβαινε εάν τα 2.2 εκ. Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται την στιγμή αυτή στην Τουρκία, πορευθούν όλοι μαζί προς την Ευρώπη?», είπε στην σκιά την πιο αιματηρής επίθεσης τζιχαντιστών στην καρδιά του Παρισιού.

Επίσης, επέκρινε την Ε.Ε. για το κλείσιμο των συνόρων της, ενώ η χώρα του, όπως είπε, δίνει μάχη να αντιμετωπίσει την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών και διαμαρτυρήθηκε για ανεπαρκή συνεργασία.

Στο θέμα αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman με αιχμή την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να καλέσουν τον Τούρκο Πρόεδρο σε Σύνοδο για το προσφυγικό, καθώς «επιζητούν τη βοήθειά του για την αποτροπή μιας χαοτικής ροής μεταναστών, που απειλεί την ενότητα της Ευρώπης και τα ανοιχτά σύνορα».όπως γράφει.

Όσο για τη επικείμενη Σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε. σημειώνεται ότι, ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τη σημασία της, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η διοργάνωση μιας πλατφόρμας σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συνομιλήσει ο κ.Ερντογάν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, έχει καταστεί σημαντικό στοιχείο στις συνομιλίες. «Βλέπουν την πρόθεση του (Τούρκου) Προέδρου για διεθνή αναγνώριση και σεβασμό, τη στιγμή που η στάση του δέχεται σκληρή κριτική από το εξωτερικό», γράφει.


Μεταξύ άλλων υπενθυμίζεται και η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, ότι είναι προφανές ότι η μόνη δυνατότητα να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές είναι η κατάληξη σε συμφωνία με την Τουρκία.

Βεβαίως ο καιροσκόπος Ερντογάν προχωρά στις απειλές και τους ωμούς εκβιασμούς ενώ ξέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη μπει πλέον σε τροχιά... γύρω από την Αγκυρα, αναβαθμίζουν τον ρόλο της Τουρκίας και κάνουν πίσω σε κάποια από τα εκβιαστικά αιτήματα του καθεστώτος Ερντογάν.

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες με πιθανότερη ημερομηνία την 29η Νοεμβρίου, αποτελεί την «ολοκλήρωση» ενός φλερτ που «τρέχει» παρασκηνιακά εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, σημειώνει το ''Εθνος''. Λέγεται μάλιστα ότι πραγματοποιείται έπειτα από σχετικό αίτημα του ίδιου του Τούρκου προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές συνόδους.

Βρυξέλλες και Αγκυρα έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα βραχυμεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Φρανς Τίμερμανς, να ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε προ ημερών στην Τουρκία. Για να περάσει βέβαια από τη θεωρία στην πράξη, το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει φυσικά πρώτα να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή επισήμως και να εγκριθεί ομόφωνα από τους «28» (αλλά και από το Ευρωκοινοβούλιο ως ευρωπαϊκή νομοθεσία), με ορίζοντα «ολοκλήρωσης» την επερχόμενη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Οι Ευρωπαίοι προσφέρουν: οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας (2016-2017), ταξίδια απελευθερωμένα από την υποχρέωση θεωρήσεων-βίζας στην Ευρώπη για τους Τούρκους πολίτες και άνοιγμα («επανενεργοποίηση») κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους αναλαμβάνουν, σε αντάλλαγμα, να «υποδέχονται» τα κύματα των προσφύγων σε ειδικούς καταυλισμούς στο έδαφός τους, να φυλάνε καλύτερα τα σύνορά τους και να εφαρμόζουν τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχουν ήδη υπογράψει με την Ελλάδα και την ΕΕ.

Το Προσφυγικό αναμένεται να μονοπωλήσει και τις συνομιλίες που πρόκειται να έχουν με τον Ερντογάν οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ στο περιθώριο της Συνόδου της ομάδας των G-20, στην Αττάλεια, το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να προσέλθει στο G-20 υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες»- συνεπής στο εκβιαστικό παιγνίδι για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την χώρα του σε πολλά επίπεδα,.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θεωρεί πάντως εφικτή τη διαμόρφωση μιας «αμοιβαία συμφέρουσας σχέσης» ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μιλάει για μια «νέα κατάσταση» στη σχέση ΕΕ - Τουρκίας.

Πέρα από το όποιο «πολιτικό τίμημα» ίσως προκύψει, υπάρχουν ήδη ανοιχτά ζητήματα και διάχυτος προβληματισμός. Προβληματισμό (θα έπρεπε να) δημιουργούν οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν στο CNN ενάντια στους Ευρωπαίους που «αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθαίνουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο», όπως είπε.

Προβληματισμό προκαλούν επίσης και οι δηλώσεις της Τουρκάλας υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μπερίλ Ντεντέογλου, ότι η Κομισιόν ήταν διατεθειμένη να «μαλακώσει» την τελευταία έκθεση προόδου της Τουρκίας, εάν η Αγκυρα έκανε παραχωρήσεις στο Προσφυγικό. Είναι φανερό - και από το τελευταίο- το πλαίσιο εκβιασμού

kranosgr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news