facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Εκδίωξαν τους αξιολογητές από το ΕΚΠΑ

Η κατάντια του ελληνικού πανεπιστημίου! Με φρούτα και απειλές έγιναν δεκτοί οι πέντε διακεκριμένοι εξωτερικοί αξιολογητές στη Νομική Σχολή και στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποχώρησαν, αρνούμενοι να υποστούν νέο εξευτελισμό στη Φιλοσοφική Σχολή.

Η ηγεσία του ιδρύματος και των εν λόγω σχολών «λούφαξε» και δεν έβγαλε καν ανακοίνωση για τα γεγονότα. Αντίθετα, διοργανώνει σήμερα τελετή παρουσίασης ενός βιβλίου για την ιστορία του ΕΚΠΑ, η οποία αμαυρώνεται από ένα θεσμικό ατόπημα. Δεν έχει προσκληθεί το Συμβούλιο Ιδρύματος. Ομως, έχει προσκληθεί όλη η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ πολλοί ρωτούν εάν στην παρουσίαση του βιβλίου -που υπογράφεται από τους Κ. Γαβρόγλου, Β. Καραμανωλάκη και Χάιδω Μπάρκουλα- έχει προσκληθεί ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, παλιός γνώριμος του κ. Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, στην ομάδα εξωτερικής αξιολόγησης του ΕΚΠΑ μετέχουν Ελληνες καθηγητές ξένων ΑΕΙ: ο Δημήτρης Αργυρόπουλος από το North Carolina State University των ΗΠΑ, ο Πέτρος Γουγουλάκης από το Παν. Στοκχόλμης, ο Γεώργιος Γουναλάκης από το Phillips Universität Marburg στη Γερμανία, ο Ντάνιελ Χιμάριος από το University of Texas at Arlington των ΗΠΑ και ο Ελευθέριος Μυλωνάκης από το Brown των ΗΠΑ.

Η αξιολόγηση άρχισε τη Δευτέρα όταν οι αξιολογητές συνομίλησαν με τον πρύτανη, με τους αναπληρωτές του και με τα μέλη του Συμβουλίου, καθώς και με τους καθηγητές της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Χθες η είδηση περί αξιολόγησης έγινε γνωστή στους φοιτητές, και δη σε εκείνους που αψηφούν τους κανόνες λειτουργίας σε κάθε ΑΕΙ, οι οποίοι αντέδρασαν. Στη Νομική, οι αξιολογητές αποχώρησαν αφού συζήτησαν για περίπου μία ώρα με τους φοιτητές προσπαθώντας να κατανοήσουν τη στάση τους. Στη Σχολή Θετικών Επιστημών απειλήθηκαν και αποχώρησαν, και στη Φιλοσοφική δεν πήγαν καν, αφού το «έργο» ήταν βέβαιο ότι θα επαναληφθεί. Τι έκαναν η ηγεσία του ιδρύματος και οι κοσμήτορες των σχολών; Δεν θεωρούν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να υπερασπισθούν το ίδρυμα ενώπιον των αξιολογητών για να κερδίσει θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις;

Οι «αιώνιοι»

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τη Δευτέρα μία από τις ερωτήσεις των αξιολογητών που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους καθηγητές του ΕΚΠΑ είναι γιατί το ίδρυμα διατηρεί τμήματα που θα μπορούσαν να αποτελούν απλώς κατευθύνσεις, την ίδια στιγμή που το προσωπικό του συρρικνώνεται (το 30% των πανεπιστημιακών έχει συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια). Οι «5» ρώτησαν σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΚΠΑ, τους τρόπους βελτίωσης του επιπέδου σπουδών, το προσωπικό, τις υλικοτεχνικές υποδομές. Επίσης, οι αξιολογητές έθεσαν και το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών. Το θέμα των «αιωνίων» μετράει αρνητικά στις διεθνείς αξιολογήσεις των ΑΕΙ.

Βέβαια, όπως έλεγε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδρύματος, η θέση κάθε ΑΕΙ εξαρτάται από τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η εκάστοτε αξιολόγηση. Για παράδειγμα, η μεθοδολογία της κατάταξης TIMES Higher Education λαμβάνει υπόψη της διάφορα κριτήρια, όπως τα βραβεία Νομπέλ, την ποιότητα σπουδών, τη διεξαγωγή έρευνας, την προσέλκυση φοιτητών και καθηγητών από άλλες χώρες και τις αναφορές από τρίτους στις δημοσιεύσεις των καθηγητών του.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news