facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Γερμανία: Αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το «Δουβλίνο»

Αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Γερμανίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Βερολίνου να επαναφέρει σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί στις χώρες εισόδου της ΕΕ τους πρόσφυγες, περιλαμβανομένων και των Σύρων, που ζητούν άσυλο στη Γερμανία.

Όπως δήλωσε χθες Τρίτη ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, το Βερολίνο εφαρμόζει από τις 21 Οκτωβρίου το πρωτόκολλο του Δουβλίνου για όλους τους πρόσφυγες, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ εκτός της Ελλάδας.

Τον Αύγουστο η Γερμανία είχε αναστείλει προσωρινά η εφαρμογή της Συνθήκης μόνο για τους Σύρους.

Πλέον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) ελέγχει ξεχωριστά κάθε υπόθεση εισόδου στη Γερμανία για να αποφασίσει αν κάποιος θα σταλεί πίσω στη χώρα από την οποία εισήλθε στην ΕΕ.

Πάντως, σήμερα, πολλοί πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν είχε ενημερώσει το κόμμα τους, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, για την απόφαση αυτή.

«Θα εξετάσουμε την τελευταία ανακοίνωση του κύριου ντε Μεζιέρ και θα την αξιολογήσουμε αντικειμενικά με ηρεμία», σχολίασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ στην Passauer Neuen Presse.

«Αυτό που δεν λειτουργεί είναι η έλλειψη επικοινωνίας με το υπουργείο Εσωτερικών», πρόσθεσε. «Κάθε ημέρα ένα ατόπημα του ντε Μεζιέρ δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα λειτουργίας της κυβέρνησης», τόνισε.

Σύμφωνα με κύκλους από το SPD, ακόμη και ο επικεφαλής του BAMF Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε δεν είχε ενημερωθεί για την επαναφορά σε ισχύ της Συνθήκης του Δουβλίνου για τους Σύρους αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα το SPD επισημαίνει ότι πλέον καμία χώρα εισόδου προσφύγων στην ΕΕ δεν πρόκειται να καταγράφει όσους επιθυμούν να πάνε στη Γερμανία, καθώς θα υπάρχει ο κίνδυνος να σταλούν πίσω.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρντ σχολίασε: «Η επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου θα παρατείνει τον χρόνο επεξεργασίας των αιτήσεων για την παροχή ασύλου, θα απασχολήσει περισσότερο τα δικαστήρια και δεν θα λύσει κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα».

Πάντως η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ χαιρέτισε την απόφαση του Βερολίνου.

«Είναι ένα μήνυμα που περιμέναμε τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η συντηρητική πολιτικός. Πρόκειται «για ένα σημείο καμπής από την κουλτούρα υποδοχής χωρίς όρια πίσω σε μια κουλτούρα της λογικής και μέτρου», τόνισε η Μικλ- Λάιτνερ.

Τώρα είναι «απαραίτητο να στείλουμε ξεκάθαρα το νέο αυτό στον κόσμο, ώστε να έχει αποτέλεσμα».

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news