facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Βρυξέλλες: Προστασία κατοικίας μόνον για τους μη προνομιούχους

Με «μαστίγιο και καρότο» επιμένουν οι πιστωτές να πιέζουν για την ταχεία εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, κρατώντας πάντα πάνω στο τραπέζι την απειλή για κούρεμα των καταθέσεων και στέλνοντας αμφίσημα μηνύματα για τους πλειστηριασμούς.
Μετά την προθεσμία των 6 ημερών που έδωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για να κλείσουν οι εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου μέτρων, αξιωματούχος της Κομισιόν προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ότι η «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι συνδεδεμένη και με τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων».

Μετά την αξιολόγηση τα 10 δις των τραπεζών

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το Eurogroup της Δευτέρας θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα εκκρεμή θέματα του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων και θα δοθεί το πράσινο φως για την ετκαμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι «η εκταμίευση και η χρήση των πρώτων 10 δισ. για τις τράπεζες είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας με προαπαιτούμενα και όχι με την πρώτη αξιολόγηση... Η κυβέρνηση έχει ένα προφανές κίνητρο για να βιαστεί με τη νομοθέτηση της δεύτερης λίστας, όπου θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σημαντικά μέτρα για τη διοίκηση των τραπεζών. Δεν έχουμε βέβαια καμία νομική δέσμευση ότι αυτό θα συμβεί. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα για τις τράπεζες θα είναι εκεί».

Το «προφανές κίνητρο» δεν είναι άλλο από την έγκαιρη, πριν από το τέλος του έτους, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για bail in και κούρεμα καταθέσεων μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Τα 4 ανοιχτά μέτωπα

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «είμαστε ήδη πίσω σε σχέση με το πρόγραμμα, η πρώτη λίστα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί ήδη από τις 15 Οκτωβρίου με βάση τον αρχικό σχεδιασμό», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερα ανοιχτά μέτωπα: «Σε ό,τι αφορά την πρώτη λίστα, ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος, εμείς θα δουλέψουμε μεν μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως υπάρχουν τέσσερα ανοιχτά μέτωπα», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται για τα κόκκινα δάνεια, τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τις ελάχιστες τιμές των γενόσημων φαρμάκων και «για ένα ακόμη ζήτημα».

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Αμφίσημο μήνυμα έστειλε, πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος για το θέμα των κόκκινων δανείων, λέγοντας ότι η τρόικα «θέλει να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για τη μειοψηφία των μη προνομιούχων, δεν θέλει όμως κανείς να την επεκτείνει και για την πλειοψηφία, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση». «Αν δείτε», πρόσθεσε, «ποιά εισοδηματικά κριτήρια θέτει, θα καταλάβετε ότι μιλάει για αποδοχές μεγαλύτερες από τις μέσες αποδοχές στη Γερμανία».

Κατά την ίδια ευρωπαϊκή πηγή, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχιστεί η αξιολόγηση και εκτιμάται ότι θα μείνει στην Ελλάδα για περίπου 15 ημέρες.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news