facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΣτΕ: Απόφαση «βόμβα» για την προστασία των κατοίκων κοντά στον Ασωπό

Το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάσσει τα συναρμόδια υπουργεία να διακόψουν αμέσως την λειτουργία των βιομηχανικών και άλλων μονάδων στις οποίες δεν λειτουργεί σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό ή αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί νόμιμα, να επιλύσουν το προβλήτα επεξεργασίας αποβλήτων και να λάβουν μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος στον Ασωπό ποταμό.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας, Ωροπού, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου, οι οποίοι επηρεάζονται από την ρύπανση του Ασωπού, των παραποτάμων του και των υπογείων υδάτων.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργείων να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργαζόμενων αποβλήτων.
Ακόμη, ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να χαρακτηρίζεται η περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού ως «ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων».

Οι κάτοικοι με την υπ΄ αριθμ. 3943/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώθηκαν.
Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι στον Ασωπό ποταμό ημερησίως ρίπτονται 13.000 m3 ανεπέξργαστα υγρά απόβλητα ή ελλιπώς επεξεργαζόμενα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο Ασωπός παρουσιάζει σημαντική αύξηση η οποία φτάνει στο 57%.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες στον Ασωπό καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου, και άλλων τοξικών μετάλλων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι σε παλαιότερες αποφάσεις τους έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες ο Ασωπός ποταμός με την παράνομη ρίψη ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, κλπ.

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας κάνουν αναφορά σε παλαιότερες αποφάσεις, που ήδη έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ, στις οποίες επισημαίνεται η αναγκαιότητα να επιβληθούν κυρώσεις, ακόμη και διακοπή λειτουργίας, στις βιομηχανίες, κ.λπ. που ρυπαίνουν με υγρά απόβλητα τον Ασωπό.

Το ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο Ασωπό ποταμό, πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος, έχει δημιουργήσει και άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η Πολιτεία καλείται «να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ καλεί την Πολιτεία «χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση»:

1) Να διακόψει την λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,

2) Να επιλύσει γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με όποιο αντίστοιχο έργο επιλέξει και

3) Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news