facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι βγαίνουν στη σέντρα των φοροελέγχων

Τελικά πέρασε της τρόικας. Από την περασμένη Τρίτη, περίπου 4.000 «βαριές» υποθέσεις αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ πέρασαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά από 18 χρόνια δράσης υποβαθμίζεται σε όργανο χωρίς καμία αρμοδιότητα για φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους παρά μόνο για υποθέσεις όπλων, ναρκωτικών και ελέγχους εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

Καμία σχέση με τον φόβο και τρόμο που ενέπνεε μέχρι το 2004, όταν οι πειραματισμοί της ΝΔ με τη μετονομασία του σε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σήμανε ίσως την αρχή του τέλους μιας εποχής κατά την οποία το «σύρμα» ότι «έρχεται το ΣΔΟΕ» έκανε πολλούς φοροφυγάδες να τρέχουν.

Τώρα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου, «μεταφέρουμε από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 2.751 επιλεγμένες υποθέσεις και 1.196 υποθέσεις που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα».

Μεταξύ αυτών, χωρίς αμφιβολία και η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία ο κ. Αλεξιάδης είχε αναφέρει ότι θα μεταφερθεί ολόκληρη. Αν πράγματι μεταφέρθηκε ολόκληρη, τότε οι υπόλοιπες υποθέσεις είναι λιγότερες από 2.000.

Τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων που μεταφέρθηκαν, καθορίστηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Η απόφαση αυτή προέβλεπε ότι οι υποθέσεις οι οποίες θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί νωρίτερα με άλλη απόφασή του θα πρέπει να:

1. αφορούν χρήσεις ετών 2010 και νεότερες
2. είναι αυστηρά φορολογικού ενδιαφέροντος
3. μην έχουν εκδοθεί σχετικές παραγγελίες από εισαγγελική αρχή ή Αρχή για το ξέπλυμα (η ίδια απόφαση προέβλεπε ούτως ή άλλως και τη μεταφορά 1.196 υποθέσεων που προτάθηκαν από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος)
4. αφορούν μόνο ένα ερευνόμενο πρόσωπο (φυσικό ή νομικό).

Στη βάση της απόφασης αυτής για τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων οι οποίες μεταφέρθηκαν τελικά, έμπειροι εφοριακοί θέτουν μια σειρά από τουλάχιστον ενδιαφέροντα ερωτήματα, κορυφαίο εκ των οποίων τι θα γίνει με τις υπόλοιπες υποθέσεις οι οποίες έμειναν σε ένα ΣΔΟΕ χωρίς υπαλλήλους (μεταφέρονται 500 στη ΓΓΔΕ) και κυρίως χωρίς αρμοδιότητες ελέγχου τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων. Μπαίνουν στο αρχείο; «Θα αντιμετωπιστούν σε επόμενο στάδιο, καμία υπόθεση δεν κλείνει, είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο χρόνος ελέγχου όλων αυτών των υποθέσεων. Ούτως ή άλλως, καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν παραγράφεται πριν το τέλος του 2016 και οι δυνατότητες άμεσου ελέγχου τους ήταν δεδομένα περιορισμένες εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού. Στο ράφι θα έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ή άλλως», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αρχεία του ΣΔΟΕ (τα οποία δεν ήταν καν ηλεκτρονικά για το σύνολο των ερευνώμενων υποθέσεων) περιλαμβάνονται περίπου 60.000 (σύμφωνα με άλλες πηγές μπορεί να φτάνουν τις 80.000) υποθέσεις.

Η τρόικα επέμενε να γίνει μια επιλογή των υποθέσεων που θα μεταφερθούν, προσδιορίζοντας στο Μνημόνιο μάλιστα το πλήθος τους σε 3.500.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αλεξιάδης ήρθε σε αντιπαράθεση με την τρόικα, ζητώντας να μεταφερθεί το σύνολο των υποθέσεων. Τελικά, στο επίπεδο αυτό, πέρασε της τρόικας, βάζοντας -σε συνδυασμό με την απόφαση τη σχετική με τα κριτήρια επιλογής- σε δεύτερο πλάνο, αν όχι στον πάγο, χιλιάδες υποθέσεις από το 2010 και νωρίτερα, όλες τις τελωνειακές υποθέσεις και το σημαντικότερο ίσως, υποθέσεις σχετικές με κυκλώματα αφού η απόφαση ορίζει ότι μεταφέρονται υποθέσεις οι οποίες αφορούν μόνο ένα ερευνόμενο πρόσωπο.

Κυνήγι «ονομάτων»

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων ελέγχου υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ συμπίπτει χρονικά με την έναρξη ενός κύκλου επαναφοράς στο προσκήνιο υποθέσεων οι οποίες θα κάνουν «θόρυβο». Έχει προηγηθεί δε, η καρατόμηση (χωρίς ακόμα να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κάλυψη της θέσης) της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη ΓΓΔΕ, με την τέως γραμματέα, σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις της, να υπαινίσσεται ότι η απομάκρυνσή της σχετίζεται ακριβώς με τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει σαφές στίγμα για ένα ανελέητο κυνήγι μεγαλο-φοροφυγάδων. Ο Τρύφων Αλεξιάδης έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως έχει δώσει εντολή να τρέξουν υποθέσεις οι οποίες αφορούν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία είχε εκδοθεί στο παρελθόν εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου και έμειναν στο ράφι ή απλώς καθυστέρησαν. Η υπόθεση Κοντομηνά ίσως περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο.

Πληροφορίες από την Καραγιώργη Σερβίας αναφέρουν ότι έρχονται πολλά περισσότερα. Και σε επίπεδο ονομάτων και σε επίπεδο φόρων. Αν θα είναι ένα πυροτέχνημα που στόχο έχει ενδεχομένως να επισκιάσει τα μέτρα του Μνημονίου θα φανεί σύντομα. Όπως επίσης αναμένεται να φανεί και εάν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, ή πρόκειται πράγματι για μια αμερόληπτη διαδικασία ολοκλήρωσης ελέγχων οι οποίοι πάνε από συρτάρι σε συρτάρι πολλά χρόνια.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news