facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

«Ασφυξία» στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη

«Ασφυξία» έχει δημιουργηθεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από χθες, περίπου 200 Ιρανοί βρίσκονται μπροστά στο σημείο εισόδου, ζητώντας να περάσουν τα σύνορα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή διέλευσης προσφύγων.

Τελικά, τα ξημερώματα, όπως λέει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης από την Ύπατη Αρμοστεία, μεγάλος αριθμός προσφύγων κατάφερε να περάσει στην γειτονική χώρα μέσα από τα χωράφια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί, έχουν περάσει στην ΠΓΔΜ, 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί).

«Στον καταυλισμό αυτή τη στιγμή δεν «πέφτει καρφίτσα» αφού έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 5.000 πρόσφυγες. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Μοιράσαμε κουβέρτες, φαγητό και ανοίξαμε άλλες δύο μεγάλες σκηνές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» αναφέρει ο κ. Βούλγαρης προσθέτοντας ότι ζητάμε από τον κόσμο να μην προσπαθεί να περάσει τα σύνορα από άλλα σημεία της ουδέτερης ζώνης.

Παράλληλα, εκσκαπτικά μηχανήματα του Στρατού της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπό σχεδίαση αυτός φράχτης, θα απλώνεται σε πρώτη φάση, εφόσον κατασκευαστεί, από τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής έως την όχθη του ποταμού Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ (το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εθνικής άμυνας της ΠΓΔΜ) που συνεδρίασε στις 14 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέθεσε στον Στρατό να ξεκινήσει τις εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους σε σημεία των συνόρων με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης φράχτη, σε περίπτωση που βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη Σερβία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ σχετικά με το προσφυγικό.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας αυτής του κ.Τουσκ θα είναι το Βελιγράδι όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την Κυριακή ο κ.Τουσκ θα έχει συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως ανέφερε πηγή της Ε.Ε στα Σκόπια, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ.Τουσκ στις τρεις αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου “βαλκανικού διαδρόμου”.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news