facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Με φόρο στο κρασί κλείνει η «τρύπα» για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ανάμεσα στην επιβολή για πρώτη φορά ΕΦΚ στο κρασί και άλλα δύο ισοδύναμα μέτρα αναζητά το υπουργείο οικονομικών τα 100 εκατ. ευρώ που λείπουν για ισοσκελιστεί ( μαζί με την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια ) την απόδοση από την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και να καταφέρει τελικά την μη εφαρμογή του μέτρου.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας ότι η επιβάρυνση – αν εφαρμοστεί το μέτρο - δεν θα ξεπερνά τα 30 λεπτά στην φιάλη και άρα δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στις πωλήσεις κρασιού το οποίο εκτός των άλλων είναι και εθνικό προϊόν με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές.

Σε ότι αφορά την αλλαγή στις 100 δόσεις που ήταν στο πακέτο της συμφωνίας που έκλεισε το χθες τα ξημερώματα με τους θεσμούς ο υπουργός είπε ότι το περιθώριο που θα έχει κάποιος να καλύψει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να μην χάσει την ρύθμισή του θα συνεχίσει να είναι 30 ημέρες για το 2015 αλλά μειωθεί στις 20 ημέρες το 2016 και το 2017 θα δίνεται η δυνατότητα να καθυστερεί μόνο μια δόση νέας οφειλής και μόνο για 10 ημέρες Παράλληλα θα ενισχυθεί και η πάγια ρύθμιση των 12 στην οποία θα μπορούν να εντάσσονται οι φορολογούμενοι πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και όλα τα υπόλοιπα μέτρα όπως τα γενόσημα και οι αλλαγές στην διοίκηση του ΤΧΣ και των τεσσάρων μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών .

Τα επόμενα βήματα μετά την σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group και την επικύρωση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα 48 προαπαιτούμενα θα είναι η ψήφιση του πολυνομοσχέδιου μέχρι και την Πέμπτη και την Παρασκευή η νέα συνεδρίαση του Eurowokring group που θα αποδεσμεύσει τα 10 δισ. για τις Τράπεζες και την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Η διάθεση των 10 δισ. θα οριστικοποιηθεί μόλις κλείσουν τα βιβλία προσφορών για τις τράπεζες και γίνει η αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα χρήαματ που θα πρέπει να συνεισφέρει το ΤΧΣ.

Το ασφαλιστικό σε πρώτο πλάνο 

Όπως είπε οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή ώστε να οριστικοποιηθεί και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων . Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που αφορά μέτρα που αφορούν την ενίσχυση των τραπεζών αλλά έχει μείνει πίσω σε άλλα και παραδέχθηκε ότι μέσα στα επόμενα μέτρα θα είναι και η παρουσίαση του σχεδίου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μαζί βέβαια θα πρέπει να ορστικοποιηθούν ρυθμίσεις για το φορολογικό την αγορά εργασίας και τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Κόκκινα δάνεια 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στην συμφωνία για το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς χαρακτήρισε ως επιτυχία την κάλυψη περίπου το 60% των κόκκινων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς έστω και αν απτή προστασία θα έχει μόνο το 25% .

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο νέος κανονισμός δεν θα αφορά τους περίπου 170.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί ή έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο παλιό νόμο Κατσέλη.

Σε ότι αφορά το νέο καθεστώς ξεχωρίζει δύο κατηγορίες δανειοληπτών και θα έχει διάρκεια τρία έτη μέχρι και το τέλος του 2018: 

-Τα κριτήρια είναι δύο και όχι τρία όπως στην περίοδο της διαπραγμάτευσης, έχει φύγει το κριτήριο του συνολικού δανεισμού.

-Στην πρώτη κατηγορία του 25% θα υπάρχει κρατική αρωγή για την πληρωμή των δόσεων σε περίπτωση αδυναμίας.

-Στη δεύτερη κατηγορία που θα καλύπτει το 35%, άρα συνολικά καλύπτεται περίπου το 60%, εισάγεται ο όρος της τρέχουσας εμπορικής αξίας με βάση την οποία θα αναπροσαρμόζεται το δάνεια. Ο δανειολήπτης θα καλύπτει την τρέχουσα αξία και όχι το αρχικό δάνειο, κι έτσι θα αναπροσαρμόζεται η δόση. Αν δεν μπορεί να καλύψει τη δόση το δάνειο παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα θα μπορεί να αναδιαρθρώσει το δάνειο αλλά αν δεν προκύψει συμφωνία αίρεται η προστασία και η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να πάρει ακραίες αποφάσεις.

Οι δύο υπουργοί άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και νέα φορολόγηση για το θέμα της εμπλοκής των distress funds στο θέμα της εκκαθάρισης των μέσω της αγοράς κόκκινων δανείων αλλά δεν ξεκαθάρισαν αν αυτό θα αφορά μόνο επιχειρηματικά ή θα περιλαμβάνει και στεγαστικά δάνεια.

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news